redakce
9. srp 2018
1092 

Chůva, soukromá školka, či jesle? Jak najít to správné řešení, když potřebujete hlídání dětí

"Potřebuju od září mít jeden den v měsíci volno kvůli škole a nemám hlídání. Pořád váhám, jestli dát malého k chůvě a nebo do jeslí. Poptávám se, ale nenašla jsem nikoho se zkušeností. Byla jsem se podívat v jeslích, je to tam moc pěkné, ale syn neusíná sám a tam ho asi nikdo uspávat nebude. Teď jsem se doslechla o mamince mojí kamarádky, která je čerstvě v důchodu, pracovala ve školce a děti jí chybí. Je pro mě moc důležité, aby byl v pohodě a spokojený a chci se rozhodnout dobře. Poradíte?"

Chcete mít chvilku pro sebe, dítě onemocnělo a vy musíte do práce nebo se chcete zapojit do jiného pracovního procesu, než je uklízení hraček a praní malých oblečků, ale nemáte nikoho, kdo by vám pohlídal vaše dítě? Rozhoďte sítě! V následujícím článku se můžete inspirovat, jak hledat instituci nebo osobu, která vám pomůže!

Není moc malé?

I u velmi malých dětí a miminek se stává, že potřebujeme něco vyřídit nebo se musíme vrátit do práce. Komfort hlídacích babiček není samozřejmost a tak je někdy třeba obrátit se na cizí - ale profesionální strážce vašeho pokladu. Profesionální hlídačky nabízejí hlídání i velmi malých miminek, umožňují to i některé jesle, které zřizují městské části a obce.

"Řešila jsem to asi před půlrokem. Malá je nakonec v jeslích každý den dopoledne, u chůvy mi vadilo, že by neměla kontakt s jinými dětmi. V jeslích je 10 dětí v její skupince a 3 učitelky. Zvykání bylo postupné, celý proces trval 3 týdny - nejdřív jsme byli celou dobu s ní, potom ji učitelka na chvilku (10-20 min) odnesla pryč, pak jsme šli pryč my, nejdřív na hodinu, pak na dvě. Plakala asi jednou, možná 2x. nemám pocit, že by tam nějak strádala, dopoledne si pohraje s dětmi, nají se tam a po obědě si ji vyzvedáváme."

Mám dát dítě cizím lidem?

Asi prvotní obava z opuštění dítěte je nedůvěra k péči někoho cizího – je těžké odprostit se od obav, i když hlídá tatínek nebo vaše vlastní matka, natož si na internetu naklikat agenturu plnou neznámých lidí.

Zvolte způsob výběru, který rozmetá vaše obavy, jinak pro vás bude opuštění dítěte stresem, ve kterém nic nevyřídíte. Hledejte zkušenosti na internetu, ptejte se kamarádek. Seznamte se s tím, komu chcete dítě svěřit.

"Přidám svoje zkušenosti s odstupem: První rok (mezi 1.-2. rokem) syn chodil cca jednou za tři týdny na jeden den k chůvě - byla to maminka kamarádky, vše bylo ok, věnovala se mu ona a chvílemi i její manžel, byl tam prostě jako u babičky a u dědy. Potom o prázdninách začal milovat společnost dětí a visel na plotě od školky, tak jsme od dvou let zkusili jesle. Chodil celý rok 5 dní v měsíci, nejprve bez spaní, pak tam chtěl spát. Miloval to tam, nikdy neplakal, byly tam moc hodné tety, kamarádi a hračky. Takže nám se osvědčilo chůva do dvou let, od dvou jesle. Já jsme v klidu dostudovala a někdy mi zbyla chvilka i pro sebe, bylo to fajn"

Profesionální babysitting agentury

Agentur, které nabízejí hlídání dětí, je mnoho. Na jejich webových stránkách najdete profily všech osob, které se k hlídání dětí nabízejí. V osobních profilech hlídaček si nejen můžete ihned srovnat, zda ve vás vyvolává sympatie a důvěru, ale také si přečtete, co všechno hlídačka nabízí - někdy si můžete dopřát i úklid v domě nebo prckovi výlet, na který ho hlídací osoba vezme.

Hlídání může probíhat u vás doma i v centrech, které některé agentury mají. Záleží, jak si představujete strávený čas vašeho dítěte i s ohledem na jeho věk. Hlídání během noci také není neobvyklá služba a obvykle není nijak extrémně zpoplatněna.
Vybírejte agentury prověřené, s referencemi, zeptejte se kamarádek, v dětských spolcích okolo. Z ověřených agentur a osob si pak stanovte priority, které vyžadujete. Některé agentury nabízí k hlídání zkušené babičky, jiné zase naopak přináší mladé a nadšené holky.
Až si po síti vyberete svou vyvolenou hlídačku, seznamte se spolu osobně dříve, než jí dítě svěříte. Dejte si čas, na všem se domluvte, promluvte si o tom, co od hlídání požadujete a co naopak nechcete, aby se dělalo. Čím větší důvěru budete mít v osobu, které vaší ratolest svěříte, tím větší klid budete mít na činnost, kterou potřebujete udělat během chvilky osobní svobody.

