vanea
    5. pro 2019    Čtené 2072x

    Vánoční pečení s Adámkem - Vanilkové rohlíčky

    Už je tady! Nejpohádkovější a nejtajemnější období z celého roku. Čas, kdy si můžeme něco přát, kdy se na okamžik zastavíme... a vrátíme zpět. Zpět do doby, kdy jsme byli ještě malí a mohli snít o kouzlech, pomáhat mamince s pečením a kdy jsme věřili, že budou naše tajná přání splněna spravedlivým Ježíškem. Zavřete na chvilku oči a zkuste se se mnou vrátit. Cítíte? Vůně skořice, koření, teplo vycházející z kuchyně...

    Dneska se můžete těšit na vánoční pečení se mnou a s Adámkem!

    Jak už nejspíš z názvu tušíte, nebudeme péct nic složitého. Ale neměla jsem na výběr. Každý rok, po vzoru mé maminky, začínám péct jako první cukroví právě vanilkové rohlíčky. Je tedy jasné, že tradici nebudu měnit ani pro ambasadorské vánoční tvoření. Letos je teda budu péct ještě jednou, protože tentokrát jsme si to jen nacvičili. Ale cvičili jsme poctivě a já měla velkého pomocníčka.

    Vanilkové rohlíčky nám i letos pootevřely dvířka Vánoc. S Adámkem jsme absolvovali dlouhý rozhovor, kdy já jsem vysvětlovala, že bude pomáhat a budeme se těšit na Ježíška ... on koukal a reagoval na části, kde se mluvilo o tom, že budeme jíst. Dobře naladěni jsme se už v úterý večer (no "už", hezky na poslední chvíli) pustili do tvoření těsta. Mělo by se totiž odležet a nejlepší je, když nemusíte plánovaně čekat a prostě se na to vyspíte. Zatímco já drhla kuchyň, která byla zasypaná moukou a opatlaná máslem, Adámek vyspával, aby se na dnešek dobře připravil. Má přece ten důležitý úkol, že jo...

    Tvoření rohlíčků, nebo v naší verzi spíš podkoviček, je velká sranda. Těsto totiž od babiček až po nás, cpeme do mlýnku na maso. Nějak asi nejsme schopní to "ušoulet" v ruce, potřebujeme prostě asistenční stroj. Ale pozor. V něm nikdy maso nebylo a ani nebude! Je čistě na cukroví - i s krásnými vzory. Jen jeden z nich se ale hodí pro toto těsto, jiné vzory a tvary by se rozpadly. Vše jsme tedy připravili a šli na věc..

    Nenechte se zmást fotkama. Ani u nás to nebylo úplně růžové, zalité sluncem a třpytkama. Ani ta duha nebyla :D Adámkovi bylo strašně líto, že těsto mizí v útrobách mlýnku. Docela dlouhou dobu jsem teda trávila popisem toho, co se vlastně děje, zatímco on ronil krokodýlí slzy a pečení bylo na pokraji ohrožení. Nakonec ale uvolil, že můžeme pokračovat. A vyšly nám docela hezké podkovičky, co říkáte?🙂 Abych popsala proces - těsto nacpete vrchem do mlýnku a točíte kličkou - to je ta chvíle, kdy se hodí asistent. Pokud teda zrovna neusoudí, že bude lepší po vás házet těsto. Z předem nastaveného vzorku vám leze těsto, které musíte chytat, aby se nerozpadlo. Když usoudíte, že pruh těsta je dostatečně dlouhý, aby udělal na plechu podkovu, uříznete jej. A na plechu stočíte do podkovičky. 

    Asi je zbytečné psát, že malí asistenti si za svoji práci berou odměnu ve formě těsta, či už hotového výrobku.

    A no jo, recept. Jdeme na něj;)

    Vanilkové rohlíčky
    20 dkg hladké mouky
    14 dkg tuhého másla (másla, ne hery!)
    7 dkg vanilkového cukru
    7 dkg vlašských ořechů

    Vše spojíme, necháme uležet v lednici a pečeme v předehřáté troubě - na 150° asi 20 minut. Obvykle peču 3 dávky, tento malý talířek byl z jedné - 2 plechy. Je dobré je na plech dávat dál od sebe, rohlíčky se totiž zvětší.Na závěr můžete obalit v moučkovém cukru - my to ale neděláme, protože nám to nechutná.

    Tramtadá! nezbývá, než popřát dobrou chuť i vám! Budu moc ráda, pokud se dolů pod článek pochlubíte i vašimi recepty či způsoby, jakými děláte rohlíčky vy. Znáte způsob s mlýnkem? Věřím, že nejsme jediní, kteří si ním pomáhají🙂 

    Doufám, že jsme vás s Adámkem malinko vánočně naladili a těšíte se na tyto krásné svátky stejně jako my. Určitě ještě bude prostor vám popřát jejich poklidný průběh a spoustu lásky, zdraví, dobrého jídla a společnosti vašich blízkých, ale jsem ráda, že to můžu popřát i teď - hezky se to hodí🙂 Mějte se rádi, myslete na sebe, dělejte si radost:-* Nejen o Vánocích. 

    Užívejte si adventní čas, sledujte nás tady na koníkovi - a soutěžte, kdo ví, třeba právě na vás čeká nějaký ten balíček radosti od jedné z nás ambasadorek :-* 

    Irča&Adámek&Baby Dove

    apacheeeAMBASADORKA
    Zpráva byla změněna    13. lis 2019    

    Inspirace při vaření a pečení není nikdy dost, že? A právě proto bude další pravidelnou #dm rubrikou #recept.

    Už minulý týden jsem vás nalákala na fantastické perníčky v trochu “zdravější” verzi. Fotku jsem vyfotila na vánočním focení v mé režii, kde byly tyto perníčky jednou z hlavních rekvizit a všem opravdu moc chutnaly. Takže už dost řečí a pojďme odhalit jejich tajemství🙂

    Suroviny:
    600 gramů dm špaldové mouky (typ 630)
    5 žloutků
    100 gramů medu
    100 gramů rozpuštěného (ale vychladlého) másla
    150 gramů dm třtinového cukru
    4 lžíce mléka
    2 lžičky sody
    2 lžičky perníkového koření

    Postup:
    Žloutky, med, máslo, cukr a mléko vyšleháme do nadýchané pěny (trvá to několik minut). Do vyšlehané směsi přidáme prosátou mouku, koření a sodu. Těsto je poměrně tuhé, takže opravdu doporučuji využít robota, pokud máte tu možnost. Poté ještě těsto propracujeme rukama, zabalíme do fólie a dáme jej minimálně na 12 hodin do lednice.

