icon

Strach o manžela s refluxem. Co dělat?

26. kvě 2026

Holky ja se asi potřebu jen svěřit….Jsem strasnej stresar, a ted se hodně bojim o manžela. Je mu 34let, sportovec, nekouří, nepije….v 18 nebo 19letech mu diagnostikovali reflux nejaka chlopeň u žaludku se mu blbě dovírá nebo co…Nedostal na to žádné léky, a vlastně ho to ani tolik netrápilo…párkrát do roka se to ozvalo, dal si gaviskon a bylo to ok….Ted se to ozvalo asi 3tydny dozadu o vikedn a hodne, palilo ho na hrudi, jeli jsme na pohotovost… krev mel v poradku, na ORL mu poslali hadičkou přes nos do jícnu kamerku a mel podrážděný jícen….Dostal nejaky léky, začal jíst dietněji a dobry, ted asi po dvou týdnech kdy uz jedl normálně se to zase ozvalo😢Mam o něj strasnej strach, mame spolu 5letyho syna a ja sem tehotna ted krátce, jeste to ani nevi protože čekám až mi to potvrdí doktorka…Do toho nam stavi firma dum, a ja vidim ty nejčernější scénáře 😢 😢 😢

jancazao
26. kvě 2026

@anonym_autor reflux není nebezpečný, pokud bude dodržovat jídelníček a brát léky.
Musí si sám vypozorovat, co mu vadí a to nejíst.

autor
26. kvě 2026
@jancazao

@anonym_autor reflux není nebezpečný, pokud bude dodržovat jídelníček a brát léky.
Musí si sám vypozorovat, co mu vadí a to nejíst.

@jancazao me desi, ze by to mohlo byt neco horsiho, na pohotovosti mu kontrolovali jícen, ne žaludek…na tu kamerku do žaludku je teprve objednany….

jancazao
26. kvě 2026
@anonym_autor

@jancazao me desi, ze by to mohlo byt neco horsiho, na pohotovosti mu kontrolovali jícen, ne žaludek…na tu kamerku do žaludku je teprve objednany….

@anonym_autor zkus se uklidnit, kdy má jít na to vyšetření?
Tak hlavně ať si hlídá to jídlo. Já beru léky dlouhodobě a když mi něco nesedne, je to opravdu hodně nepříjemné.

marsul
26. kvě 2026

Och, doufám, že všechno bude v pořádku.

autor
26. kvě 2026
@jancazao

@anonym_autor zkus se uklidnit, kdy má jít na to vyšetření?
Tak hlavně ať si hlídá to jídlo. Já beru léky dlouhodobě a když mi něco nesedne, je to opravdu hodně nepříjemné.

@jancazao az za mesic skoro😔

jancazao
26. kvě 2026
@anonym_autor

@jancazao az za mesic skoro😔

@anonym_autor mě nejvíc dráždí čokoláda, sycené nápoje a kynuté těsto (sladké)
Léky bere?
Kdyby měli podezření na něco horšího, určitě by ho poslali na vyšetření dřív. Měsíc není tak dlouhá doba.

mrkvovydort
26. kvě 2026

Úplně nerozumím tomu, proč mu hned nenapsali na přeléčení omeprazol, ale budiž.

Ať si hned najde gastroenterologa, nejspíš půjde znova na gastroendoskopii (hadička do krku) a dostane nějaké IPP léky jako omeprazol (inhibitory protonových pump, snižují tvorbu kyseliny v žaludku, takže jsou šťávy méně kyselé a nedráždí jícen, a podporují peristaltiku), které bude brát a všechno bude v cajku.

Pálení žáhy nemusí být vždy tak zřejmé jako to charakteristické pálení v jícnu, může se projrvit jako zhoršené dýchání, bolení zad atd, je možné, že manžela trápilo víc než jen pálení párkrát do roka a jícen je proto podrážděný.

Hlavně klid, gerd má tak třetina populace, není to žádné drama, fakt. Já léky na reflux beru už 10 let a žiju, jen jednou za pár let zajdu na hadičky. 😉

autor
26. kvě 2026
@jancazao

@anonym_autor mě nejvíc dráždí čokoláda, sycené nápoje a kynuté těsto (sladké)
Léky bere?
Kdyby měli podezření na něco horšího, určitě by ho poslali na vyšetření dřív. Měsíc není tak dlouhá doba.

@jancazao neee bral jak to zacalo pak měl čtrnáct dní klid, tak vcera a dneska si zase vzal.

autor
26. kvě 2026
@mrkvovydort

Úplně nerozumím tomu, proč mu hned nenapsali na přeléčení omeprazol, ale budiž.