Cena hlídání zprostředkované agenturami stojí 120 – 200 Kč na hodinu, obvykle se odvíjí od pravidelnosti, náročnosti programu, či zkušeností hlídaček.

Mateřská centra, dětské spolky a soukromé školky

Pokud budete chtít využívat hlídání pravidelně a máte dítko větší, můžete se poohlídnout i po předškolních zařízeních, které umožňují docházku jen na pár hodin denně či týdně.  Obvykle tuto službu nabízejí mateřská nebo kulturní centra v rámci městské části nebo obce, často třeba na dvě hodiny denně.
V řadě soukromých školek či dětských spolků, které odnedávna soukromé školky suplují, je umožněna nepravidelná docházka i na pár hodin denně.

Podmínkou přijetí do soukromé školky je nejčastěji věk od 2,5 let a absence plenek.

Mnohá soukromá zařízení mají i jesličky, kde hlídají i menší batolata a poradí si i s přebalováním.

Cena hlídání v těchto zařízeních je podobná jako u agentur, obvykle si lze zaplatit 

hlídání formou předplatného, které je výhodné. 

"Dcerka měla necelého 1,5 roku a já dostala suprovou nabídku na brigádu, jen na 2 měsíce tedy (na částečný úvazek jsem mívala brigády už dřív). Hledala jsem profesionální chůvu, ale nevybrala jsem si. Skutečně jsem nenašla nikoho, kdo by mi zaručil, že ty dva měsíce přijde každý den. Přihlásilo se sice několik paní, od studentek přes matky na mateřské po důchodkyně, ale když jsem chtěla, aby mi závazně přislíbily, že budou moct přijít každý den nebo za sebe zajistit náhradu, tak jsem nenašla nikoho. Nejlepší nakonec byla soukromá školka, finančně vyšla skoro na polovinu a péče tam byla super (paní měla pár mrňat, chovala se k nim jako maminka - mazlila, tulila, hrála si s dětmi, dcerka ani nechtěla chodit domů)."

Rozhlédněte se po okolí, zda nějaké nadšené maminky nezřídily nějaký projekt, kam by se dalo vaše dítko umísťovat i nárazově. Zřizovateli těchto spolků a center bývají i městské části a obce, které několikrát týdně na pár hodin zajistí pro děti hlídání v jejich prostorech, která bývají dobře dostupná a kde pracují lidé, které z okolí znáte.
Takové hlídání je cenově výhodné, mívá dobrý program pro zábavu dětí a dohledat reference na osoby, které zařízení provozují, je obvykle velmi snadné.

Nemáte nějakou maminku v okolí?

Možná neoplýváte kamarádkami, které mají podobně staré děti, tudíž i problémy, a společné bydliště jako vy a vaše děti. Zkuste se seznámit! Na dětském hřišti v okolí či na nástěnkách nebo facebookových stránkách věnovaných dění ve vašem okolí se možná objeví nějaká maminka, která je stále doma se svými dětmi a jedno dočasné by ještě zvládla.
Maminky na mateřské často nabízejí pohlídání dalších dětí za různých podmínek a okolností – přivydělávají si, najdou parťáka pro své dítě a vám by mohly pomoci. Možná tak najdete i kamarádku, možná se seznámíte s někým zajímavým.
Ideální cestou je najít maminku se stejně starým dítětem, která bude mít podobné časové pochody. Často si maminky vypomáhají ve vodění dětí do a ze školky a školy nebo na kroužky, kam mají společnou cestu. Často se ani nejedná o službu za peníze, ale maminky se mohou střídat podle náročnosti svého zaměstnání nebo nemocnosti dalších dětí.
"Kamarádka mi nedávno popisovala, že se na hřišti seznámila s holkou, která má podobně staré děti a po spřátelení se se dohodly na vzájemném hlídání jeden den v týdnu. Každá tak získala jeden volný den bez dětí, kdy si může vyřídit, co potřebuje a také zkušenost s dalšími dětmi a zpestření stereotypu."

Možná i na vás někde čeká pomoc a oživení v podobě nových vztahů a poznatků! Šťastné (s)hledání a příjemně strávený čas pro vás i děti!

Začni psát komentář...

Odešli