Jak poznat ADHD u dospělého muže?
Chtěla bych se zeptat, zda toto můžou být ukazatele adhd.
Manžel háklivý na zvuky dítěte. Po chvilce hned vyleti, že to nebude poslouchat.
Zapomnětlivost
Pohupování nohou
Špatný spánek
Nekonečný tok myšlenek
Přetížení po hodině péče o dítě
Nedůslednost ve výchově
Špatně nese, když vychovávám ja. Jasně že dítě musíte často okřikovat nebo uhánět. Připomínat co se může a nemůže. Manžel pak je prý ve stresu, že doma není klid.
Neustále zapnutá televize nebo rádio jako pozadi
Nezvládání problémů, například nemoc dítěte. Vždy musí odejít...nesnese když někdo jiný trpí
Častý svůj individualni program. Výlety do přírody. Turistika.
Péče o dítě a domácnost víceméně na mě. Manžel i tak má pocit, že dělá maximum.
Ono žití bez dítěte a následně s dítětem je velký rozdíl. V tomto případě to není ADHD, ale to, že mu prostě něco vadí. A hlavně pokud domácnost byla a je jen na tobě tak tenhle ukazatel jsi musela vidět už dávno.
Ono žití bez dítěte a následně s dítětem je velký rozdíl. V tomto případě to není ADHD, ale to, že mu prostě něco vadí. A hlavně pokud domácnost byla a je jen na tobě tak tenhle ukazatel jsi musela vidět už dávno.
@kakba domácnost i výchova. Mě jde spíš o to, že má v sobě pořád napětí. Stres. I když se nic neděje. Přece je normální že v domácnosti s dítětem to je kolikrát akční a divoké ne? Ale on je z toho ve stresu.. nezvládá to. Nezvládá péči. Nezvládá hluk. Nejraději si záleze do pokoje.
@ai30 ale venku kolem domu poděla všechno. Jen doma ho to ubíjí. Nevydrží sedět. Nic nedělat. Odpočívat. To prostě neumí. Radši se sebere a jde někde ven..sám.
@soptinda je to spíš individualistický introvertní přemýšlivý typ, proto se bojí při nemoci dítěte, v tom toku myšlenek má třeba černé scénáře, přetíží ho péče i zvuky dítěte, naopak neškodná zvuková stopa TV na pozadí mu trochu pomáhá myšlenky zpomalit. Tvé vychováváni ve formě "povelů" (nemyslím zle) mu narušuje potřebu klidu pro introverta, proto se radši sebere a jde na zahradu nebo do lesa.
Evidentně se umí vymezit vůči tobě a zařídit si, co potřebuje. Ale tohle bych prohnala párovou terapií a řešila, že je jeho povinnost jako partnera zajistit prostředí i k tvému plnění potřeb a zejména potřeby dítěte 🩷
@kakba domácnost i výchova. Mě jde spíš o to, že má v sobě pořád napětí. Stres. I když se nic neděje. Přece je normální že v domácnosti s dítětem to je kolikrát akční a divoké ne? Ale on je z toho ve stresu.. nezvládá to. Nezvládá péči. Nezvládá hluk. Nejraději si záleze do pokoje.
@soptinda No ale kdo si radeji misto hluku a kriku nezaleze sam do pokoje, kdyz to za nej vyresi ostatni?
Ja to chapu, taky jsem vysoce citliva na zvuky. Ale toto mi fakt zni ne jako 'nezvlada', ale proste nechce, prudi ho to, vi ze nemusi, tak se sebere a nesere se s tim. Jako kdyz se muze sebrat a jit se projit do prirody, misto toho, aby doma resil kricici dite, proc by to neudelal? To neni zadna diagnoza.
@soptinda Tohle není ADHD, to je jenom líný chlap, který se nechce zapojovat do chodu domácnosti a je raději sám i přesto, že má rodinu. Utíká ,, do klidu ". Manžel taky rád sám pracuje kolem baráku, v práci funguje jak má, ale doma se mu nechce. Proč taky,když já to všechno obstaram že jo. Ale s dcerou teda chci aby ten čas trávil, takže já se raději postarám o tu domácnost a ať vezme dceru třeba na kolo.
@soptinda Tohle není ADHD, to je jenom líný chlap, který se nechce zapojovat do chodu domácnosti a je raději sám i přesto, že má rodinu. Utíká ,, do klidu ". Manžel taky rád sám pracuje kolem baráku, v práci funguje jak má, ale doma se mu nechce. Proč taky,když já to všechno obstaram že jo. Ale s dcerou teda chci aby ten čas trávil, takže já se raději postarám o tu domácnost a ať vezme dceru třeba na kolo.
