icon

Rolety noc a den vs. plisé. Jaké si pořídit do paneláku?

ctiborka
13. črc 2025

Ahoj holky, prosím o vaše rady a zkušenosti, jestli si pořídit do panelákového bytu raději rolety noc a den nebo plisé rolety ???? Líbí se mi oboje. Děkuji moc 🙂

lovemusicsun
13. črc 2025

Máme den a noc. Jsem s nimi spokojená, nemáme záclony a tohle je takový mezi. Chtěla jsem aby nebylo vidět dovnitř, záclony se mi nelíbí, takže splňuji účel. Ale plisé se mi také líbí. Záleží co od rolet očekáváš.

reeeza
13. črc 2025

Za mě určitě den a noc, jsou daleko víc verzatilní. Plisé za mě vůbec

j.a.n.i
13. črc 2025

Mam taky den a noc a spokojenost.

marketanovakova14
13. črc 2025

@ctiborka Já často přemýšlím, proč si někdo dá rolety den a noc. Jestli kvůli ceně a téměř žádné údržbě? Já bych si je osobně nedala už nikdy. Máme je v ložnici v krémové barvě. Tmu to k ránu neudělá, přes tu krémovou jde hodně světla, vyhovolala by mi na spaní větší tma. A přes den ty pruhy i v krémové barvě berou hodně světla, dělá to v pokoji dost tmu. Tím že je to ložnice mi to tak nevadí, mít to v obýváku nebo v pokoji, tak by mi bylo do pláče. Tmu by určitě rolety udělaly např. v tmavě šedé, ale to by přes den byla v pokoji úplná tma. Byla jsme u kamarádky, která to tak má v panelákovém obýváku a museli jsme odpoledne svítit. Takže za mě den noc nikdy, pokud je nechceš mít přes den vytažené úplně nahoru. S plisé nemám zkušenost, ale vypadají určitě lépe, ale to přes den taky asi není stažené dolu přes okno, ne? Ve zbytku bytu máme vnitřní žaluzie, sice pakárna na mytí a po x letech praskají lanka, ale co se týče světla přes den a tmy v noci, tak za mě fajn 👍🏻

baris
14. črc 2025

@ctiborka záleží co od toho chceš. Nám po 17-ti letech odešly klasické žaluzie. Manžel je pořád opravoval až už to nešlo.

Tak jsem si pozvala domů pána z jedné firmy, co u nás dělá veškeré typy žaluzií, ať mi poradí + jsem chtěla sítě do oken. Mám 2 pokoje (ložnici a dětský pokoj) orientovaný na jižní stranu a další 2 pokoje (kuchyň a obývák) orientované na severní stranu. Na balkóně je navíc zasklená lodžie.

Původně jsem chtěla do jižních pokojů předokenní žaluzie, ale díky idiotsky udělanému zateplení to nepůjde. Rolety den a noc zcela zavrhl, že to nemá žádný význam a dnes se už nedělají. Doporučil nám do těch jižních pokojů si dát plisé - v noci je fakt tma a přes den si je vrhnu jak potřebuji, aby bylo světlo. Teď přes léto to opravdu ubírá pár stupňů. Pokoje na severní straně jsem neřešila. Mám tam záclony a i žaluzie byly pořád vyhrnuté nahoře.

Ale pozor plisé je drahé oproti klasickým žaluzií. Ty taky nezavrhoval. 👍

martulka88
14. črc 2025

@ctiborka A co přesně od toho očekáváš?
My máme doma den a noc a zatemňovací rolety.
Den a noc máme sundavací, takže ubírají na otevření okna/dveří. Máme je v kuchyni a obýváku. Když jsme se s manželem sestěhovali, nechtěli jsme hned kupovat záclony a do kuchyně jsem nechtěla žádnou - máme úzkou kuchyň a v rohu, kde je okno je i sporák. Teď už máme záclony v ostatních pokojích a v obýváku je přes den tedy vytahujeme zcela nahoru. Když jsme měli jen ty rolety, tak byly "na den" a jen do půlky oken - bere to hodně světla. Ale tmu neudělají.
V ložnici a pokojíčku máme zatemňovací rolety Ikea. Chtěla jsem časem pořídit venkovní žaluzie, ale bohužel, zateplení na baráku je tak debilní, že to nepůjde. Nejhorší je to v ložnici, nejde vyvětrat - dveře se otevírají k oknu a průvan nejde udělat a v létě je to nejteplejší pokoj, ikdyž je hned vedle a stejně orientovaný je obývák.
Každopádně si promyslete, proč to do okna chcete. V kuchyni mi vyhovuje den a noc, ale jinam bych je už nedala. Když už něco na okno, tak zatemňovací.

ctiborka
autor
14. črc 2025

Moc všem děkuji za názory 👍🙂

aedoss
14. črc 2025

S plisé zkušenost nemám, ale den a noc máme ve druhém bydlení. Já jsem s nimi spokojená. Našim potřebám dostačují, nicméně do ložnice uvažuji o něčem líp zatemňovacím, máme ji na východ. Jsme teď v bytovce. Důvodem bylo, že nikde nebyly garnýže a nikdo je nechtěl vrtat. Zas tolik tohle nestálo, aby to byl problém časem vyměnit, kdyby se nám to neosvědčilo. Je pravda, že z kraje jsem si na to zvykala a zdálo se mi, že berou dost světla. Nicméně jsme se je naučili vytahovat tam, kde nikdo zvenku nevidí. Pocitově mi přišly ty s tenšími pruhy mnohem víc beroucí světlo, než ty s širšími pruhy. Hledali jsme teďkom, aby měli co nejvíc síťky a co nejmíň pruhu, nicméně jsme vzali nějaké víc světlo propustné, než dřív. Vadí mi to jen v té ložnici. Je pravda, že okna, potažmo balkonové dveře nejdou otevřít úplně dokořan. Zase nikde nepřekáží záclon, když je otevřené okno. Když pere sluníčko v létě do oken, dělají při zatažení příjemnější světlo, než když jsou zatažené klasické žaluzie. Naši měli v oknech sítě, žaluzky (co nevytahovali) a závěsy, místnosti hluboké, takže bych řekla světla srovnatelně.