    S těstem se pracuje opravdu velmi dobře, takže zpravidla není nutné jej ani podsypávat moukou. Vyválíme cca 0,5 cm vysokou placku a vykrajujeme vybrané tvary. Na plech je umísťujeme dále od sebe - poměrně hodně nabydou. Pečeme na 180 stupňů a opravdu
    jen do lehkého zezlátnutí (v mojí troubě cca 5 minut). Po upečení je potřeme bílkem a sundáme z plechu.

    Perníčky jsou ihned měkké.

    A přeju dobrou chuť!

    tratatundra
    29. led 2019    Čtené 1149x

    Můj receptář: Nekynuté špaldové koblížky

    Pro velký úspěch přidávám recept na tyto neuvěřitelně žravé koblížky.

    Ingredience

    280g hladké špaldové mouky

    1ks     kypřící prášek

    3PL   moučkového třtinového cukru

    špetka soli

    špetka jedlé sody

    2PL   jakéhokoli rostlinného oleje (já dala makový)

    1ks    vejce

    150g jogurtu

    Postup:

    1. Mouku přeosejeme.

    2. Smícháme všechny suché ingredience a postupně přidáme olej, jogurt, vajíčko.

    3. Na moukou vysypané podložce vyválíme cca 1,5cm vysoké těsto a vykrajujeme kolečka.

    4. Smažíme do poloviny ponořené v oleji do zlatova.

    5. Posypeme moučkovým cukrem a podáváme s marmeládou.

    Dobrou chuť!

    Recept inspirovaný bezhistamínovými koblížky: https://hitjezdravozit.sk/sisky-bez-kysnutia-a-laktozy/

    Chtela bych si vic veci delat doma a protoze se blizi novy rok, rikala jsem si, ze si to dam jako novorocni predsevzeti. A pak jsem si rekla: "Sarko, ty blbko! Precetla jsi tolik motivacnich knih. Ctyri dohidy mas jako ebook v telefonu a premyslis tu nad predsevzetim jednou?" A tak vam predstavuji svoji prvni vlastovku. Kvasit bude tyden v teple, pak 21 dni potme a nakonci by mely byt tri litry jablecneho octa. Kdybyste jako ja, meli doma premiru jablicek, ktery uz trosku starnou a strudl se vam zajida, tady do toho jich uplatnite kilo, a ted zbistri lini, davaji se tam CELE, vcetne slupky a jadrincu.
    Tak mi drzte palce.
    .
    Taky jsem si zadelala na kminku. Jednoduse proto, ze mam rada Finfarum 🙈.
    .
    A zacinam sbirat slupky na octovo-citrusovy domaci univerzalni cistic. Alespon je upotrebim, nez poleti do kose (ano, citrusove slupky nepatri do kompostu)
    Recept na ocet: 1 kilo nastrouhanych celych jablek, 3 litry vody. Jablka zalejt vodou, nadobu zavrit. Tyden nechat stat v teple, 2x denne michat drevem! Pak precedit, vymackat jablka a nechat dalsich 21 dni v suchu a temnu a pak by to melo byt epes grades.
    .
    Kminka: 3 lzice kminu, 125g cukru, 200ml vodky, 1 litr vody h lzice cukru: kmin, 125g cukru a vodku dame do sklenice na 10 dni. Kazdy den tim zakvrdlame. Pak svarime cukr s vodou nechame vychladnout, kminovy vylih precedime do vody, zamichame a ulozime do lednice.
    .
    Stamprdlicku pred jidlem a bude v brisku jako v pokojicku 😉.
    .
    #domaci #housewiferocks #delamesitosami #doma #udelane #kminka #jablecnyocet #ocet #jablka #kmin #recept ig:@sarka_ma_deti

    tratatundra
    28. srp 2018    Čtené 556x

    RECEPT: Kečup podle Dády

    V první řadě bych ráda podotkla, že nevím, kdo je Dáda, ale její kečup je nejlepší, co jsem kdy jedla a přestože jsem ho udělala toto léto za vagon, už z něj nemáme téměř ani kapku. A jelikož  má tak velký úspěch, nedá mi, nepodělit se o recept s vámi.

    Ingredience:

    4 kg         zralých tmavých rajčat
    75 dkg     cibule
    40 dkg     cukru
    2 lžíce      sladké papriky
    3 lžíce      soli
    6  ks         hřebíčků
    15              kuliček nového koření
    15              kuliček pepře
    3                bobkové listy
    3                chilli papričky a více podle přání ostrosti
    1,5 kl         mleté skořice
    1,5 dcl       octa

    Postup:

    1.  Nahrubo nakrájená rajčata, cibuli a všechny ingredience vařit cca 1hod (až do rozvaření)
    2. N e p ř i p á l i t . potom rozmixovat anebo rovnou přepasírovat. Sůležité je ale mít oddělený koření a nezamixovat ho do směsi.
    3. Pasírovat přes jemné sítko- nebo rozmixované přes cedník.
    4. Propasírovanou hmotu znovu uvést do varu, vařit na maximální teplotě, nepřetržitě míchat. (Nebát se vysoké teploty, jinak nezhustne)
    5. Horké plnit do skleniček, zavíčkovat, nechat schládnout.

    Tak i na mě přišlo. Dostala jsem od sousedky spooooustu rajčat, takže plán na dnešní den je jasný. A recept na ten nejlepší kečup naleznete na mém blogu.
    #pepco #inspirace #recept #kecup #domacipotreby #varimespepco

    evapple
    21. pro 2017    Čtené 1693x

    5 tipů na dokonalé dárky na poslední chvíli

    Nechce se vám běhat po obchodech a e-shopy už dárek do Štědrého dne nedoručí. Jenže co zabalit kamarádce nebo mamince pod stromeček? Prozradím vám moje tajná esa, která sklízí nadšené ovace. Vše potřebné máte jistě doma, tak šup do toho. Moc času už nám nezbývá…

    Likéry

    Co si budeme povídat, k nanukovému dortu prostě patří dobrý krémový likér. Nejen, že efektivně dozdobí pohár, ale hlavně chutná tak nějak líp. Co takhle vyrobit podobnou tekutou dobrotu doma? Není to vůbec nic složitého. Kdo se bojí vajec, může se pustit třeba do verze s nugátem.

