icon

Klimatizace na balkoně: Ruší vás hluk souseda?

babka
3. zář 2024

Mate nekdo zkusenosti s klimatizaci, co ma vas soused na balkone? Je to hlucne? Rusi vas to?

Strana
z2
svha
6. zář 2024

@hojda ano 🙂, a některá mají funkci chlazení a jsou používána celoročně. Není to časté, je to možné. Jak jsem psala, můžeš řešit, měřením hluku u akreditované laboratoře. Pokud je překročen limit, je potřeba řešit.
Tedy nejde řešit pocitovost, ale jde řešit překročení limitu.
Zakladatelce bych doporučila chtít takové měření za maximálního provozního výkonu a pokud nebude dodržen limit, tak buď provést protihlukové opatření nebo změnit umístění, směrování venkovní jednotky. Nebo trvat na odstranění zařízení. Což asi může být problém.
Možnosti jsou a je to o komunikaci.

hojda
6. zář 2024

@svha já vím ,jak se to teoreticky řeší, ale prakticky je dost těžké se něčeho domoci a narušuje to sousedské vztahy. Jde o to, že může mít citlivější sluch,že i ty normy to plní, ale ten člověk to prostě slyší a je to pro něj pak peklo, takže pokud ví, že s tím problém má, tak bych si to fakt ohlídala, to že jí napíše x lidí, že to neslyší, tak nemusí být její případ, pokud má ten sluch citlivý.

svha
6. zář 2024

@hojda to máš pravdu, u lidí s absolutním sluchem se i u plnění limitů na hluk, problém nevyřeší.
Proto je potřeba měřit. A pohlídat si výkon, tónovou složku a případně nízkofrekvenční hluk. Na ten bohužel limity nejsou, ale v případě sousedského sporu by třeba bylo použitelné. V tomto směru praktické zkušenosti nemám.
Sousedské vztahy vždy byly křehká věc. A vždy jsou, i u těchto zařízení, možnosti, jak neobtěžovat. Jen chtít řešit, komunikovat.

babka
autor
6. zář 2024

Je to slozite, Kazdopadne vsem dekuji za nazory a skutecnosti. Nechci souseda nejak omezovat, ale zase nechci slepe souhlasit se vsim. Tim spis, ze jsem byt kupovala kvuli naprostemu klidu v te lokalite a proste jsem na nejake zvuky citlivejsi 🙈

klaari
13. říj 2024

@babka klimu zapiname fakt v nejhorsim, odpo a navecer, v noci ne....

Strana
z2