Vysúvacie vs. otváracie dvere .... Ktoré dvere by ste zvolili vy?

nina004
14. zář 2019

Ahojte mamičky. Staviame domček a dokonca víkendu sa máme rozhodnúť aké terasové dvere by sme chceli. Ktoré dvere by ste vybrali vy? Alebo máte skúsenosti s niektorými? Dvere budú mať šírku 250cm.

- Posuvné ušetria miesto. Otváracie sa budu otvárat na terasu a možno budú zavadziat a pri vetre sa privierat. Dnu sa otvárať nemôžu, tam bude jedálensky stôl.

- posuvné sa môžu skôr pokazit (dali by sme HS systém je je lepší, ale jeden nikdy nevie 🙂 )

Cenový rozdiel je cca 10tis. Posuvné su drahšie.

Pre predstavu sme si to dali do 3D navrhovača, ale aj tak sa nevieme rozhodnúť. A pridávam pre predstavu aj real foto zo stavby, kde je ten otvor na dvere. Ďakukem za každú reakciu.

barulina
14. zář 2019

Vysouvaci

tulikiss
14. zář 2019

takove do kterych pujde dat sito proti hmyzu, protoze jinak clovek to pak stejne zavira, protoze ho porad nebavi neco lovit.

pathan
14. zář 2019

Nevím, ale rozdíl mezi HS portálem a otevíracími dveřmi byl u všech poptávaných firem o dost větší než 10 tisíc. Pokud nemáte prostor na otevírání dovnitř, tak ten portál.

nina004
autor
14. zář 2019

Dakujem za rady 🙂 @tulikiss sietku proti hmyzu by sme urcite chceli do dvery aj do vsetkych okien. 🙂 @pathan ano cenovy rozdiel u HS bude urcite vacsi, medzi posuvnymi Hs a tymi druhymi je vyse 13tis.rozdiel. Ale keby sme sa rozhodli pre posuvne urcite by sme brali HS,nech to aj nieco vydrzi.

wxkatuska
14. zář 2019

Pokud vas netlaci cena, tak jdete do HS portalu. Kdyz jsme poptavali my, tak rozdil v cene byl markantni (HS portal 2x tolik).

bousovka007
14. zář 2019

Rozhodně HS portál. Ale nechci vám kazit iluze výběru, ale jsem si téměř jistá, že z hlediska konstrukce okna ho nejde otvírat ven.

bousovka007
14. zář 2019

Pak mám ještě otázku, pro zvážení dispozice. Když budu předpokládat otvírání na půlku, tak pokud dovnitř neotevřete dveře o šířce 1250 mm, jak jimi chcete procházet? A to jsem pominula, že velikost a tvar okna jsou poměrně nešťastné a dělení na půl nebude vypadat dobře. Je možné okno rozdělit na 1/3 a 2/3. A bude to vypadat lépe

nina004
autor
14. zář 2019

@bousovka007 Firma nam povedala, ze je mozne dvere otvarat na terasu. Ale oni uz toho povedali vela. Keby sme vybrali tie otvaracie, tak by boli rozdelene na tretiny a jedno kridlo by teda malo okolo 800mm. A jedna cast by bola len tabula. Prvotne sme chceli posuvne. Posuvat sa bude jedna polovica 1250mm, len sa bojime, aby neboli kazovejsie. Cena by nevadila. Je to predsa len nadlhsie.

bousovka007
14. zář 2019

@nina004 já bych řekla, že z hlediska konstrukce okna (kdy rám je předsazený před otvíravou část okna), tak okno prostě ven otevřít nejde. A že by měl někdo tak sofistikovaný systém, že by to šlo, je podivné. Mimochodem pak vzniká bezpečnostní riziko odhalením pantů vně okna pro případnou nevítanou návštěvu.
Dalším hlediskem je, že HS portál otevřete vždy maximálně na půl. To je třeba si uvědomit. Na druhou stranu je práh mnohem odolnější a praktičtější (je v podstatě bezprahový).
V otvíravém okně vždy nějaký práh bude a bude nutné ho překročit.
Zkrátka každá možnost má své vlastnosti a ty je třeba zvážit.

nina004
autor
14. zář 2019

@bousovka007 Ďakujem veľmi za radu. Manžel si to tiež prečítal a pôjdeme do tých vysúvacích HS dverí. Priestor bude dostatočný aj keď sa otvoria len na polovicu. Takéto technické veci nás vôbec nenapadli.

bousovka007
20. zář 2019

@nina004 Není zač. Dnes jsem tuto problematiku pro zajímavost konzultovala s výrobcem a ten mi sdělil, že okno otvírat ven lze. Ale že je to řešeno tím, že se jednoduše namontuje obráceně. Je možné mít závěsy skryté (potom není problém s jejich přístupností zvenku). Práh už dokáží běžně řešit u balkónových oken podobným systémem jako práh dveří. Nicméně HS portál je komfortnější řešení.

nina004
autor
20. zář 2019

@bousovka007 Uz sme si objednali HS portal, je to urcite ako konfortnejsie, tak aj krajsie riesenie. 🙂