redakce
18. dub 2018
708 

Předejděte úrazům vašich batolat a vytvořte pro ně bezpečnou domácnost

Když vaše malé miminko doroste do věku batolete, náhle má potřebu prozkoumávat své okolí a nejlépe ho poznávat všemi svými smysly.  V tomto období se naprosto neohroženě pouští do poznávání všeho, co mu přijde do cesty. Ještě nezná nebezpečí, nemá potřebnou zkušenost a vědomosti. Pro rodiče je toto období velmi náročné, jejich úkolem je dítě od nebezpečí ochránit. Je nejvyšší čas učinit bezpečnostní opatření. Co můžete tedy udělat?

Nábytek, zásuvky, kabely a další nebezpečí

Začněme u nábytku. Ač je to dosti nepravděpodobné, máte-li nějaké police či komody postavené na zemi, ujistěte se, že je nelze převrhnou. Takovýto nábytek lze připevnit ke zdi, většinou se už při nákupu společně s nábytkem prodává speciální příslušenství na přichycení ke zdi.

  • Pokud v policích máte cokoli, co by dítě mohlo rozbít, shodit na sebe nebo sníst, není nic snadnějšího, než tyto věc přestěhovat do vyšších pozic, kam dítě nedosáhne.
  • Umí-li dítě už stát, na řadu přichází zabezpečit rohy nábytku. O rohy se může zranit na hlavičce, tomu chceme předejít.  Nejlépe tedy pořídit chrániče rohů, seženete je u nás v bazaru nebo v prodejnách s nábytkem.
  • Jelikož jsou děti zvídavé a rády otvírají skříňky a šuplíky, můžete pořídit speciální pojistky proti otvírání. Jinak hrozí nejčastěji přiskřípnutí prstů, které by mohlo opravdu bolet a v nejhorších případech by mohly být následkem i zlomené prstíky.

Pozor na elektroniku, především televize. Pokud máte plochou televizi volně stojící, zauvažujte nad přichycením na zeď. Volně stojící televize není úplně nejstabilnější a lze ji snadno převrhnout.

  • Elektroniky se týká i věc další, kabely. Ty se snažte schovat. Vlastně schovejte i další drobnější kablíky a nabíječky. Děti je rády tahají, omotávají kolem sebe a strkají do pusy. 
  • Zásuvky vybavte záslepkami nebo si pořiďte bezpečnostní zásuvky, jsou velmi spolehlivé. Malé děti rády napodobují své rodiče, takže dříve či později zkouší, co se do zásuvky dá nacpat.

Rovněž schodiště si zaslouží zábranu. Pád ze schodů by mohl být zlý. Z dosahu odstraňte i různé drobné předměty, děti nejprve poznávají svět ústy, může tedy hrozit vdechnutí a dušení. Schovejte ostré předměty, igelitové pytlíky a tašky, provázky.

Jedna z maminek na koníkovi používá následující opatření: „Tak my máme doma záslepky do všech zásuvek, vrátka na schodišti (ale jenom nahoře, dole ne. Už je ani nepoužíváme, synek už je v pohodě) a skřínky jsou přišroubované do zdi. Lékárnu mám tak vysoko, že ani já tam nedostanu bez židle. Chemii v domácnosti nemám, používám všechno eko, ale i tohle máme zavřené v komoře. Vlastně manžel má doma cosi na pročištění odpadu a to je až u stropu v komoře.“

Vaření a horká kamna

Pokud máte krb či krbová kamna, v topné sezóně dejte pozor, aby na ně dítě nesáhlo a nepopálilo se. Tyto prostory můžete zabezpečit ohrádkou.

Dávejte si pozor, když vaříte,  na horké věci na plotně, ale i třeba čaj nebo kávu. Vařte raději na zadních plotnách a uvařené horké věci nechte do vychladnutí z dosahu dítěte. Je snadné je na sebe strhnout a opaření je opravdu velmi bolestivé.

Dítěti nic neujde, zvláště pokud je to barevné a voňavé

A jsme u chemie. Pokud se dítě volně pohybuje po prostoru, nic mu neujde, zvláště pokud je to barevné a voňavé. Z dosahu tedy odstraňte veškeré prací prášky, aviváže, mycí gely, vůně do záchodu a další čisticí prostředky. Nikdy nevíte, kdy se dítěti povedou rozdělat. Ty nejnebezpečnější sice mají bezpečností uzávěr, ale jistota je jistota.

To samé platí i o lécích i vitamínech, předávkovat se vitamíny taky není výhra. Vše ukliďte tak, že na ně dítě nedosáhne a to ani v případě, že si přistrčí židličku a vyleze do vyšších míst. Věřte, že jakmile jednou dítě zjistí, že pomocí židličky může dosáhnout výš, udělá to tak vždy, když bude chtít něco, na co nedosáhne. Děti jsou velmi vynalézavé.

Moji maminku by ani ve snu nenapadlo, když mě v osmnácti měsících naučili s pomocí přistrčené židličky rozsvítit, že si zanedlouho tuto židličku přisunu ke kuchyňské lince a vrhnu se na léky v její horní zavřené části.“

Co se chemických prostředků týká. Pokud se přeci jen stane, že vaše batole ochutná něco nejedlého, nepanikařte a volejte na toxikologické středisko, kde vám poradí, jak postupovat dál a zda je panika na místě.

Telefonní čísla jsou: 224 91 92 93, 224 91 54 02

Batole pod dohledem

Kromě těchto opatření máte ještě jednu možnost, nic nezabezpečovat a pod dohledem nechat dítě poznávat svět a nechat ho dělat chyby a učit se být opatrný a ostražitý. Samozřejmě to není o tom, že ho necháte ochutnat prací gel. Jde spíš o to nic nepřehánět a nechat dítě zkoumat, i rodič je pak víc ostražitý a spoléhá především na sebe.

K tomu jedna maminka dodává: “ Z praxe vím, že nejhorší úrazy jsou tam, kde se vše zabezpečuje, protože rodiče pak mají pocit, že dítě je v bezpečí a nejsou připraveni na to, že dítě je vynalézavější, než si dokážeme představit. Při svém zkoumání pak hledají skulinky a dopadá to hůř. Ano, záslepky do zásuvek, odstranění ostrých předmětů či chemikálií jsou samo sebou jasné. Ostatní moc neřeším.“

Další tipy, jak zabezpečit domácnost najdete například ve fóru Jak zabezpečit domácnost před úrazem dítěte?

Začni psát komentář...

Odešli