    Na dva litry nugátového likéru budete potřebovat:

    • 250 gramů nugátových bonbónů
    • 300 gramů cukru
    • 400 mililitrů smetany (min. 33 % tuku)
    •   700 mililitrů mléka
    • 300 mililitrů vodky
    1. Nugátové bonbóny pokrájejte na menší kousky a společně s cukrem vložte do mixéru a prožeňte na nejvyšší otáčky.
    2. Tento krok můžete vynechat, ale značně urychlí celý proces přípravy.
    3. V hrnci se silným dnem přiveďte k varu smetanu s mlékem a přidejte i směs z mixéru (nebo pokrájený nugát s cukrem).
    4. Teď přijde ta nejnudnější část receptu. Stáhněte plamen na nejnižší výkon a směs míchejte. Buďte důslední, hmota má tendenci se připalovat.
    5. Cukr a nugát se musí v horkém mléce a smetaně zcela rozpustit a spojit se v krémovou konzistenci.
    6. Test je jednoduchý: naberte si na lžičku vzorek tekutiny a vložte do úst – pozor, horké! Pakliže vám mezi zuby neskřípe cukr, je hotovo.
    7. Dejte směs ještě asi 15 minut oddychnout. Zchladne, ale nenechte ji zcela vystydnou.
    8. Teprve potom přijde na řadu vodka.
    9. Do teplé a sladké tekutiny v hrnci přilejte požadované množství a řádně promíchejte. Už nevařte.
    10. Hotový likér plňte do umytých sklenic. Já jsem použila čtyři půllitrové lahve se zátkou z IKEI a vyšlo tak akorát.
    11. Nechte na kuchyňské lince zcela zchladnout, poté zazátkujte a vložte do lednice.
    12. V suchu a chladu je minimální trvanlivost kolem měsíce, ale z vlastní zkušenosti vám povím, že takhle dlouho zatím nikdy nevydržel.

    Mlsání k pohádkám

    K Vánocům patří pohádky. Jenže při sledování Pyšné princezny nám jede nejen naše představivost, ale také ruce. Tu ochutnají vanilkový rohlíček, tu išelský dortíček a támhle šunkový chlebíček. Co takhle dát si něco zdravějšího, ale přesto tak návykově dobrého?

    Pikantní oříšky k televizi

    • 1 bílek (nebo dvě lžíce dobrého oleje)
    • 1/4 hrnku krystalového cukru
    • 1 lžička soli
    • 1/2 lžičky chilli koření
    • 1/4 lžičky pomletého nového koření
    • 1/2 lžičky římského kmínu
    • 1 3/4 lžičky kayenského pepře
    • 2 1/2 hrnku směsi ořechů
    1. Troubu si předehřejte na 150°C.
    2. Připravte si velkou mísu.
    3. V ní smíchejte bílek (nebo olej) s kořením a vyšlehejte do konzistence zálivky na salát. Všchno se musí spojit, olej nesmí mít tukovou vrstu nad kořením.
    4. Přidejte ořechy. Mandle nebo lískové ořechy můžete nechat ve slupce, ve směsi vypadají velmi efektivně, ale nechám to na vás, co máte raději.
    5. Směs ořechů a zálivky velice důkladně promíchejte, aby se každý oříšek obalil.
    6. Pekáč vyložte pečicím papírem a nasypejte do něho ořechovou hmotu. Ideálně v jedné vrstvě.
    7. Vložte do trouby a pečte asi 15 minut.
    8. Poté vyndejte pekáč z trouby a oříšky promíchejte vařečkou. Tím se od sebe oddělí a otočí, takže budou křupavoučké ze všech stran.
    9. Vraťte zpátky do trouby, teplotu snižte na 120°C a pečte dalších 10 minut.
    10. Ořechy by měly chytnou zlatavý nádech, hlavně je nespalte.
    11. Až budete s barvou spokojeni, vyndejte plech a směs nechte zcela zchladnou.
    12. Pokud jste použily bílek, ořechy díky němu budou příjemně křupat.
    13. Plňte do skleniček, sáčků nebo krabiček.

    Pesto

    Těstoviny v jakémkoli stavu představují rychlou večeři, která zachránila od hladu už nejednu rodinu. Dalším mým tipem je sklenice s domácím pestem. Bylinky pěstuji na okenním parapetu celý rok, takže mi výroba zabere ani ne deset minut.

    • 80 gramů bazalkových lístků – bez stonků
    • 30 gramů piniových oříšků
    • 80 gramů parmazánu nebo Grana padana
    • 1 stroužek česneku
    • 150 mililitrů olivového oleje
    • půl čajové lžičky soli

    Bazalku, oříšky, parmazán a česnek prožeňte mixérem.

    Přidejte olej a ještě jednou všechno řádně umixujte.

    Hotové pesto uložte do umyté skleničky a nakonec zakápněte lžící olivového oleje. Ten zaručí, že pesto nevyschne, nezčerná a vůbec: dobrého oleje není nikdy dost.

    TIP: pesto můžete připravit i z jinách bylinek.

    Tajný recept 

    Máte svůj tajný recept na ty nejlepší muffiny, buchtu nebo koláč? Mámí z vás kamarádky recept, pláčí a vyhrožují, pokud jim ho neprozradíte? Co takhle udělat o Vánocích dobrý skutek?

    Projděte předpis na váš tajný majstrštyk a oddělte od něj všechny sypké suroviny jako mouka, cukr, oříšky nebo čokoláda.

    Ty postupně nasypte do sklenice, čímž vytvoříte efektivní mramorování.

    Pak už jen stačí přidat lístek s celým receptem a přáním dobré.

    Obdarovaná pak už jen přidá tekutiny jako mléko, olej či vejce.

    A můžete jít ještě dál. Pakliže jde o recept na muffinky, přiložte ke sklenici i papírové košíčky. K receptu na bábovku můžete přidat třeba formu.

    Léto ve sklenici

    Poslední rada je opravdová znouzecnost. Vezměte sklenici domácí marmelády nebo džemu z léta, hezky ji vyzdobte a darujte jako kousek léta ve skle. Uvidíte, že na vánočce s máslem bude dokonalá.

