icon

Jak jste zjistili, že máte tetanii?

30. srp 2026

Párkrát se mi stalo brnění rukou, tlak na hrudi a pocit, že se nemůžu pořádně nadechnout. Srdce je prý v pořádku, ale padlo slovo tetanie.
Kdo jste to řešily, jak vám ji nakonec potvrdili? Přes krev, neurologa, nebo spíš podle příznaků? A pokud vám na to něco doporučili, byl to hořčík, vitamín D, nebo něco úplně jiného?

anonym_0bf140
Včera ve 12:00

Lékař tě pošle na EMG, tam se tetanie buď potvrdí nebo vyloučí. Trvá to 10 minut.

anonym_fb2787
Včera ve 13:37

No a nízký krevní tlak vyloučili? Protože ten toto umí. A pozor na to, nestačí jen měření tlaku v ordinaci, tam často lidé mají vyšší kvůli stresu, je třeba měřit v běžném prostředí pacienta. Já mám u lékařů klidně 145/90 a přitom běžně mám 95 - 100 na 62 - 65. A když mi pak spadne třeba v důsledku ortostatické hypotenze ještě níž, je mi fakt dost blbě, kdy mi brní všechny končetiny, motá se mi hlava, hučí mi v uších a svírá se mi hrudník. A stejně tak umí obdobně působit i špatná štítná žláza. Osobně bych šla prostě na obvod a vyžádala si odběry, včetně štítné žlázy a měřila si doma pravidelně tlak nějakou dobu.