icon

Co pomáhá na akné po vysazení antikoncepce?

4. čer 2026

Ahoj, po vysazení antikoncepce Lindynette se mi hodně zhoršila pleť a mám akné jak v pubertě. Zkoušela jsem změnit kosmetiku i stravu ale zatím bez většího efektu. Nechci zase bráy hormony. Máte někdo zkušenost co vám pomohlo? Nebo stačí prostě jen čas? Děkuju

levandule_k
4. čer 2026

Mně pomohl čas. Pak je důležitá správná péče, šetrné čistění ráno a večer a hydratace.

drtatko4
5. čer 2026

Určitě nestačí jen čas, nestačí jen čekat, až se to zlepší. Samo od sebe se to zlepšit nemusí. Je potřeba najít vhodnou pečující kosmetiku, která bude vyhovovat i danému typu pleti.

cherie24
5. čer 2026

@anonym_autor největší roli hraje ten čas. Já po vysazení antikoncepce měla akné i na zádech a v dekoltu. To jsem ani v tý pubertě neměla 🤦 Bez make-upu jsem ani k popelnicím nešla. Měla jsem i šíleně rozházený cyklus. Pokaždé úplně jinak, někdy mi dokonce menstruace i vynechala, řešila jsem několikrát vyvolávací injekce, trvalo to bezmála rok, než se tělo vzpamatovalo. Teď mám pleť hezkou, make-up nenosím vůbec 🙂 Našla jsem kosmetiku, která mi výborně sedí, ale pár dní před MS stejně vypadám jak puberťák. Takže za mě to je prostě hormonální problém, který žádná kosmetika nezachrání. Ale docela fajn jsou bylinky, tinktury, případně bylinková kůra přímo na míru. Může to výrazně pomoct ustálit cyklus. Opravdu doporučuji, rozhodně jsou to lépe investované peníze, než utrácet za předraženou kosmetiku, která nepomůže. 🙂

osaka_9
8. čer 2026

Mně nejvíce pomohla kosmetika MÁDARA. Mají různé produktové řady zaměřené na různé potřeby pleti, konkrétně jejich řada SOS je určená pro problematickou pleť 😉

ladasva
9. čer 2026

Po vysazení Vám zase stouply androgeny. Zpozornět byste měla, pokud to trvá déle jak 6 cyklů. Pokud to bude přetrvávat, zkuste zinek 10-15 mg denně, myo-inositol 2-4 g denně, berberin 500 mg denně s hlavním jídlem. Omega 3 1500 - 2000 mg denně. Mátový čaj několikrát denně, pokud ho snášíte. pokud nezačne akné po dalších cca 3 - 6 cyklech ustupovat, zvážit vyšetření inzulinové rezistence a PCOS.

frantiska87
11. čer 2026

Čistit, pečovat a k tomu zinková mast a tea tree olej, ten je super i na jizvičky po akné, ale opatrně s ním. 🙂