    Zdroje obrázků: 

    Pinterest a Pixabay.com

    enapay
    2. lis 2017    Čtené 1019x

    Nudná česká klasika? Tak to ani náhodou! Vyzkoušejte bábovku s vaječným likérem

        Když jsem byla malá, pekla se u mé babičky každý týden. Kdo? No přece bábovka. Pro mnoho lidí bábovka představuje pravou českou klasiku, jeden z nejtypičtějších moučníků naší země. Bábovek existuje neskutečné množství a občas se peče snad v každé rodině. Někteří lidé ji ale považují za nudnou a okoukanou.

        Je to tak? Nevím, pro někoho možná ano. Ale lidé, co tohle tvrdí, rozhodně nevyzkoušeli tuto bábovku z vaječného likéru. Původní recept se ke mně dostal zhruba před 2 lety a od té doby jsem ji dělala už mnohokrát. Prvotní recept jsem si lehce poupravila k obrazu svému a musím říct, že ho prostě zbožňuju. Ptáte se proč? V první řadě je to zajisté proto, že výsledek je vynikající, ale také proto, že příprava je velice rychlá a nenáročná.

        Možná se budete smát, ale kromě toho, že jsem mlsná, jsem taky pohodlná a mám ráda, když u pečení nezašpiním půl kuchyně včetně 30 misek, 20 vařeček, stěrek a lžic, a nestrávím u toho zbytky svého mládí. A přesně takový je tento recept - rychlý, nenáročný a s fantastickým výsledkem. Bez přehánění si troufám tvrdit, že každý, kdo u nás tuhle bábovku ochutnal, odcházel s receptem. Na vlastní žádost, fakt jsem ho nikomu nenutila.

    Potřebné suroviny:

    • 200 gramů polohrubé mouky
    • 1 prášek do pečiva
    • 4 velká vejce
    • 200 ml vaječného likéru
    • 200 gramů cukru
    • 200 gramů oleje
    • několik lžic granka či kakaa

    Postup:

       1. Všechny suroviny kromě Granka či kakaa dáme do mísy a pořádně promícháme, ideálně v robotu, ale samozřejmě to zvládneme i vařečkou v ruce. Větší část těsta nalijeme do formy na bábovku, zbytek zatím necháme být. Pokud používáme klasickou formu na bábovku, nesmíme zapomenout ji vymazat olejem a vysypat moukou. Já používám už nějakou dobu silikonovou formu, kde nic takového není nutné.

        2. Do těsta, které jsme ponechali v míse, přidáme Granko či kakao a opět pořádně promícháme. Poté vlijeme do světlého těsta ve formě na bábovku.

        3. Nyní si do ruky vezmeme špejli a promícháme obě barvy těsta tak, aby se navzájem promíchaly - tím vytvoříme hezký mramorovaný vzhled a zajímavější chuť.

        4. Bábovku vložíme do trouby předehřáté na 175 stupňů a takto pečeme 15 minut. Po uplynutí této doby stáhneme teplotu na 150 stupňů a pečeme ještě zhruba 45 minut.

        Při pečení se samozřejmě řiďte zkušenostmi s vlastní troubou a upečení bábovky kontrolujte suchou špejlí. Ve chvíli, kdy se těsto přestane lepit na špejli, máme hotovo.

        Bábovku vyndejte a nechte vychladnout. Po vychladnutí ji vyklopte na talíř a můžete začít konzumovat. Dle svých chutí je samozřejmě možné bábovku dozdobit polevou, čokoládou či  ji jen posypat moučkovým cukrem.

        5. Dobrou chuť!

        Bábovka má velice zvláštní chuť. Schválně zkuste konzumenty nechat hádat, z čeho je vyrobená. U nás to zatím nikdo neuhádl. A nebojte se dát ochutnat i dětem - v těstě je sice alkohol, ale tepelnou úpravou se samozřejmě vypařil, a zanechal po sobě jen velmi specifickou a výtečnou chuť.

        A jaká je vaše nejoblíbenější bábovka?

    enapay
    22. srp 2017    Čtené 1173x

    Letní osvěžení - domácí okurková limonáda

        V posledních dnech Česko zažívalo tropické teploty. Někteří je milují, jiní je nenávidí. Osvěžit však potřebují všichni - příznivci i odpůrci veder. Především v těchto horkých dnech je velmi důležité nezapomínat na pitný režim. Ideální také je, pokud člověk může letní parna přečkat relaxací u bazénu. Tuto výsadu si však nemůžou užívat bohužel všichni. Je proto potřeba najít jiné osvěžení, které tyto dny pomůže přečkat, a možná i trochu zpříjemnit.

    Boom domácích limonád

        Možná jste si už všimli, že velká část restaurací začala své návštěvníky lákat na domácí limonády nejrůznějších příchutí. A je to perfektní marketingový tah - lidé na to prostě slyší. Jedinou nevýhodou je poměrně vysoká cena, kterou musí konzument za domácí limču v restauraci zaplatit. Jejich výroba přitom není vůbec složitá, pracná a dokonce ani náklady nejsou vysoké. Velmi dobře si proto můžete chutné a osvěžující limomády vyrobit i vy sami doma.

    Okurkové osvěžení

        Mezi nejoblíbenější letní zeleninu patří bezesporu meloun a okurka. Melounové recepty pro horké letní dny už jste si mohli přečíst v minulém článku a dneska se podíváme na "zoubek" okurkám.

        Okurky jsou bohaté na vitamíny a minerální látky, obsahují například vitamín C, vitamín A, ze skupiny vitamínů B téměř  všechny  (kromě B12). Díky svému složení okurky zlepšují stav svalů, šlach, kloubů, chrupavek, ale například i vlasů a nehtů. Působí detoxikačně a čistí kůži při akné i ekzému.

        Díky močopudným  a očistným účinkům snižují otoky, vyplavují písek z ledvin  a napomáhají rozpouštění močových a ledvinových kamínků. Protože neobsahují téměř  žádné kalorie a naopak jsou velkým zdrojem vitamínů a minerálních látek, jsou považovány za skvělého pomocníka při redukčních dietách a celulitidě. To už se vyplatí, nemyslíte?

