redakce
22. kvě 2018
608 

Jógu mohou cvičit i děti. Zlepšuje paměť a rozvíjí jejich fantazii

Klid, vyrovnanost, meditace, soustředění. Slova, která nás mohou v souvislosti s jógou napadnout. A pravděpodobně nás rovnou napadne také to, jak se to dá skloubit s malými dětmi? Je to vůbec možné? Uvidíte, že ano. A také to, že dětská hodina jógy nemá s tou dospěláckou nic moc společného. 

Od kdy začít

Jógu pro děti mohou navštěvovat už novopečené maminky. Ona tedy není vyloženě pro děti, ale jedná se o kombinaci toho, že se maminka dostane mezi lidi a toho, že dostane od kvalifikovaného lektora/lektorky konkrétní tipy, jak začít s jógou u kojence. Tedy vhodné rozvojové polohy. Protože jóga je z velké části také o zklidnění mysli a psychické pohodě, bývají tyto lekce také často spojené s masáží miminek, při které vás lektoři naučí základní masážní techniky pro malé děti. Z masáže si pak s vaším drobečkem můžete udělat krásný rituál, který můžete provozovat i doma, např. před spaním nebo po koupání.

Jóga pro batolátka se potom už začíná přibližovat skutečné józe, alespoň polohami. V kurzech většinou uvítají také přítomnost rodiče, zejména pokud jde vaše dítě na jógu jako začátečník a nemá žádné zkušenosti.

Jóga pro školáky pak začíná okolo 6 let a kurzy se dále dělí na mladší a starší, obvykle 1. a 2. stupeň. Samozřejmostí je také to, že jsou skupiny rozdělené podle toho, jestli je vaše dítě úplný začátečník, nebo má už nějaké jógové zkušenosti.

Výběr lekcí

Z výše uvedeného je tedy jasné, že (alespoň rámcově) je potřeba zohlednit, jak starý je váš potomek. Další věc, kterou určitě vezměte v potaz, je také to, jak je vaše dítě "zdatné". Tedy to, jestli již nějaké kurzy jógy navštěvovalo nebo ne. A pokud ano, tak jestli bude pokračovat u stejného poskytovatele nebo někde úplně jinde. 

Je-li pro vás zkušenost s dětskou jógou úplně nová, není od věci si s dítětem zažít první (nebo ukázkovou) hodinu. Jóga má být (mimo jiné) o tom, že se dítě bude cítit příjemně. A to bohužel nepůjde, pokud si tzv. nesedne s vyučujícím. Ač se to může zdát banální (například si řeknete, že to přeci tu hodinku vydrží, nebo že nic není tak horké, jak vypadá), tak je to nesmírně důležité. Dítě by se na hodinách mělo perfektně uvolnit, dát volno svým pocitům, nemělo by mu nic bránit v tom, aby se chovalo naprosto přirozeně. A to nepůjde, pokud mu vyučující nebude vyhovovat. 

Jak může vypadat ukázková hodina

Samozřejmě - záleží na vyučujícím a z velké části také na těch, kteří jsou v roli cvičících. Ale takovou ukázkovou lekci jógy pro dětičky si můžete představit poměrně jasně. Děti se ze začátku nechají tzv. vylítat. Tím se zbavují nahromaděné energie. Toto "vylítání" bývá cílené, například za pomocí hudby. A často se ho také účastní cvičitel. 

V další fázi se děti cíleně zklidňují. Z úvodní fáze přecházejí pozvolna na svá místa a zdraví se s ostatními dětmi (Namasté). Tím si dávají znamení, že jsou připraveni k začátku cvičení.

Samotné cvičení se pak většinou nese ve znamení příběhu nebo pohádky. Lektor začíná s vyprávěním děje. Děti jógovými pozicemi znázorňují jednotlivé účastníky příběhu, situace, ve kterých se nacházejí nebo třeba prostředí, ve kterém se odehrává. 

Co z toho

Jóga přináší svým nadšencům hodně benefitů. Pojďme se podívat na to, co konkrétně dává dětem. Odborníci, kteří se věnují dětské józe, se shodují na těchto přidaných hodnotách:

  • Pevnější s pružnější tělo - jóga je jedno z nejkomplexnějších cvičení, které posiluje také vnitřní svaly. Pružnost pak děti získávají díky provádění jednotlivých jógových pozic.
  • Lepší držení těla - ramena dozadu, bradičku vzhůru, jev, který se stane díky správně posíleným zádovým svalům automatickým.
  •  Soustředěnost a trénink paměti - soustředění je pro výkon jednotlivých pozic nezbytné, zároveň se dítě koncentruje na vyprávěný příběh a pamatuje si provedení pozic do příštích cvičení.
  • Rozvoj fantazie a představivosti - tělesné provedení příběhu, znázorňování postav a prostředí, to vše velkou měrou přispívá k rozvoji fantazie dětí.
  • Lepší zvládání stresu - technika hlubokého dýchaní, kterou si děti osvojují v rámci cvičení, jim pomáhá s vyrovnáváním situací, které běžně řešilo scénou a vztekem.
  • Zklidnění a lepší spánek - cvičení jógy se doporučuje i pro děti, které jsou označovány jako hyperaktivní, vede je ke zklidnění a soustředěnějšímu vnímání okolí.
  • Respekt k sobě i druhým - jóga je jeden z mála nesoutěžních sportů, který vede děti k respektu k ostatním a k provedení jejich cviků. Tím se děti učí učí vzájemné úctě a také důvěře sami v sebe.

Cvičení doma

Cvičení doma přináší jednu neoddiskutovatelnou výhodu, a tou je čas. Nemusíte dojíždět na hodiny, můžete cvičit kdykoli. Každý odborník vám ale doporučí (alespoň z počátku) navštívit kurz vedený profesionálem. Zejména proto, abyste potomkovi nesprávným provedením cviků neublížily. 

Při domácím cvičení můžete využít i internet. Videí se sestavami dětské jógy najdete poměrně hodně.

Zdroj informací:

cadj.cz

jogasdetmi.cz

https://www.mindbodygreen.com/0-4153/8-Creative-Ways-to-Share-Yoga-with-Children.html

https://www.doyouyoga.com/yoga-for-kids/

Začni psát komentář...

Odešli