Může stres způsobit atopický ekzém u dospělých?
Stresová kopřivka, je třeba naučit se pracovat se stresem coby spouštěčem.
Mně se atopický ekzem objeví při chronickém stresu, když mam náročnější životní období. Ale u mě se jedná o dlouhé úseky, třeba půl roku než se objeví a pak ho třeba rok nebo dva mam, než se mi zase život zklidní.
@klchudik Ahoj, kožní reakce je poměrně častým důsledkem stresu. Psala jsi, že se ti stává, že se cítiš ve stresu. S tím je každopádně možné a dobré pracovat. Myslím, že je osvobozující si uvědomit, že cítit se vystresovaná nebo rozhozená není žádné prokletí a nemusíš se s tím smířit ;). Z vlastní zkušenosti musím říct, že spíš než nějaká rychlořešení mi pomohl systematický a dlouhodobý přístup. Svého času jsem i sáhla po lécích na nervy i na spaní, ale považuji to za přestupní stanici k překonání akutních symptomů. To, co mi pomohlo k opravdovým změnám vlastně souviselo s "přetvořením" nervové soustavy. Zkrátka jsem používala takové techniky, které mi nakonec pomohly (a stále pomáhají - moje cesta rozhodně neskončila) být v klidu v situacích, v nichž jsem často ztrácela nervy. Kdyby tě to zajímalo, techniky, které mi nejvíc pomohly se dnes snažím předávat i dál. Můžeš kouknout sem: https://duchovnistezka.cz/

Já mám např. z jahod