    Domácí okurková limonáda

    Potřebné suroviny:

    • 1 velká salátová okurka, případně několik menších polních (možno použít jakoukoliv odrůdu)
    • třtinový cukr (nebo jakékoliv jiné vámi preferované sladidlo)
    • limetka
    • bylinky dle chuti - já používám na střídačku mátu, bazalku či meduňku
    • voda nebo soda na dolití
    • led

    Postup:

        1. Okurky pořádně omyjeme (v případě, že máme domácí chemicky neošetřované) nebo oloupeme. Limonáda z neloupaných okurek bude mít sytější a zelenější barvu. Nakrájíme na menší kousky.

        2. Nakrájenou okurku a libovolnou bylinku vložíme do mixéru a s trochou vody poctivě rozmixujeme.

        3. Rozmixovanou okurku vlijeme do džbánu, přidáme vymačkanou šťávu z jedné limetky a dle chuti dosladíme. Já dávám cca 3 lžíce třtinovéhu cukru na 1 litr limonády. Přilijeme trochu vody, aby bylo vše potopené, a pořádně promícháme. Nyní dáme na několik chladit a louhovat do lednice.

    4. Po několika hodinách směs přecedíme přes jemné sítko (můžeme použít klidně i plátno). Okurkový základ, který zbyde v sítku, je možné využít např. do okurkového salátu.

    5. Do přeceděné tekutiny přilijeme vychlazenou vodu či sodu a přidáme kostky ledu. Pořádně promícháme a můžeme podávat.

        6. Před podáváním limonády můžeme do džbánu ještě přidat lístky bylinek a sklenici ozdobit kolečkem okurky.

    A nyní už zbývá jen popřát "dobrou chuť".

    Zdroj informací:

    http://www.bylinkyprovsechny.cz/ovoce-zelenina/zelenina/1205-okurka-okurky-ucinky-na-zdravi-co-leci-pouziti-uzivani-vyuziti-pestovani-skudci-a-nemoci-okurek

    http://www.rehabilitace.info/vyziva-a-jidlo/salatova-okurka-a-zdravi-je-v-ni-mnoho-vitaminu-a-mineralu/

    Zdroj obrázků:

    vlastní archiv

    enapay
    11. črc 2017    Čtené 1069x

    Melounová sezóna je tady a s ní ty nejlepší letní recepty

        S nadcházejícími horkými dny člověk touží po pořádném osvěžení, a tak si užívá osvěžující radovánky, které léto nabízí. Koupání, zmrzlinu, domácí limonády a melouny - to vše patří k létu. Pokud byste se zeptali svých známých, čeho v horkých dnech zkonzumují nejvíce, vsadím se, že většina z nich vám odpoví, že je to právě meloun.

        Meloun je mylně považován většinou lidí za ovoce - jenže chyba lávky, meloun je totiž ZELENINA. Překvapilo vás to? Tak vězte, že následující informace vás překvapí možná ještě víc. Meloun patří do čeledi tykvovitých. Kromě toho, že je jeho chuť prostě božská, má meloun spoustu jiných výhod. Jelikož obsahuje kolem 90 % vody, je skvělý při hubnutí a detoxikačních kúrách. Kromě toho také obsahuje spoustu vitamínu C, vitamíny skupiny B či kyseliny listové. A když k tomu připočítáme to, jak skvěle chutná, uznejte, že se vyplatí dopřát si ho v pořádném množství. 

        A nyní už se se mnou pojďte podívat na ty nejlepší melounové recepty, které frčí u nás doma.

    Melounové mojito - krok za krokem

        Jeden z nejoblíbenějších receptů je pro nás stoprocentně melounové mojito. Je možné ho připravit tradičně v alkoholové verzi či ve virgin podobě, kterou si mohou užít děti, těhotné či kojící maminky nebo prostě jen ti, kteří nemají na alkohol z jakéhokoliv důvodu chuť.

    Potřebujeme:

    1 kus limetky

    několik lístků čersvé máty

    4 lžičky třtinového cukru

    led

    400 gramů melounu

    rum

    voda nebo soda na dolití

    Postup krok za krokem

    1. Nejprve je potřeba vypeckovat meloun (samozřejmě si můžete zakoupit rovnou bezpeckovou variantu, ale ta často není k dostání a mimo to je také výrazně dražší). Meloun nakrájejte na kostky a ty zbavte semínek. Nakrájený a vypeckovaný meloun vložte s trochou vody do mixéru.

    2. Meloun rozmixujte a mezitím si pokrájejte na drobno lístky máty.

    3. Rozmixovaný meloun přelijte do připravené nádoby, přidejte pokrájenou mátu, 4 lžičky třtinového cukru (dle svých chutí můžete klidně přisladit méně či více) a několik koleček limetky.

    4. Pokud chcete mít alkoholovou verzi, přilijte požadované množství alkoholu - jelikož doma používáme hodně kvalitní a silný rum, dávám na celý džbánek jen 1 panáka rumu.

    5. A máme hotovo. Džbán můžeme ozdobit kouskem melounu a limetky. Dáme chladit do lednice a poté můžeme podávat. Do sklenice pak ještě těsně před konzumací doporučuji vhodit několik kostek ledu.

    Domácí melounový nanuk

        Nanuky milují skoro všichni ,a pokud si jej vyrobíte doma, je skvělé, že víte, co přesně obsahují. Tato varianta je určitě mnohem zdravější než ty zakoupené v  obchodu. A mimoto také mnohem chutnější.

    Potřebujeme:

    50 ml cukrového sirupu

    250 gramů vypeckovaného melounu

    3 lístky čertvé bazalky

    1 limetka

    Postup:

        Nejprve si z 200 ml vody a 90 gramů cukru vyrobíme cukrový sirup - do hrnce dáme cukr s vodou a přivedeme k varu. Za stálého míchání vaříme cca 4 minuty, poté přikryjeme pokličkou a necháme zcela vychladnout. Dáme do sklenice a skladujeme v lednici.

        Meloun zbavíme pecek a rozmixujeme s cukrovým sirupem, pokrájenými lístky bazalky a trochou strouhané limetkové kůry. Můžeme přidat dle chuti i trochu čerstvě vymačkané limetkové šťávy.

        Připravený mix rozlijeme do formiček na nanunky a dáme zmrznout do mrazáku. Před podáváním je potřeba formičky na malou chvíli namočit do teplé vody, aby šly nanuky dobře vyndat.

