Rolety noc a den vs. plisé. Jaké si pořídit do paneláku?
Ahoj holky, prosím o vaše rady a zkušenosti, jestli si pořídit do panelákového bytu raději rolety noc a den nebo plisé rolety ???? Líbí se mi oboje. Děkuji moc 🙂
Za mě určitě den a noc, jsou daleko víc verzatilní. Plisé za mě vůbec
Mam taky den a noc a spokojenost.
@ctiborka Já často přemýšlím, proč si někdo dá rolety den a noc. Jestli kvůli ceně a téměř žádné údržbě? Já bych si je osobně nedala už nikdy. Máme je v ložnici v krémové barvě. Tmu to k ránu neudělá, přes tu krémovou jde hodně světla, vyhovolala by mi na spaní větší tma. A přes den ty pruhy i v krémové barvě berou hodně světla, dělá to v pokoji dost tmu. Tím že je to ložnice mi to tak nevadí, mít to v obýváku nebo v pokoji, tak by mi bylo do pláče. Tmu by určitě rolety udělaly např. v tmavě šedé, ale to by přes den byla v pokoji úplná tma. Byla jsme u kamarádky, která to tak má v panelákovém obýváku a museli jsme odpoledne svítit. Takže za mě den noc nikdy, pokud je nechceš mít přes den vytažené úplně nahoru. S plisé nemám zkušenost, ale vypadají určitě lépe, ale to přes den taky asi není stažené dolu přes okno, ne? Ve zbytku bytu máme vnitřní žaluzie, sice pakárna na mytí a po x letech praskají lanka, ale co se týče světla přes den a tmy v noci, tak za mě fajn 👍🏻
@ctiborka záleží co od toho chceš. Nám po 17-ti letech odešly klasické žaluzie. Manžel je pořád opravoval až už to nešlo.
Tak jsem si pozvala domů pána z jedné firmy, co u nás dělá veškeré typy žaluzií, ať mi poradí + jsem chtěla sítě do oken. Mám 2 pokoje (ložnici a dětský pokoj) orientovaný na jižní stranu a další 2 pokoje (kuchyň a obývák) orientované na severní stranu. Na balkóně je navíc zasklená lodžie.
Původně jsem chtěla do jižních pokojů předokenní žaluzie, ale díky idiotsky udělanému zateplení to nepůjde. Rolety den a noc zcela zavrhl, že to nemá žádný význam a dnes se už nedělají. Doporučil nám do těch jižních pokojů si dát plisé - v noci je fakt tma a přes den si je vrhnu jak potřebuji, aby bylo světlo. Teď přes léto to opravdu ubírá pár stupňů. Pokoje na severní straně jsem neřešila. Mám tam záclony a i žaluzie byly pořád vyhrnuté nahoře.
Ale pozor plisé je drahé oproti klasickým žaluzií. Ty taky nezavrhoval. 👍
@ctiborka A co přesně od toho očekáváš?
My máme doma den a noc a zatemňovací rolety.
Den a noc máme sundavací, takže ubírají na otevření okna/dveří. Máme je v kuchyni a obýváku. Když jsme se s manželem sestěhovali, nechtěli jsme hned kupovat záclony a do kuchyně jsem nechtěla žádnou - máme úzkou kuchyň a v rohu, kde je okno je i sporák. Teď už máme záclony v ostatních pokojích a v obýváku je přes den tedy vytahujeme zcela nahoru. Když jsme měli jen ty rolety, tak byly "na den" a jen do půlky oken - bere to hodně světla. Ale tmu neudělají.
V ložnici a pokojíčku máme zatemňovací rolety Ikea. Chtěla jsem časem pořídit venkovní žaluzie, ale bohužel, zateplení na baráku je tak debilní, že to nepůjde. Nejhorší je to v ložnici, nejde vyvětrat - dveře se otevírají k oknu a průvan nejde udělat a v létě je to nejteplejší pokoj, ikdyž je hned vedle a stejně orientovaný je obývák.
Každopádně si promyslete, proč to do okna chcete. V kuchyni mi vyhovuje den a noc, ale jinam bych je už nedala. Když už něco na okno, tak zatemňovací.
Moc všem děkuji za názory 👍🙂
S plisé zkušenost nemám, ale den a noc máme ve druhém bydlení. Já jsem s nimi spokojená. Našim potřebám dostačují, nicméně do ložnice uvažuji o něčem líp zatemňovacím, máme ji na východ. Jsme teď v bytovce. Důvodem bylo, že nikde nebyly garnýže a nikdo je nechtěl vrtat. Zas tolik tohle nestálo, aby to byl problém časem vyměnit, kdyby se nám to neosvědčilo. Je pravda, že z kraje jsem si na to zvykala a zdálo se mi, že berou dost světla. Nicméně jsme se je naučili vytahovat tam, kde nikdo zvenku nevidí. Pocitově mi přišly ty s tenšími pruhy mnohem víc beroucí světlo, než ty s širšími pruhy. Hledali jsme teďkom, aby měli co nejvíc síťky a co nejmíň pruhu, nicméně jsme vzali nějaké víc světlo propustné, než dřív. Vadí mi to jen v té ložnici. Je pravda, že okna, potažmo balkonové dveře nejdou otevřít úplně dokořan. Zase nikde nepřekáží záclon, když je otevřené okno. Když pere sluníčko v létě do oken, dělají při zatažení příjemnější světlo, než když jsou zatažené klasické žaluzie. Naši měli v oknech sítě, žaluzky (co nevytahovali) a závěsy, místnosti hluboké, takže bych řekla světla srovnatelně.

Máme den a noc. Jsem s nimi spokojená, nemáme záclony a tohle je takový mezi. Chtěla jsem aby nebylo vidět dovnitř, záclony se mi nelíbí, takže splňuji účel. Ale plisé se mi také líbí. Záleží co od rolet očekáváš.