@marketa1218 a vás to neštve? Ze nejste rovnocenní partneri, rodiče? Já mám pocit že na mě je vše. Ale hroutí se on.
Dovolila jsi mu to dělat ty. Staráš se až moc a teďka toho využívá. Ví, že o dítě se postaráš ty, uvaříš, uklidíš, vypereš. Jsi perfektní služka pro něho. Pokud chce jít ven na procházku, zabal mu dítě a dej mu ho. Dokud si nedupneš a nezačneš to s ním řešit, nic se nezmění. A ano, štvalo by mě to, jen já bych s takovou osobou nebyla. A hlavně tohle všechno jde poznat jaký člověk je hnedka na začátku vztahu. Takže opravdu nechápu ženy, že s takovou osobou jsou a po pořízení dětí pak pláčou, že jsou na všechno sama.
Dovolila jsi mu to dělat ty. Staráš se až moc a teďka toho využívá. Ví, že o dítě se postaráš ty, uvaříš, uklidíš, vypereš. Jsi perfektní služka pro něho. Pokud chce jít ven na procházku, zabal mu dítě a dej mu ho. Dokud si nedupneš a nezačneš to s ním řešit, nic se nezmění. A ano, štvalo by mě to, jen já bych s takovou osobou nebyla. A hlavně tohle všechno jde poznat jaký člověk je hnedka na začátku vztahu. Takže opravdu nechápu ženy, že s takovou osobou jsou a po pořízení dětí pak pláčou, že jsou na všechno sama.
@kakba ano...moje chyba. Jsem si toho vědoma...jen se to začalo projevovat až po dítěti. Předtím jsme vše podnikali společně a člověk nepozná..
@kakba ano...moje chyba. Jsem si toho vědoma...jen se to začalo projevovat až po dítěti. Předtím jsme vše podnikali společně a člověk nepozná..
@soptinda teď otázka zda by přistoupil k řešení. Vím o mnoha chlapech, co by nikdy na párovku nešli, protože nikde nevidí chybu. V tom případě si musíte doma sednout a promluvit si. Tento stav není udržitelnej věčně, aby si pak nespadla do nějakých depresí, chápeš.
@soptinda teď otázka zda by přistoupil k řešení. Vím o mnoha chlapech, co by nikdy na párovku nešli, protože nikde nevidí chybu. V tom případě si musíte doma sednout a promluvit si. Tento stav není udržitelnej věčně, aby si pak nespadla do nějakých depresí, chápeš.
@kakba právě už mám pocit nějakého vyhoření... Emocionálního...sotva přijde domů, už jsem nervni co bude
@marketa1218 a vás to neštve? Ze nejste rovnocenní partneri, rodiče? Já mám pocit že na mě je vše. Ale hroutí se on.
@soptinda Do jisté míry ano, jenomže já jsem si ho takového vzala 🙈 😃. Nese si vzorce ze své rodiny, ale před dítětem se to všechno zvládalo nějak lépe, to je pravda. On není nervni, doma je klid, nervni je tehdy, když po něm chci něco nad jeho pohodlíčko. 😄
@soptinda Do jisté míry ano, jenomže já jsem si ho takového vzala 🙈 😃. Nese si vzorce ze své rodiny, ale před dítětem se to všechno zvládalo nějak lépe, to je pravda. On není nervni, doma je klid, nervni je tehdy, když po něm chci něco nad jeho pohodlíčko. 😄
@marketa1218 právě že u nás jsou taky vzorce z jeho rodiny....tam otec nefungoval. Neresil nic jen sám sebe. Ono je to pak těžko, když nemá správný vzor...v jejich rodině jsou všichni sami pro sebe. Sobci, co si plní každý jen to své. Co je zajímá. Tam rodina nebyla nikdy rodinou. Ale seskupením jedincu
@marketa1218 právě že u nás jsou taky vzorce z jeho rodiny....tam otec nefungoval. Neresil nic jen sám sebe. Ono je to pak těžko, když nemá správný vzor...v jejich rodině jsou všichni sami pro sebe. Sobci, co si plní každý jen to své. Co je zajímá. Tam rodina nebyla nikdy rodinou. Ale seskupením jedincu
@soptinda Tim spis o tom budete muset otevrene mluvit, cim driv tim lip. Spousta chlapu se fakt vytaci, par hadek a nepohody jim stoji za to, ze si budou moct jet svoji pohodu jako pred ditetem a nekdo jiny to odedre. Nenech se zviklat jeho naladama a 'nezvladanim', musis si stat za svym, ze takto to souziti vypadat nebude.