    Melounové špízy

    Potřebujeme:

    červený meloun

    žlutý meloun

    špejle

    dle chuti jakékoliv další ovoce - často se doporučují jahody či hroznové víno

    Postup:

    Ovoce nakrájíme na menší kousky a dáváme na střídačku na špejli. Podáváme chlazené.

    Slané melounové jednohubky 

    Potřebujeme:

    balkánský sýr

    meloun 

    párátka

    Postup:

        Meloun nakrájíme na malé trojúhelníčky a balkánský sýr na kostičky. Vezmeme si párátko a přpíchneme k sobě vždy jede kousek melounu a kousek sýra. Podáváme vychlazené.

    A co vy - máte nějaký osvědčený melounový recept. Podělte se s námi do komenáře.

    Zdroj fotek:

    vlastní archiv

    Zdroj informací:

    http://prozeny.blesk.cz/clanek/pro-zeny-zdravi-zdravi/139460/zazracny-meloun-pro-dietu-detox-i-skvely-sex.html

    katerinamaresova
    22. čer 2017    Čtené 4785x

    Jahodový dort s krémem z bílé čokolády, který si zamiluje celá rodina

    Jahodová sezóna je v plném proudu, ideální doba potěšit své blízké úžasným dortem s jahodami, jejichž jemně kyselou chuť podtrhuje sladký krém z bílé čokolády, to vše posazené na nadýchaném piškotovém korpusu. Tento dort jsem udělala poprvé úplnou náhodou, když mě honila mlsná a tak jsem improvizovala "co dům dal". Velmi jsme si ho však oblíbili a v různých variantách ho tedy peču několikrát do měsíce, potěší jako moučník po nedělním obědě i jako narozeninový dárek. Ochutnejte a posuďte sami!

    Na jeden dort  (o průměru cca 20-21 cm) potřebujete

    Tento dort není příliš náročný na přípravu ani na ingredience, proto ho zvládnou i začínající kuchtíci.

    Na korpus:

    • 4 vejce (žloutek a bílek zvlášť)
    • 8 lžic hladké mouky
    • 8 lžic cukru krystal nebo krupice
    • 8 lžic vody
    • malá lžička prášku do pečiva

    Na krém:

    • 200-250 ml smetany ke šlehání (podle toho jaké balení seženete)
    • 200-250 g bílé čokolády (stejné množství jako smetany)
    • případně trochu másla, mleté mandle nebo strouhaný kokos

    Na náplň a ozdobu:

    • 1/2 - 1kg jahod (podle toho, jak moc je máte rádi)
    • pár lžic cukru

    Jak na to?

    U tohoto dortu je super to, že si můžete jednotlivé složky připravit dopředu (když máte čas) a pak je jen dát dohromady, nebo ho prostě udělat najednou během vaření nedělního oběda.

    Krém

    Prvním krokem je příprava krému, není nijak náročný, ale musí mít čas pořádně zchladnout v lednici, je dobré s ním tedy začít.

    Čokoládu nalámejte na malé kousky do misky (doporučuji nerezovou, ale poslouží i plastová). V kastrůlu zahřejte smetanu, měla by být horká, ale nesmí se dostat do varu. Jestli máte k dispozici teploměr, zahřejte ji na 80 stupňů, pokud ne, hlídejte si, že lehce po okrajích tvoří pěnu. Horkou smetanu přelijte do misky s čokoládou a metličkou míchejte, dokud se čokoláda zcela nerozpustí. Nechte trochu vychladnout, překryjte fólií a uložte do lednice.

    Pokud máte možnost, udělejte ho večer než půjdete spát. Jestli ne, nic se neděje, pro urychlení můžete na chvíli nechat v mrazáku.

    Před tím než, se pustíte do zdobení dortu, jednoduše pořádně vychladlou směs vyndáte z lednice a ručním šlehačem budete šlehat, dokud nezhoustne. Někdy to může trvat i 10 minut, tak se nelekejte. Kdyby náhodou krém neměl i po důkladném šlehání požadovanou hustotu, nic není ztraceno. Máte několik možností, buď přidáte trochu másla (na kostičky a znovu vyšleháte) nebo přisypete kokos či mleté mandle.

    Korpus

    Pečení piškotu vyžaduje trochu zručnosti, ale není třeba se ho obávat. Do jedné misky si dejte žloutky a do druhé bílky. Připravte si polévkovou lžíci a metličku a všechny ingredience pěkně po ruce. Ke žloutkům přidejte nejprve 8 lžic cukru a pořádně zamíchejte dokud se vám nevytvoří pěna.

    Po té budete střídavě přidávat 2 lžíce mouky a 2 lžíce vody (dokud jich nebude celkem 8 od každého), vždy důkladně promíchejte. Pokud pečete piškot poprvé nebo s ním máte špatné zkušenosti, přidejte malou lžičku prášku do pečiva (budete mít jistotu, že vám korpus krásně vyskočí) a důkladně promíchejte.

    V této chvíli je vhodné zapnout troubu, při pečení je nutné respektovat zkušenosti s vaší troubou. Mně se osvědčilo v elektrické troubě 180 °C, v horkovzdušné 160 °C a v plynové střední stupeň. Nachystejte si dortovou formu (průměr 20-21 cm), na dno si vystřihněte kolečko z pečícího papíru. Měla jsem špatné zkušenosti s krájením korpusu na 3 úhledné placky, vyřešila jsem to tedy malým trikem. Mám 2 dortové formy o stejném průměru, do jedné dám 2/3 těsta, do druhé ten zbytek. Po upečení pak musím rozříznout jen jednu placku. Kdybyste měli náhodou dortové formy tři, můžete těsto rozdělit na tři stejné díly a nemusíte si dělat hlavu s krájením vůbec.

    Trouba se rozehřívá, forma/y jsou připravené, nejvyšší čas dokončit těsto. Pomocí ručního šlehače vyšlehejte z bílků pevný sníh. Osvědčilo se mi nechávat bílky po celou dobu, co jsem připravovala ostatní věci, v pokojové teplotě, sníh je potom pevnější a rychleji se vyšlehá. Pevný sníh potom pomocí špachtle jemně vmícháme do směsi z bílků, mouky a cukru. Jak říká moje babička, musíte se s tím pěkně pomazlit, aby vám sníh nespadl a piškot byl nadýcháný a pěkně vyskočil. Opatrně rozdělte do dortové formy/forem a dejte do trouby péct.

