Značka Yellow&Blue/Tierra Verde. Jakou máte zkušenost?

lenka421
2. kvě 2021

Hezký den, prosím jaké máte zkušenosti se značkou Yellow&Blue? Především se mi jedná o prášky na praní a do myčky (příp. gely). O úklidových prostředcích pochybnosti nemám. Ale u praní třeba konkrétně tmavého prádla trochu obavy mám- u nás to představuje zejména manželova trička, často se zanesenými vlákny, pak jeho ponožky, spodní prádlo apod., peru většinou velké množství najednou a zajímalo by mě zda se vám prádlo opravdu dobře vypere a nezapáchá?

ondul
2. kvě 2021

Hodně jsem teď používala prací gel z mýdlových ořechů a byl dobrý na plíny na vysokou teplotu, spolu s prací sodou. Ale třeba na špinavý oblečení z lesa, nebo od jídla na nějakých 40 stupňů mi to přijde k ničemu.

lenka421
autor
2. kvě 2021

@ondul To si tak presne umim predstavit, na pliny, u ostatniho obleceni vaham. Do mycky jste nezkousela?

ondul
2. kvě 2021

@lenka421 jen ten praci gel

bassetlady
2. kvě 2021

@lenka421 teď zkouším prášek do myčky a zatím dobrý.

malinkaelinka
2. kvě 2021

Používám levandulovy praci gel asi rok, a budu a nim končit až dopotrebuju. Nějak se mi to prádlo nezda, špinavé se nevypere, a i na omak... já nevím, pořád tam ten tak jakoby cítím. A co se týče plen, nedavno jsem tu zakládala vlákno, vypadá to, že mi zanesl vlákna a pleny začala smrdět. Takže se vracím asi k denkmitu. Gel do myčky nevím, tu nemáme a jiný výrobek od nich asi nemám.

lenka421
autor
2. kvě 2021

@malinkaelinka To vlakno jsem cetla, to bylo prane v Yellow&Blue? Ja prave pleny taky peru v denkmit a je to uplne na pohodu, ale myslela jsem si ze pokud by na neco tento pripravek mohl byt dobry tak prave na pleny a ze tim bych mohla na zkousku pripadne zacit...

janina228
2. kvě 2021

@lenka421 zkušenost mám - používám jejich gel na nádobí (to je super,myju tím i ovoce z obchodu - pomeranče a tak..). Prádlo - prala jsem v tom hlavně když byly děti malý,od cca 3 let jsem ale musela přejít na silnější prostředky (vypralo to,ale jen v kombinaci se žlučovým mýdlem - na to už pak nějak nebyla energie 🙈). Na úklid používám klasický ocet a sodu,ale občas od nich i pomerančový odmašťovač a dezinfekci.. s prostředky do myčky jsem ale spokojená moc nebyla, možná teď mají něco novýho, nevím..

malinkaelinka
2. kvě 2021

@lenka421 že začátku jsem pleny ptala v Lovele, to bylo ok, v yellow and blue jsem je začala prat, když uz jich bylo málo a nechtělo se mi na to už kupovat extra prostředek. Chyba no. Do té doby byly pleny úplně v pohodě.

lenka421
autor
2. kvě 2021

@janina228 Diky moc za zkusenost! A nejaky jiny dobry ekologicky prostredek do mycky jsi neobjevila? Nebo jsi zustala u chemie?

janina228
2. kvě 2021

@lenka421 do myčky používám tablety cit nature.. fungují celkem dobře😉. Nejsou eko jako od tierry ale zas šetřím za vodu (nemusím mýt 2x 🙈)

ireniq
2. kvě 2021

Pred casem jsem se nadchla do bezobalu a zacala jsem s tim YB pracim gelem s vůní levandule (vzala jsem, co meli v mistnim bezobalovem obchode) a zklamal me, prostě nepral 🤔 a to neslo o nic extra spinaveho, syn uz je predskolak, takze zadne prikrmy apod, muz sedave zaměstnání, ja se v praci prevlekam do uniformy, a prostě ty věci i jen trochu zapocené zůstaly pořád trochu zapocené 😒 peru pořád stejně na 40, když se vyskytne skvrna tak ji samozřejmě vezmu předem mydlem, ale to bylo jak kdybych to jen vymachala ve vodě...