A jeste jedna vec - je nutne, abyste meli rozdelenou praci na zavislou (dite, o ktere je treba se postarat ted a tady, obcas s diskusemi, krikem; vareni, ktere je nutne mit hotovo na cas; organizace vyletu - vsechno zabalit a nachystat pro ruzne eventuality) a nezavislou (prace, ktera je treba narocna, ale clovek si ji dela ve svem tempu, s klidem, nikdo na nem neni zavisly ani mu do niceho nemluvi, co se neudela dnes, udela se zitra). Protoze jestli si to rozdelite tak, ze ty budes mit 100% zavisle prace a on si pojede svoje hrabani na zahrade a bude mit pocit, ze jste odmakali stejne, tak vyhoris a jeste budes mit pocit, ze je to tvoje vina.
Aaa pozor, expertky na ADHD. 🤣 Doporucuju zajit na nejake testy, pripadne zkusit neco aspon online. Zmineny veci muzou byt ukazatelem ADHD (ale nemusi).
My jsme doma dva takovy 😅, a nevedeli jsme to pred svatbou, zjistili jsme to az s nekolikatym ditetem, kdy toho na nas na oba proste najednou zacalo byt moc. Znaky to mohou byt lecceho, hypersensitivity, adhd, mirne poruchy autistickeho spektra, neuroticke nebo uzkostne poruchy, postraumaticke stresove poruchy, obycejneho stresu a nejistoty... ale i te lenosti nebo divnych predstav o fungovani rodiny prevzatych z puvodni rodiny, jak tu pise hodne lidi.
Jako muze byt opravdu grogy z hodiny s ditetem nebo z toho, ze dite mluvi, krici, ty kricis... muze. A muze mit i pocit, ze nejjednodusi je proste utect na zahradu a prochazku. Ale neni to do budoucna moc strategicke. Da se s nim mluvit? Jestli ano, tak mluvte, spolu, oba o svych potrebach a hezkych vzpominkach. A o tom, co by se dalo udelat pro to, aby i vase zpominky na ted byli jednou hezke. Mozna neco v jeho nebo v tvych silach opravdu neni. Ale neco jineho zas treba jo, mozna dojdete k tomu, ze potrebuje prochazku, ale ze muzete jit na nektere spolu, nebo ze mu nevadi prebalovat bobky a varit v noci pro vsechny kazdy den, mozna ze si muzete dovolit zaplatit chuvu, abyste oba meli nejaky volny cas, mozna nesouhlasi s tvymi vychovnymi postupy a boji se o tom mluvit, mozna naopak chce navod a presne vymezeny cas, aby vedel, ze to nekdy zkonci.
Ty mozna nechces byt sama, kdo peceju o vase dite, ale zvladla by si s nim vyrazit pod stan, nebo vyhodit mluvici a piskaci hracky, dat muzi klid v dohodnuty cas "vymenou" za to, ze on zaridi klid pro tebe zas v jiny cas, nebo ze naopak bude k dispozici ke spolecnym aktivitam. Proste jste v tom dva spolu, mate OBA nejake potreby, nejake limity, ale i nejake moznosti.
Aaa pozor, expertky na ADHD. 🤣 Doporucuju zajit na nejake testy, pripadne zkusit neco aspon online. Zmineny veci muzou byt ukazatelem ADHD (ale nemusi).
@habiba_ketta No jasne, online adhd test je uplna tutovka 😂 Co by si bez tvoji zachrany op pocala, to fakt netusim.
Nemá vybudovanou psychickou odolnost. Čili se hroutí, utíká nebo nadměrně stresuje. Rodičovství je záhul, ale chce to si vybudovat psychickou odolnost a vnést do toho i trochu lehkosti. S tím mu asi těžko pomůžeš. K tomu uvědomění si musí dojít on sám. Hele přiměj ho se zeptat sám sebe jak se cítí a co může on sám udělat proto, aby mu ve vaší rodině bylo dobře. Ať si řekne co potřebuje.
A je důležitý, aby si v tom všem zápřahu každý našel čas sám na sebe a dobil si baterky. Muži často potřebují svoji jeskyni, kde se zašijou na chvíli. To tvůj muž dělá. Dovol mu to. Akorát už to neumí vrátit rodině, ta návratnost tam je mizivá. Tam je to chybné kolečko. Něco mu brání být součástí nově nastavené rodiny. ( není to tvá přílišná dominance?)