Ať si hned najde gastroenterologa, nejspíš půjde znova na gastroendoskopii (hadička do krku) a dostane nějaké IPP léky jako omeprazol (inhibitory protonových pump, snižují tvorbu kyseliny v žaludku, takže jsou šťávy méně kyselé a nedráždí jícen, a podporují peristaltiku), které bude brát a všechno bude v cajku.

Pálení žáhy nemusí být vždy tak zřejmé jako to charakteristické pálení v jícnu, může se projrvit jako zhoršené dýchání, bolení zad atd, je možné, že manžela trápilo víc než jen pálení párkrát do roka a jícen je proto podrážděný.

Hlavně klid, gerd má tak třetina populace, není to žádné drama, fakt. Já léky na reflux beru už 10 let a žiju, jen jednou za pár let zajdu na hadičky. 😉

@mrkvovydort on už na ni byl na té hadičce ale už je to 15-16let, ja se bojím jen aby v tom žaludku nenašli něco špatného…jícen měl podrážděný a nic špatného diky bohu nenašli😔

mrkvovydort
26. kvě 2026
@anonym_autor

@mrkvovydort on už na ni byl na té hadičce ale už je to 15-16let, ja se bojím jen aby v tom žaludku nenašli něco špatného…jícen měl podrážděný a nic špatného diky bohu nenašli😔

@anonym_autor no to musí pravidelně, na kontrolu.
Neplaš, fakt není proč.

autor
26. kvě 2026
@mrkvovydort

@anonym_autor no to musí pravidelně, na kontrolu.
Neplaš, fakt není proč.

@mrkvovydort prave, ze nikdo mu leky na to nenastavil, ani zadny kontroly v tech 18-19letech nic…bral sam ten Gaviskon, protoze mu vzdycky pomohl…

jancazao
26. kvě 2026
@anonym_autor

@mrkvovydort prave, ze nikdo mu leky na to nenastavil, ani zadny kontroly v tech 18-19letech nic…bral sam ten Gaviskon, protoze mu vzdycky pomohl…

@anonym_autor a teď mu dali jaké léky?

autor
26. kvě 2026
@jancazao

@anonym_autor a teď mu dali jaké léky?

@jancazao to nevim presne, ja ted nejsem doma ale podivam se až přijdu…Ted mi psal, ze uz nekrka, ze je mu lepe

jancazao
26. kvě 2026
@anonym_autor

@jancazao to nevim presne, ja ted nejsem doma ale podivam se až přijdu…Ted mi psal, ze uz nekrka, ze je mu lepe

@anonym_autor super, tak mu hlavně řekni všechno co jsme ti tu psaly.

mrkvovydort
26. kvě 2026
@anonym_autor

@anonym_autor helicid nebo i jine IPP ti může předepsat i praktik. Ať si zajde, nechá si napsat helicid a veme žádanku na gastro.

anonym_4b0dec
26. kvě 2026

Nehledě na to, že jde jen o reflux..
Zkus myslet na něj, na to jak jemu je a jak mu můžeš pomoci. Tohle tvé stresování a strachy na něj akorát přenášíš a určitě mu tím neulehčuješ.
Buď oporou. Buď silná.

verka_89
26. kvě 2026

Přeji ať je vše v pořádku

anonym_bff1f0
26. kvě 2026

No a zkusil vynechat zcela mléčné produkty? Třeba se dostal do věku, kdy už jeho tělo neumí dobře trávit mléčný cukr a tělo pak reaguje refluxovými atakami. Přesně tak to totiž bylo u manžela. Doktorku to vůbec nenapadlo, mě ano po zkušenostech s potravinovými alergiemi. Jakmile manžel přestal zcela konzumovat mléčné produkty, reflux se začal zlepšovat, až problémy zcela vymizely.

drep
26. kvě 2026

Reflux má kdekdo a kromě toho, že je to mimořádně obtěžující, tak nebezpečný to není. Ale je pravda, že jsem párkrát vyjela se záchrankou na “jedničkový stenokardie” (výjezd nejvyšší priority pro susp. Na infarkt) a byl to právě reflux. Je potřeba otipovat si, co přesně vadí. Mně především váha nad 63 kg, sladké smažené jídlo, sladké pití, teplé mléko v jakékoliv podobě, hodně kořeněné a víno a sekt. Popravdě to tedy není žádná hrůza, nic bez čeho bych nemohla fungovat (teda vyjma těhotenství, kdy se člověk přibývání na váze prostě nevyhne).
Statistické riziko, že by měl 34letý chlap nádor žaludku, je velmi nízké.

autor
26. kvě 2026

Holky děkuju! Uz jsem se zklidnila, manželovi dneska udělala kuřecí sous-vide a už mu je dobře, nekrká, nebolí ho nic…Tak budeme ted jíst dietně 🙂 a na to gastro jde koncem června proste pro klid!☺️