    Délka pečení záleží především na vaší troubě, ale počítejte okolo 15 minut. Troubu neotvírejte minimálně prvních 10 minut, aby vám piškot nespadl. To, že je hotový poznáte nejen podle zlatavé barvy, ale taky se začne odlepovat od okrajů. Vyndejte a nechte na mřížce vychladit. Po vychladnutí dle potřeby rozkrojte na tři stejné pláty.

    Náplň

    Připravte si jahody na náplň a ozdobu. Já to dělám tak, že jahody omyju a začnu je okrajovat. Ty hezky červené a pěkně tvarované si vcelku nechávám na ozdobu (jimi pak pokladu dort zvrchu) a ty méně zralé případně pomačkané si nakrájím na menší kousky a dám do kastrůlku.

    Mělo by to být tak půl na půl, takže pokud máte samé krásné jahody, i tak jich polovinu pokrájejte na menší kousky. Ty pokrájené lehce zasypu cukrem. Množství záleží na vaší chuti, já dávám asi 3 polévkové lžíce. Můžete samozřejmě místo normálního cukru použít vanilkový, pro ještě výraznější chuť.

    Jahody promícháme a lehce povaříme, není třeba přidávat žádnou vodu, jahody samy krásně pustí šťávu. Vaříme opravdu jen chvilku (zhruba 5 minut), aby byly šťavnaté a měkké, ale neztratily barvu ani tvar. Necháme chvíli vychladnout a můžeme se pustit do finálního kroku. Dát to všechno pěkně dohromady.

    A nyní dort získává svoji finální podobu

    Když máme připravené všechny komponenty: krém, korpus a náplň, můžeme se pustit do finále.

    Na servírovací talíř, případně dortovou podložku umístěte první placku, tu hojně potřete krémem (nezapomeňte ho před tím vyšlehat, viz výše). Krém naneste doprostřed a lžící jemně rozetřete, nikoliv až ke krajům, aby krém nevytekl. Na tuto vrstvu položte jemně druhou placku.

    Vezměte si vychladlou (nemusí být úplně studená) směs jahod s cukrem (které jste si před tím povařili dle návodu výše) a pomocí polévkové lžíce hojně naneste na druhou vrstvu korpusu. Doporučuji nejprve nabírat jahody bez šťávy, jakmile budete mít hotovo, můžete korpus opatrně zalít několika lžícemi jahodové šťávy, která vám zbyla. Piškot šťávu krásně nasaje a dort nebude suchý.

    Už zbývá přiklopit poslední, třetí plackou a lehce zmáčknout, aby dort držel. Nyní pomocí stěrky nebo příborového nože potřete celý povrch dortu zbylým krémem. Vždy začínejte od horní placky a potom kolem dokola po celém jeho obvodu.

    Na závěr ozdobte čerstvými jahodami, záleží jen na vás zda je necháte všechny vcelku, nebo nějaké třeba překrájíte na půlky. Fantazii se meze nekladou. 

    Jak jsem zmínila na začátku, tento dort se dá různě obměňovat, můžete použít jiné ovoce například ananas nebo maliny a ostružiny. Nebo ovoce úplně vynechat a přidat kokos (získáte tak chuť připomínající rafaelo).

    Dobrou chuť! a dejte mi vědět, jak se vám povedl a jestli vám chutnal!

    enapay
    21. čer 2017    Čtené 612x

    Domácí sirup z posvátného stromu Slovanů

        Generace našich babiček a maminek velmi často využívala v domácnosti a především také v kuchyni dary přírody. Tento zvyk se časem postupně utlumil, nicméně v dnešní době se už zase naštěstí dostává do kurzu. 

        V současné době je v plném květu rostlina, jež byla považována za posvátný strom Slovanů - bez černý (Sambucus nigra). Možnosti využití této rostliny jsou opravdu hojné, my se však dnes zaměříme na zpracování květů bezu a názorně si ukážeme, jak z nich připravíme výbornou domácí šťávu.

    Na výrobu 2,5 litru domácí bezové šťávy potřebujeme:

    30 větších květů černého bezu

    3 citrony 

    3 pomeranče

    1 kg cukru

    50 gramů kyseliny citronové

    1 litr vody

    Postup přípravy:

        Květy bezu černého natrháme ideálně v místě, které je dostatečně vzdálené od dopravních komunikací a průmyslových oblastí - pokud máme možnost, použijeme květy z více stromků. Aby byla šťáva co nejchutnější, doporučuje se netrhat po dešti, protože ten smyje velkou část potřebného pylu.

        Doma květy rozprostřeme na pečící papír a necháme cca hodinku položené na vzduchu - tím se zbavíme všech broučků a jiných hmyzáků. Pokud se vám tento způsob odhmyzení nezdá dostačující, můžete květy lehce omýt pod tekoucí vodou (nicméně se tím bohužel zbavíte i velké části pylu - což je samozřejmě škoda).

        Očištěné květy vložíme do nádoby a zalijeme 1 litrem vychladlé převařené kohoutkové vody. Nyní nakrájíme na kolečka 2 citrony a 2 pomeranče (zbavené kůry) a přidáme je ke květům. Dbáme na to, aby byly květy i nakrájené ovoce pořádně ponořené pod vodní hladinou (můžeme klidně něčím zatížit). Takto připravený materiál necháme louhovat alespoň 24 hodin na chladnějším místě. Během této doby několikrát pořádně promícháme.

        Po uplynutí stanovené doby si připravíme plátno a směs přes něj přecedíme do hrnce. Nyní přidáme kyselinu citronovou a 1 kg cukru (záleží jen na našich preferencích, zda použijeme bílý či třtinový cukr - sirup je výborný z obou typů). Hrnec postavíme na sporák a za stálého míchání počkáme, dokud se cukr nerozpustí. Je žádoucí, aby sirup neprošel varem - tak totiž zachováme co nejvíce léčivých látek. Před bodem varu tedy hrnec odstavíme a přidáme čerstvě vymačkanou šťávu z jednoho citronu a jednoho pomeranče.

        Ještě teplým sirupem naplníme poctivě vymyté lahve či sklenice a pořádně zaděláme. Otočíme dnem vzhůru a uskladníme.