Chtělo by to opravdu si stanovit hranice. Mít třeba 2 večery čistě pro sebe a on na starost prcka. Já třeba každou sobotu mám odstříkaný mlíko a stará se partner cca na 8 hodinek. Muž je se synem, je vždy úplně vyždímaný, ale mají spolu krásný vztah.
Musíte si to jasně nastavit. Zároveň mít pochopení pro druhého, že oba jedete naplno. Jen si to víc zorganizujte.
Napadá me i jestli má manžel dostatečně vybudovaný vztah k dítěti. Měl k tomu prostor, aby byl s dítětem sám a dělal si to rodičovství po svém?? Nebo jsi tam věčně ty a dohlížíš. Umíš to pustit nebo to je ve tvé režii, protože to jinak neumíš? Chce to dát mu prostor a volnost aby si mohli vybudovat společný vztah a aby si manžel mohl budovat rodičovské sebevědomí. Pak si nemyslím, že mu bude vadit řev dítěte a odejde. Naopak bude se snažit jej uklidnit atp. Zároveň ty se vymaníš z té zacyklenosti " vše je na mě". Musíš mu dát skutečně možnost se zapojit PO SVÉM. Aby si vybudoval sebevědomí jako rodič. Pak teprve bude schopný uklidnit řvoucí dítě nebo být tam pro dítě když je nemocné. Možná jen neví co má dělat, plácá se v tom, nevěří si a nemá prostor v sobě objevit sílu a budovat svoji otcovskou roli, být oporou atp. Chce to víc praxe 🙂
My jsme doma dva takovy 😅, a nevedeli jsme to pred svatbou, zjistili jsme to az s nekolikatym ditetem, kdy toho na nas na oba proste najednou zacalo byt moc. Znaky to mohou byt lecceho, hypersensitivity, adhd, mirne poruchy autistickeho spektra, neuroticke nebo uzkostne poruchy, postraumaticke stresove poruchy, obycejneho stresu a nejistoty... ale i te lenosti nebo divnych predstav o fungovani rodiny prevzatych z puvodni rodiny, jak tu pise hodne lidi.
Jako muze byt opravdu grogy z hodiny s ditetem nebo z toho, ze dite mluvi, krici, ty kricis... muze. A muze mit i pocit, ze nejjednodusi je proste utect na zahradu a prochazku. Ale neni to do budoucna moc strategicke. Da se s nim mluvit? Jestli ano, tak mluvte, spolu, oba o svych potrebach a hezkych vzpominkach. A o tom, co by se dalo udelat pro to, aby i vase zpominky na ted byli jednou hezke. Mozna neco v jeho nebo v tvych silach opravdu neni. Ale neco jineho zas treba jo, mozna dojdete k tomu, ze potrebuje prochazku, ale ze muzete jit na nektere spolu, nebo ze mu nevadi prebalovat bobky a varit v noci pro vsechny kazdy den, mozna ze si muzete dovolit zaplatit chuvu, abyste oba meli nejaky volny cas, mozna nesouhlasi s tvymi vychovnymi postupy a boji se o tom mluvit, mozna naopak chce navod a presne vymezeny cas, aby vedel, ze to nekdy zkonci.
Ty mozna nechces byt sama, kdo peceju o vase dite, ale zvladla by si s nim vyrazit pod stan, nebo vyhodit mluvici a piskaci hracky, dat muzi klid v dohodnuty cas "vymenou" za to, ze on zaridi klid pro tebe zas v jiny cas, nebo ze naopak bude k dispozici ke spolecnym aktivitam. Proste jste v tom dva spolu, mate OBA nejake potreby, nejake limity, ale i nejake moznosti.
@anonym_819cab 🙏moc hezky napsaný 🙂
@soptinda no a ty sis proč myslela, že on bjde jiný? On si to uvědomuje, jaká jeho rodina je a vymezuje se vůči nim? Nebo ne?
@habiba_ketta No jasne, online adhd test je uplna tutovka 😂 Co by si bez tvoji zachrany op pocala, to fakt netusim.
@ai30 hele napisu ti slusnou zpravu s velkym sebezaprenim. Ano, ASPON (jak jsem psala) online test je lepsi, nez napsat cizimu cloveku, ze je linej, na zaklade zbezneho popisu jeho partnerky. Co k tomu dodat.

Ty ukazatele ma i v praci, nebo jen doma / ve vztahu k diteti?