icon

Zahrada u rodinného domu. Máte zkušenost s firmou?

11. zář 2025

Letos jsme dokončili domek a na podzim by měla přijít na řadu zahrada. Není velká, je to pravidelný čtverec (skoro:--)) žádná zákoutí. Moje otázka zní - máte někdo zkušenost s cenou firem, které to dělají na zakázku? Nebo to zvládneme sami? Jak jste to dělaly vy?
Nechci užitkovou, jen hezky uspořádané záhony, vhodné trávy, možná ovocný strom.
Podělte se třeba o fotky jednouchých zahrádek, zahrad. Pomůže mi to.

A kdyby byla přímo firma, nebo poradna? Jsem v tomhle amatér.

squezy
11. zář 2025

@anonym_autor strašně záleží na lokalitě,na tom,co chces,jak moc by to znamenalo zahradní techniku a tak. My si nechali dělat zahradu,Taborsko,pozemek 1300m2,barak cca 170m2. Nechali jsme si delat zahony,travu,kere, máme 4 ovocne stromy. Jako bylo toho hodně a dělalo se to 3 tydny,s tim, že i bagr přijel a tak,navazeli hlinu pro travu,nekolik lidi na tom dělalo,predtim jsme si nechali vypracovat navrh od zahradní architekty, veškeré květiny privezla firma,jako fakt jsme si prostě nechali delat zahradu. Stalo to cca 700tis. Kc. Pecka,ale je to nádherné!!! A my s tim takto pocitali, protože sami bychom to delali roky,s technikou by stejně někdo musel přijet a my jsme to prostě roky dělat nechtěli. klidne pošlu fotky,ale jsi anonymní,tak napiš ty

sigyn
11. zář 2025

Původní majitelé, co měli dům před námi, si zaplatili zahradní návrhářku, aby jim navrhla stromy, květiny. Takže tu všude kolem byly exotičtější stromy, hromada mulčovací kůry, jezírko. No vypadalo to pěkně, ale pak přišla tvrdá realita. Keře vysázeli na navážce, takže jen krněly a vůbec se jim nedařilo. Ty exotické stromy by si za normálních okolností možná v našich nížinách vedli dobře, ale vysadili je na místo, kudy proudí studený horský vzduch, takže na jaře začnou krásné kvést, pak přijde první chladný vítr, květy zmrznou a je po okrase. Mulčovací kůra zase při v tom větším větru byla všude po zahradě. Traviny nebyly nijak ohraničené, takže začaly pohlcovat zahradu. Sečteno podtrženo. Polovina těch vysazených rostlin nepřežila déle jak 5 let. Některé jsem přesadily, některé darovali jinam. Většinu okrasných blbinek zrušily a zasadily běžné rostliny, které jsou na zdejší podmínky zvyklé (bez, jeřabiny, šeřík, vrba..). A těm se vede skvěle.
Není to tedy jen o tom někomu zaplatit, aby Vám sehnal pěkné kusy do zahrady, ale hlavně znát podmínky kolem domu, říct si, jak moc do zahrady chcete investovat nejen peníze, ale i čas. Protože potom to bude pořád hodně sekání, odplevování, udržování, postřikování...

autor
11. zář 2025
@sigyn

Původní majitelé, co měli dům před námi, si zaplatili zahradní návrhářku, aby jim navrhla stromy, květiny. Takže tu všude kolem byly exotičtější stromy, hromada mulčovací kůry, jezírko. No vypadalo to pěkně, ale pak přišla tvrdá realita. Keře vysázeli na navážce, takže jen krněly a vůbec se jim nedařilo. Ty exotické stromy by si za normálních okolností možná v našich nížinách vedli dobře, ale vysadili je na místo, kudy proudí studený horský vzduch, takže na jaře začnou krásné kvést, pak přijde první chladný vítr, květy zmrznou a je po okrase. Mulčovací kůra zase při v tom větším větru byla všude po zahradě. Traviny nebyly nijak ohraničené, takže začaly pohlcovat zahradu. Sečteno podtrženo. Polovina těch vysazených rostlin nepřežila déle jak 5 let. Některé jsem přesadily, některé darovali jinam. Většinu okrasných blbinek zrušily a zasadily běžné rostliny, které jsou na zdejší podmínky zvyklé (bez, jeřabiny, šeřík, vrba..). A těm se vede skvěle.
Není to tedy jen o tom někomu zaplatit, aby Vám sehnal pěkné kusy do zahrady, ale hlavně znát podmínky kolem domu, říct si, jak moc do zahrady chcete investovat nejen peníze, ale i čas. Protože potom to bude pořád hodně sekání, odplevování, udržování, postřikování...

Nebyla jsem tu, děkuji za příspěvky.

@squezy uf uf, cena teda nad naše síly.-). Ale asi to budete mít krásný. My máme jen 400 (500) m2. Takže bych to nechtěla přeplácat.
Ale jak tak čtu i od
@sigyn tak neznamená, že když to zadám, musí to být tip top.
Mě se líbí podélné záhony podél plotu, asi nějaké trvalky, v rohu klasickou jabloň.
No spíš budu muset sama zaprátrat po nějakých webech.

betelgeuzz
12. zář 2025

Zkus i AI, jsem teď nedávno zkoušela - dáš např. současnou fotku, napíšeš, co bys chtěla, nechtěla a udělá ti nějaký návrh, vypíše vhodné rostliny atd. Nesmíš všemu věřit, ale pro nějaký prvotní návrh, který si pak upravíš, je to dobrý.

lauriak
12. zář 2025

My sme si nechali spravit od designera navrh (20tis stal) a robime vsetko si postupne robime sami. Mne zase ta praca na zahrade bavi, je to pre mna aktivny relax. Ale zase je pravda, ze to trva ovela dlhaie ako keby to spravila firma za par tyzdnov.

autor
12. zář 2025
@betelgeuzz

Zkus i AI, jsem teď nedávno zkoušela - dáš např. současnou fotku, napíšeš, co bys chtěla, nechtěla a udělá ti nějaký návrh, vypíše vhodné rostliny atd. Nesmíš všemu věřit, ale pro nějaký prvotní návrh, který si pak upravíš, je to dobrý.

@betelgeuzz Aha,to mě nenapadlo, skvělé!

squezy
12. zář 2025
@anonym_autor

Nebyla jsem tu, děkuji za příspěvky.

@squezy uf uf, cena teda nad naše síly.-). Ale asi to budete mít krásný. My máme jen 400 (500) m2. Takže bych to nechtěla přeplácat.
Ale jak tak čtu i od
@sigyn tak neznamená, že když to zadám, musí to být tip top.
Mě se líbí podélné záhony podél plotu, asi nějaké trvalky, v rohu klasickou jabloň.
No spíš budu muset sama zaprátrat po nějakých webech.

@anonym_autor zkuste AI nebo mrkni na FB,hledej skupinky, které se zabyvaji zahradnicenim. Nam se tedy nestalo,ze bychom tu měli něco,co by nam odumrelo. Teda jasne, nějaké kyticky to nedaly,ale bavíme se o cene za par desitek Kc za kytku a neprezil nam jeden ovocny strom. Máme tu celkem vlhko,byt máme navozeno x tun pisku,aby nam to tu neplavalo,ale i tak. Zeptej se i v zahradnictví,jen mej pro ne informace,kde ti jak dlouho svítí sluníčko,je to na vychod,nebo na zapad atd., a info,jaka je půda,taky důležité.