janina228
2. kvě 2021

@ireniq oni právě píšou prát nejméně na 40 - ideálně na vyšší teplotu.. moje oblíbená teplota na praní je taky 40,ale přijde mi,že ekopřípravky na takhle nízké nefungují.. jinak ještě dobrý zkusit tvrdost vody - do tvrdé se musí přidávat změkčovač vody.

ireniq
2. kvě 2021

@janina228 taky jsem četla rady přidat k dávce to či ono pro zlepšení efektu, vyšší teplota...ale pro mě osobně co s práškem (teda gelem), který neplní svoji funkci za normálních podmínek? Tvrdost vody máme prumernou nebo snad i mekkou (Praha), prát na vyšší teplotu ne každé prádlo snese a je to zase vic energie spotřebované a delší doba prani :-/ tak jsem se vratila k prášku dm sensitive, co je bez parfemu plnidel atd. a vypere spolehlivě bez nějakých extra kroků. Je mi líto, že dmko v některých prodejnách instaluje plnící stanice na YB, kdyby radši plnili do bezobalu svoje značky 😉

janina228
2. kvě 2021

@ireniq to je pravda. Já k tomu ještě přidávala krom jiného máchadlo a Puer🙃.. mě to bavilo,ale s dětmi a praním 3-4x týdně se mi to nadšení nějak vytratilo😄.. neperu v chemii, ale zvolila jsem taky takový podobný kompromis, kdy přidám Puer (ten používám ráda stále) ale už to tam v pračce nemíchám jak v nějaký laboratoři 😄

ireniq
2. kvě 2021

@janina228 laboratoř 😂

lenka421
autor
2. kvě 2021

@ireniq
@janina228 Diky moc za zkusenosti. Vnimam to stejne, ze kdyz uz clovek dava penize za praci gel tak chce aby nejak fungoval, jinak si taky muzu zacit doma michat perkarbonat s taedem a nevim cim jeste, to je pak vylozene jako konicek, jenze presne s tretim ditetem na ceste, latkovymi plenami, oblecenim od blata, vecne necim poblinkanym nebo procuranym, tak k takovemu kroku jsem se teda zatim jeste nedopracovala...

lenka421
autor
2. kvě 2021

@janina228 Muzu se zeptat jak funguje ten Puer? Dava se to jen do bileho pradla?

janina228
2. kvě 2021

@lenka421 já to sypu na všechno 😄.. třeba utěrky když peru na 90,tak to tam dávám vždycky.. někde jsem slyšela,že to právě pomůže s odstraněním běžných skvrn,na který není potřeba žlučové mýdlo..tak to tak beru, nemyslím,že by to něčemu uškodilo😉. A přesně - čím víc dětí,tím to chce občas slevit z eko nároků 😂..

ondul
2. kvě 2021

Já sem se taky snažila jet co nejvíce eko, ale to je těžký, když to prostě nevypere ☹ objednala jsem nějaký doporučovaný německý prášek a dobrý, ale holt to eko není.

lenka421
autor
2. kvě 2021

@janina228 Aha super, takze to neni jako belidlo, ze by to vysisovalo barevny obleceni?
U me prave cim vic deti tim vic nad tou ekologii premyslim, ale tim slozitejsi to taky je 😁 Delam postupne kroky, ale potrebuju aby to fungovalo, ne abych musela pul roku experimentovat nez se mi zacne darit prat pradlo tak ze je vyprany 🙄

janina228
2. kvě 2021

@lenka421 já nevím,ale nemyslím že by mi to bělilo oblečení..sypu to tam spíš ze zvyku (jeden čas jsem při mých experimentech dávala mýdlové ořechy přímo do bubnu pračky a bylo divný dát prát prádlo a nic nenasypat nahoru 😄)..ono to je taky účinnější v závislosti na teplotě - čím nižší teploty,tím menší účinek takže perkarbonát bude nejvíc účinný při praní na 90.