Obklady. Mat nebo lesk?

jana866
21. črc 2021

Ahoj holky,
ráda bych se na vás obrátila se žádostí o vaše zkušenosti s obklady v koupelně/ na WC. Ráda bych bílé obklady (v kombinaci s béžovou dlažbou vzor kámen), ale nejsem si jistá, zda je lepší bílá mat či lesk. Hlavně kvůli údržbě a jestli jsou vidět zaschlé kapky apod. Výrobce je kvalitní, Villeroy Boch. Díky moc.

zuzroko
21. črc 2021

@jana866 za mě mat i lesk je obojí na údržbu strašný 😂 Ale na tom matu si myslím, že to jde vidět snad všechno o dost víc 😬mám mat v kuchyni a už nikdy 😭

netopejr
21. črc 2021

@jana866 Rozhodně mat. Udržet lesk je peklo. Na matu se ztratí zaschlé kapky.
Osobně nemám ráda bílou, mám krémovou, různé odstíny béžové a jednou za rok to stačí lehce umýt. Máme velmi vápenatou vodu, vidět to není.
Na syté barvě nebo na tmavé barvě ty zaschlý kapky vidět jsou velmi.
Kapky jsou matný, takže na matu to prakticky není vidět.
Ale jestli chceš lesk, jdi do lesku, co už.
Každopádně na skle - zástěny to je vidět hodně a myje se to blbě.

jana866
autor
21. črc 2021

@netopejr Díky moc za radu. Já mám zkušenost s obklady "kůže" z 80.let (hnědo-béžový a mat) a je tedy fakt, že na nich není nic vidět.

jana866
autor
21. črc 2021

@zuzroko Jo, to jsem právě slyšela, že mat v kuchyni je blbý. Myslíš povrchy skříněk?

vikinkav
21. črc 2021

Me prijde ze kvalitni mat na skrinkach je super, nejsou na tom videt otisky, nic, ale chce to vyzkouset. V koupelne jsme meli bilou dlazbu matnou, byl na tom dost videt vodni kamen (ale byla i ve sprchaci). Na zdech byl leskly bily takovy ten metro obklad, to same na WC, zadny velky problem jsem nezaznamenala. Ted ale do nove koupelny bych volila predevsim co nejvetsi format obkladu a dlazby, at je tam malo spar, ne uplne jednobarevnou, ale nejakou trochu zihanou, at neni vse videt.

jana866
autor
21. črc 2021

@vikinkav Vím, že žíhaná je na špínu nejpraktičtější, ale mně se tak nelíbí 🤭. Chtěla bych spíše takovou minimalistickou klasiku, ale zase abych tam nemusela furt lítat s hadrem..

majulkaa
22. črc 2021

@jana866 Mame matnou dlazbu, ale leskle bile a kremove obklady na stenach i ve sprchovem koutu a udrzba skoro nulova 🙂 Na te svetle barve kapky videt nejsou.

tynka9
22. črc 2021

Máme bílé lesklé a k tomu šedou matnou v dekoru kamene a údržba úplně v pohodě. V kuchyni mám na dvířkách kvalitní mat a taky na tom nic moc vidět není...

zuzroko
22. črc 2021

@jana866 to jsem napsala špatně 😂 ano, dvířka, ale zrovna u lednice, trouby a mikrovlnky, takze tam je “mastnota” furt 🙊 v koupelně máme lesklé krémové a u umyvadla matné hnědé a ty lesklé téměř bez údržby, ty matné hnědé jsou furt špinavé 😭 máme teda ale dost tvrdou vodu. Ono asi bude fakt záležet i na barvě.

martulka88
22. črc 2021

@jana866 My jsme toto řešili při rekonstrukci a za nás jedině mat. Jak obklad, tak dlažba. Nejsem otrokem v leštění kachliček.

maxulekapcule
22. črc 2021

My mame bezovy mat, a videt to je hlavne, kdyz se koupelna zapoti, jinak ok. V kuchyni mame matna dvirka, tmava hneda, a svetla bila, bila ok a tmava katastrofa

journals
22. črc 2021

On hlavne neni mat jako mat a lesk jako lesk 😉

netopejr
22. črc 2021

Kuchyň mám ma, krémovou... Je na tom vidět špína - děti, kapky, které jsou špinavé od dřezu ap., voda ne.
Na tmavým by byla vidět každá zaschlá kapka vody. (tvrdá voda)

jana866
autor
22. črc 2021

@maxulekapcule Kuchyň budeme také řešit a pravděpodobně to bude matná bílá. Teď máme matnou středněšedou a na údržbu je to také bezproblémové.

jana866
autor
22. črc 2021

@journals Jo, je to věda 🙂. Hlavně ten mat je často spíš pololesk.

jana866
autor
22. črc 2021

Moje představa o barvách je asi taková. Ale baterie tedy nebudou černé, ale klasika chrom.

majili
22. črc 2021

My máme v koupelně betonovou stěrku místo obkladu a za mě teda obrovská spokojenost.