Rakovina štítné žlázy a léčba radio jodem. Máte zkušenost?
Ahoj holky, chci se zeptat je tady nějaká která si prošla rakovinou štítné žlázy? Jsem po operaci brali se i lymfatické uzliny. Vypada to na papilární karcinom ale výsledky budou až za 2 týdny .. zažila jste nějáka vzdálené metastáze? Jak probíhal radiojod budu ráda za každou informaci.
@svija kde jste byla na radiojodu? Jak dlouho? Jak to probíhalo?
@bambule99 - byla jsem v Motole v Praze. Normálně vypijes ten jód, je to jak panák s vodou, bez chuti s zápachu. Pak se postupně chodí na nějaká měření, jak se ten jód vylučuje. Poprvé jsem byla 10- 14 dní už přesně nevím. A podruhé asi 7- 10 dní. Neboli to, je to celkem nuda to tam vydržet, protože se nesmí z oddělení a pár dní po napiti ani z pokojů. Ale po 20 letech už mě vyřadili z onkologického sledování 😉.
@bambule99 - byla jsem v Motole v Praze. Normálně vypijes ten jód, je to jak panák s vodou, bez chuti s zápachu. Pak se postupně chodí na nějaká měření, jak se ten jód vylučuje. Poprvé jsem byla 10- 14 dní už přesně nevím. A podruhé asi 7- 10 dní. Neboli to, je to celkem nuda to tam vydržet, protože se nesmí z oddělení a pár dní po napiti ani z pokojů. Ale po 20 letech už mě vyřadili z onkologického sledování 😉.
@svija děkuji, jaké to tam je? Na pokoji s někým nebo sama? Pokoje jsou nejake klasické nebo? Co televize? Snad nevadi ty otazky ale ráda bych věděla co nejvíc..
@svija děkuji, jaké to tam je? Na pokoji s někým nebo sama? Pokoje jsou nejake klasické nebo? Co televize? Snad nevadi ty otazky ale ráda bych věděla co nejvíc..
@bambule99 - pokoje byly dvoulůžkové + myslím jeden pokoj nadstandart (obsazeny). Televize na pokoji byla. Záchody a sprcha společně pro dva pokoje. Akorát první dva/tři sny po te velké dávce napoprvé se člověk sprchovat nesmí, aby nezamoril tím zářením vodu, co odteka. Ale třeba už je to teď jinak. A myslím, že i erarni pyžamo jsme první tři dny měly z těchto důvodů.

na fb je na toto téma více skupin. Podle vysledku histologie se sepisuje potzadavek na dane pracoviste, ktere vyhodnoti jaka lecba je pro daneho pacienta vhodna atd. Radiojod probiha ve specializovanych pracovistich- u nas tusim 7. Mesic pred nastupem nesmite leky na sz, nebo se nahrazuji cynomelem, omezite co nejvic potraviny s jodem. Po nastupu do nemocnice dostanete davku radioaktivniho jodu (sirup, tableta), pak jste v karantene na pokoji s dalsim pacientem/ pacienty na cca 10 dnu. Ke konci pobytu udelaji scintigraf - vidi kde byly ložiska co zachytily radioaktivni jod. Po pobytu je pak nejakou dobu vhodne vyhybat se detem a zdrzovat se delsi bobu blizko dospelych. Ke konci pobytu v nemocnici, se postupne nasazuji leky na sz(euthyrox, letrox...) Po vyzareni se pak vraci vse do normalu. Poslou domu a za pul roku se jde na kontrolu s mensim mnozstvim jodu a opetovnym scintigrafem. Nekdo timto lecbu konci, jini jdou na radiojod znovu po nejake dobe.