Závěsy/rolety/žaluzie na francouzské okno. Co máte a jste spokojené?

janedv
14. črc 2021

Jdu si pro rady a tipy - mame nove francouzske okno (cca 5m2) a potrebovala bych zkusenosti, jak zastinit. Co mate a jste spokojene? Nebo naopak mate a uz byste nedaly? Podminkou je nevrtat nic do okna (ramu), jen montaz na zed. Je to v obyvaku, takze neni nutne uplne zatmeni na spani. Ale zas je to na jih, takze odstinit (zvenci je i markyza). Dekuji.

janedv
autor
14. črc 2021

@adula000 zajimave, dekuji! Barevne se netrefim, ale mozna by se naslo i jinde vic barev. Dekuji za tip!

adula000
14. črc 2021

@janedv jj to určitě najdeš

petralp
14. črc 2021

@janedv mám v těchto oknech žaluzie den a noc a jsem max spokojená.

janedv
autor
14. črc 2021

@petralp odfotis prosim? Klidne sz. A jak/kam se to montuje - na zed? Dekuji!

adula000
14. črc 2021

@janedv můžeš je mít třeba na zdi navrtané, nebo se zavěšují i na rám okna, jen se tam prostě pověsí, ale tam je problém ten, že neotevřeš úplně okno. Zkus se podívat třeba na fexi.cz mají tam i fotky, taky je máme od nich a jsme spokojení.

janedv
autor
14. črc 2021

@adula000 dekuji! My mame posuvne, teda jedna polovina je fixni a druha se predsoouva pred tu druhou (dovnitr do bytu, ne na terasu). Jsou to vlastne velke terasove dvere. Takze se musim podivat, jak by to slo. Ale libi se mi,ze se ty dily daji zasouvat pred sebe, coz by sedelo k nasemu zasuvnemu systemu. A ta ikea je ka dlouhe, mame vysoke stropy, takze 3m to bude byt. Diky, mrknu.

janedv
autor
14. črc 2021

@adula000 hele pockej, vy mate den a noc, nebo ty panelove? Ty den a noc jsem na fexi nasla nejdeldi 245cm, to je malo. Ale co nechapu, je jak to funguje - je to okno pruhovane? Kdyz to mas na "den", tak je to okno pruhovane a kdyz na "noc", tak je cerne? Ja si neumim predstavit tak velky prostor pruhovany... Muzete mi to odfotit? Diky!!

adula000
14. črc 2021

@janedv já mám ty fexi, ale na malých oknech. Proto jsem ti dala tip na ty posuvné z ikey, na větším a dlouhém okně by byly právě lepší ty panely.

janedv
autor
14. črc 2021

@adula000 ano, presne. Chapu, ze na malych to muze byt super a navic prakticke. Na velke si to neumim predstavit, doufam, ze tu najdu nekoho, kdo mi to odfoti. A ty panely, diky, fakt dobry tip, budu hledat dlouhe jak ma ikea ale jine barvy, potrebuji mekkou, bezovou idealne a nejaky hezky material. Ale princip je skvely, dekuji!

adula000
14. črc 2021

@janedv hledej je pod názvem japonské stěny

janedv
autor
14. črc 2021

@adula000 jdu na to 🙂

adula000
14. črc 2021

@janedv i hornbach je má třeba

hanahana
14. črc 2021

Myslete na to, že třeba budete chtít mít zataženo a přitom těmi dveřmi procházet ven a zavírat je za sebou. Pak není vhodná jakákoliv vnitřní roleta namontována na zdi. Někdy je třeba bránit jižnímu slunci a současně procházet sem a tam. My nakonec museli dát na francouzské dvere vnitřní žaluzie. Museli jsme ustoupit slunci a mít to funkční

janedv
autor
14. črc 2021

@hanahana dekuji, dobry postreh. Ale u nas to asi nebude tak potreba. Kdyz je potreba mit zatazeno kvuli slunci, tak je na te jizni terase stejne moc vedro tam travit cas, takze se tam prochazet nemusi. Anebo se to odstini markyzou a pak muze byt u prochazeni zaves shrnuty. Ale moc diky!

hanahana
14. črc 2021

@janedv pokud máte jiný vlez do domu, tak pak je to fajn. Já mám za fr. dveřmi kuchyň, takže nejbližší cesta pro cokoliv. A na terase se fakt sedět nedá, máme pergolu, ale stejně jsou balkónovky frekventované

prejeta_zaba
14. črc 2021

Zajdi si osobně do ikei nebo do nějaké prodejny zastínění a porovnavej v různých světlech, zkoušej průhlednost. Zvaž praktičnost, záclonu strčíš do pračky, dlouhý závěs se ti bude stále válet po zemi, budeš to muset prát častěji a takové ty panely a den/noc musíš umývat ručně, čili každá moucha, každé chytnutí na tom bude vidět. Kór jestli máte děti nebo psa. Taky zvaž, že na to budeš stále koukat. Mně se třeba moc líbily den a noc a pak mi došlo, že vlastně stále hledíš na pruhy, jak ve vězení trošku...Nakonec jsem upřednostnila klasické záclony, ačkoliv se mi původně nelíbily.

janedv
autor
19. zář 2021

@prejeta_zaba
@hanahana
@adula000

Dekuji za vsechny dosavadni rady holky, dostavam se k tomu nakonec az ted... V lete nakonec nebyl cas, kdyz jsme se konecnez dovolene vratili domu, zacalo byt uz stejne hnusne, tak nas jizni slunce uz netrapilo 🙂
Ale zacnou kratke dny a bude se vice sviti, tak ta neco mame.
To okno (dvere) jsou naprosto nadherne a krasne otevrely prostor. Takze hlavni rozhodnuti je nic,co by viselo na nich nebo kolem zboku (meli jsme pred tim klasicke zavesy, nahore garnyz, zavesy se rozhrnuly na obe strany. Zaclona nebyla).
To uz ted nechci. Ta svetelnost a prostornost je nadherna, nechci o ni prijit. Takze neco, co se bude shrnovat nahoru. Nad dvere. A skvely postreh s pruchodnosti - takze budou dva nezavisle panely, stacionarni kridlo bude moct byt cele zakryte, to pruchozi se muze vytahnout, abychom mohli prochazet a kousk muze byt popustene (vyska okna je 260cm, takze i kdyc bude pruchod, porad to muze byt temer metr spusteno, co nejake slunicko odstini).

den a noc jsou pruh, je to krasne, dekuji za inspirace, ale tohle proste prilis velky prostor.

Dekuji jeste jednou vsem a az to bude hotovo, dodam foto. Dalsi tipy / napady / komentare vitany.