redakce
1. srp 2018
2204 

Vyprat látkové plenky není věda. Připravte si domácí mýdlový sliz

V posledních letech se látkové pleny dostávají opět do popředí zájmu. Mnoha maminkami jsou považovány za přijatelnější variantu pro děťátko. Musím se přiznat, že i já z nich jsem nadšena. Dnes už kromě klasických čtvercových látkových plen existují i látkové pleny podobné těm jednorázovým.  Co však stále tvrdí naše maminky a babičky a mnoho maminek to od „látkování“ miminka odradí, je péče o tyto pleny. Stále ještě kolují zvěsti o náročném praní a údržbě. Opak je ale pravdou.

Praní a údržba látkových plen už opravdu nepředstavuje nic složitého a časově náročného. Základem je skladování plen, použitou počůranou plenku stačí uložit do kýble s víkem rovnou, pokakanou plenku pak opláchněte, případně potřete žlučovým mýdlem a uložte do kýble. Jde o tzv. skladování na sucho. Tato metoda skladování je oblíbená nejvíce.

Volit ještě můžete tzv. skladování plenek na mokro, jako jedna z maminek ve fóru, která ještě přidává svůj pohled na údržbu plenek:

„Nie, ja ich skladujem namočené vo vaničke. Ešte sa mi nestalo že by mi smrdela voda. Ak áno, tak by som ju vymenila za čistú a periem no tak raz za 2 za 3 dni. Podľa toho, ako mám času a či ma to štve, že ich mám tolko namočené. Inak práčku točím každý deň aj 2x, ale pripadá mi to zbytočne, že by som plienky prala každý deň. Keď sa môžu pekne odmočiť. Treba drhnúť plienku, aj ja som si to myslela, ale nieje to až taká veda so sprchou prepláchať, keď je zalepkane hovienko a potom troška vymydliť žlčovým mydlom. Mne to nezaberá nejak času, ani mi to nepridáva extra prácu. Ja to robím pre malú, lebo máme problémi tak tá chvíľka ma nezabije.“

Když je kýbl plný, přesunete vše do pračky, přidáte prací prostředek a vyperete. Bohatě stačí na 60°C, všechny druhy plen. Z hygienických důvodů je to naprosto postačující. Další dobrá zpráva je, že se určitě nemusí žehlit, i když některé maminky žehlí v šestinedělí.

Ptáte-li se v čem prát a na přesný postup,  dostanete mnoho odpovědí a všechny budou správné. Lze použít klasické prací prostředky, ekologické i doma vyrobené prací prostředky tzv. mýdlový sliz. Tady ale pozor, někteří tvrdí, že zanáší pračku a není vhodný na fleese, vlastní zkušenost ale nemám. Určitě si také pořiďte žlučové mýdlo, to uplatníte vždy a zbaví vás každé skvrny.

Vyrobte si mýdlový sliz doma

Podívejte se na podrobný návod na výrobu mýdlového slizu a následné praní jedné z maminek:

Takhle jsem popsala výrobu slizu, jak dělám já, své kamarádce:
Potřebuješ:

- 3 kostky jádrového mýdla (3 x 175 g)

- cca čtvrt balení sody na praní (krystalické nebo práškové, to je jedno) - asi 250 g

- horkou vodu

- kbelík cca 10 litrů
- něco na míchání (já používám dřevěné ramínko na šaty)
- struhadlo

Postup výroby:
Nastrouhat jádrové mýdlo a rozpustit v cca dvou litrech horké vody (nerozpustí se úplně, ale to nevadí). Přisypat sodu na praní a nechat rozpustit, dolít horkou vodou do plného kbelíku (průběžně promíchávat). Nechat do rána vychladnout. Získá to konzistenci jako tuhý gel (pokaždé je to tuhé jinak, asi záleží na množství sody, kterou sypu od oka).
Praní:
Sliz přidávat přímo do bubnu pračky, ne do dávkovače! Množství dle znečištění prádla, já dávkuju odměrkou od pracího prášku, která má asi 3 dcl. Dávám 3/4 odměrky až 1,5. Když je gel tuhý, promnu ho mezi rukama, než dávám k prádlu, pro lepší rozpuštění (na 40 °C se někdy špatně rozpouští, je možné si ho rozemnout v troše vody). Při praní bílého nebo hodně špinavého stálobarevného přidávám sůl na praní a to jednu nebo dvě lžíce. Také občas nechám spuštěný program třeba jen 20 minut, aby se mýdlo rozpustilo a nechám v tom namáčet přes noc, ráno doperu. Místo aviváže trochu octa a když neperu na prcka, dávám pár kapek levandulového aromaoleje.“

Svůj postup skladování i praní plenek přináší i další z maminek:

 „Ahoj, plenky skladuji od narození malé v popelnici na sucho. Když byla Baru malá, nedávala jsem žádné separačky, protože se mi ty celulózové nelíbily, zdály se mi moc umělé. Plenku jsem spláchla do umyvadla, přejela tuhým žlučovým mýdlem a hodila do popelnice.

Teď když je větší, dávám fleesové separačky. Kakání většinou chytneme do nočníku.
Peru na 60, dávám 1 máchání navíc. Zkoušela jsem přidávat ocet do praní, protože máme hodně tvrdou vodu, ale na hrubosti plenek to téměř neubralo. Takže teď už nepřidávám nic.“

Jiná z maminek ještě radí využít jedlou sodu a ocet, což je šetrné, ekologické a účinné: “ 1 kg balení sody mají např.ve zdravé výživě. Já s ní doma uklízím, občas přidám k praní. Na zjemnění plen je dobré na noc namočit do vany s kyselinou citrónovou nebo místo aviváže do praní přidat ocet. Obojí vyzkoušeno a zabírá.“.

Mnoho dalších rad a tipů naleznete ve fóru Praní a údržba látkovách plenek. Poraďte či Jak postupujete při praní klasických plen?

Ať se rozhodnete pro cokoliv, na jedno nezapomínejte, při praní se řiďte pokyny výrobce plenek, zohledněte materiál plenek a podle toho vybírejte i prací prostředek.

Latkove plenky jsou super. Taky je pouzivam pri maleho a budu i pro dalsi miminko.
Akorat me zarazi ze ve vasem clanku doporucujete mydlovy sliz, ktery zanasi nejen pracku ale hlavne i plenky takze pak nemaji takovou ucinnost. Je tedy na prani latkovych plenek zcela nevhodny.

1. srp 2018

taky mám látkovou výbavu🙂 sliz používám taky:D ale na naše oblečení. Na plenky mám něco jiného

1. srp 2018

V mýdlovém slizu bych neprala. Zanáší pleny a ničí lastin, který je v kalhotkových plenách (gumičky). Tohle je zase článek úplně na nic.

2. srp 2018

Začni psát komentář...

Odešli