Uterus subseptus - srdcovitá děloha a tehotenství

elishka87
22. pro 2015

Ahoj holky,
začátkem prosince jsem prodělala zamlklý potrat v 17.týdnu. Po 17 dnech jsem jela na kontrolu do nemocnice, kde mi doktorka zjistila, že mám srdcovitou dělohu. Ukázala mi to na utz, i mi to kreslila, abych měla představu. Jen teď asi nevím, jak moc velký je to problém, jak moc velká je ta přepážka. To se z utz asi nepozná, že? Máte s tím někdo zkušenost? Zajímalo by mě hlavně, jak Vám probíhala těhotenství, a nebo jestli byly případně nějaké komplikace? Hlídali Vás doktoři více? Moje doktorka mi na tu zprávu řekla jen, že to viděla na utz předtím taky, ale vůbec mi to neřekla. Ten konec těhotenství nesu dost těžce a nyní uvažuju o změně doktorky. Neobviňuji jí z ničeho, jen bych (nejen kvůli tomuto) asi chtěla jiný přístup a větší informovanost.

rejni
23. pro 2015

@elishka87 Ahoj 🙂 Ráda bych reagovala na tvůj dotaz ač mám trochu jiný případ jako ty a to uterus bicornis. Nový doktor mi to zjistil, vysvětlil a taky informoval, že je zde riziko potratů a předčasného porodu. Často se stává, že po jednom dvou potratech už je děloha více roztáhlá a donosí se v pořádku. Zatím se snažíme takže ještě nevím jak u mě těhotenství bude probíhat ale bojím se už teď s čím bych měla trochu počítat..tak mě mrzí čím jsi prošla ale neboj určitě to má řešení a mimi zase příjde. Nejlíp by šla přepážka vidět speciálním vyšetřením kdy se vypustí kontrastní tekutina do dělohy nebo laparoskopicky..pokud se určí, že je přepážka velký problém jde i odstranit ale spíše to nedoporučují..pokud si ještě nenarazila na tuto diskusi doporučím přečíst hodně mi objasnila situaci a i podpořila mě.. 🙂

elishka87
autor
24. pro 2015

@rejni ahoj, moc děkuju za odkaz... už si to pročítám

ivuska35
20. čer 2017

@elishka87 ahoj. Odpovidam sice trochu pozdeji a treba uz se ti podarilo miminko. Ja mam stejny problem jako ty. Nejdrive mi rekli ze mam uterus duplex (dve delohy), po zamlklem tehotenstvi ve 20. tydnu si doktori mysleli ze mam uterus bicornis (spojebe dve delohy v jednu) a nakonec kdyz jsem byla na laparoskopii kvuli cyste koukli se rovnou i dolejskem co tam tedy opravdu mam a nakonec je to uterus subseptus. Je to vlastne jedna deloha ve ktere je prepazka ktera se da odstranit. Staci zazadat sveho OG. Jestli se da neco udelat pro donoseni urcite tahle operace se vyplati a uplne maximum co muzes udelat je nechat si zavest primo do delohy gel, ktery se vstrebava asi tyden a diky nemu se pak netvori srusty jizvy po tom odstraneni prepazky. Delaji to pri te operaci. Jen si toto hradi pacientka sama, ale myslim si ze cca 3000 neni tak moc abychom to nemohli investovat do sveho zdravi a budoucnosti nasich deti. 🙂 Pravdepodobnost donoseni je mnohem vetsi nez u uterus duplex nebo bicornis. Tam je to cim vic potratu tim se ta deloha jakoby dovyviji. Ale v dnesni dobe je mozne zachranit i pulkilove miminko.