        Pokud plánujeme dlouhodobější uskladnění, je možné do každé lahve kápnout lžičku slivovice. Lahve pořádně uzavřeme a skladujeme ideálně při chladnější teplotě. Po rozdělání lahve až do spotřebování skladujeme vždy v lednici.

        A nyní už nezbývá nic jiného, než popřát dobrou chuť. Nápoj perfektně chutná se snítkou máty či meduňky a kolečkem pomeranče. Při ředění je možné použít jak kouhoutkovou, tak perlivou vodu, která z obyčejné šťávy připraví skvělou, chutnou a osvěžující limonádu.

    Dobrou chuť🙂

    Zdroj fotek: vlastní archiv

    Zdroj informací: https://abecedazahrady.dama.cz/clanek/bez-cerny-a-jeho-vyuziti-soutezte-s-bezinkovymi-recepty

    evapple
    7. čer 2017    Čtené 844x

    Víno, sirup, med, ocet, kosmatice. Znáte všechny proměny černého bezu?

    Kam se hrabe Prostřeno! Z bezu černého připravíte aperitiv, předkrm, hlavní chod, dezert i digestiv. Všechno domácí, dobré a s láskou připravené. Využijte celý potenciál tohoto keře, kterému naši předci projevovali velkou úctu. Takže košíky připravit, lovecká sezóna černého bezu začíná. 

                                                             Květy

    Kdybych se někdy vdávala, tak na jaře. Svatební kytici bych totiž měla uvázanou z bezových květů. Šaty v barvě champagne, obřad na louce mezi rozkveltlými bezinkami.

    Ty by sladce voněly a všichni by byli šťastní. Miluju černý bez. Je doslova k sežrání. Neveříte?

    Med

    Na poctivý med od včeliček sice nemá, ale zase se zamilujete do jeho svěží vůně a zlaté barvy. Výroba je jednoduchá a obejdete se i bez včelách bodnutí. 

    Budete potřebovat

    • 25 květů černého bezu
    • 1 velký citron
    • 1 litr vody
    • 1 kg cukru

    Postup

    Květy bezu omyjte a zbavte případných nečistot a drobných mušek, které přilákala omamná vůně. Velké a tuhé stonky odstraňte.

    Citron oloupejte a nakrájejte na ho kousky. Vyberte spíš ten se slabou kůrou nebo ho zbavte bílých částí. Jinak by mohl medu dodat nepříjemnou hořkou chuť.

    Květy i med dejte do velkého hrnce, zalijte litrem vody a povařte asi 20 minut.

    Nechte stát do druhého dne, minimálně 24 hodin. Dbejte přitom na to, aby byly všechny květy ponořené ve vodě.

    Druhý den šťávu přeceďte přes plátno, přidejte cukr a vařte do té doby, než se začne hmota táhnout. Pozor, jak bude med tuhnout, bude mít snahu se připalovat! Trvá to asi hodinu.

    Podle chuti můžete přidat ještě citron.

    Ještě horký med plňte do sklenic a důkladně zavíčkujte.

    Hotový med můžete ještě sterilizovat.

    Limonáda

    Osvěžující a příjemně nakyslá. Taková je domácí bezinková limonáda.

    Budete potřebovat

    • 6 - 8 velkých květů černého bezu
    • 1 - 2 citróny (na plátky)
    • 50 dkg cukru
    • 4 litry vody

    Postup

    Vodu svařte s cukrem, nechte vychladnout a přelijte do velké zavařovací sklenice.

    Nejlepší je tzv. okurková. V každých domácích potřebách nebo větším obchodu už seženete speciální limonádový džbán s kohoutkem na čepování. Ten je pro tuhle příležitost přímo ideální!

    Přidejte omyté bezové květy, kolečka citronu a sklenici zakryjte plátýnkem, přes které přetáhněte gumičku.

    Limonádu nechte týden stát v teple. Pozor, neměla by být na přímém slunci! Občas promíchejte. 

    Po týdnu limonádu přeceďte, stočte do lahví a dejte vychladit. Limonádu podávejte s ledem.

    Sirup

    Neutrácejte za kupované sirupy plné éček. Vyrobte si vlastní.

    Budete potřebovat

    • 20 bezinkových květů
    • 1 citron nakrájený na plátky
    • 2 lžičky kyseliny citronové
    • 1,5 kg krupicového cukru
    • 1,2 l převařené vody

    Postup

    Začátek je stejný jako u limonády:  svařte tedy vodu svařte s cukrem.

    Vložte do ní bezové květy, přidejte kyselinu citronovou, plátky citronu a nechte louhovat na chladném místě po dobu tří až pěti dnů.

    V této fázi můžete zaúkolovat děti. Ty budou dvakrát denně chodit k bezinkové směsi a jemně ji promíchávat. Žádné zběsilé pohyby, ale jemné a pomalé tahy. Jako když si mažete marmeládu na loupák s máslem.

    Pak směs sceďte přes jemné plátýnko nebo sítko a nalijte do vymytých lahví.

    Schovávám si třeba ty od alkoholu. Před dětmi jen sloupnu etiketu a pak si spolu vytvoříme svou vlastní a originální. Nebo na ní přímo napíšeme věnování a darujeme našim blízkým.

    Hotový sirup uložte do chladničky.

    TIP: Sirupem si v létě ochuťte vodu nebo minerálku. V zimě jej užívejte proti nachlazení a ke snížení teploty zvláště u dětí.

    Čaj

    Udělat si zásobu trsů jemných kvítků se vyplatí. 

    Kvalitně usušené květy černého bezu nasypte do konvice a přelijte je vroucí vodou.

    Po 15 minutách louhování čaj sceďte.  

    Pro efekt a sladší život si ho můžete osladit třeba bezovým medem.

    Ocet

    Ocet se skvěle hodí na dochucení zeleninových salátů. Má ale také léčivé účinky - naše babičky s ním léčily horečky. Zředěným octem (v poměru 1:4) natíraly chodidla, dlaně a spánky.

    Budete potřebovat

    • 5 - 10 velkých květů bezinek
    • 0,5 litru octa

    Postup

    Do zavařovací sklenice vložte čerstvé květy bezinek a zalijte 8% octem.

    Květy by měly být zcela ponořené.

    Sklenici zakryjte plátnem a nechte v chladu a temnu 3 - 6 týdnů.

    Poté ocet sceďte a nalijte do připravených lahví a dobře zazátkuje.

    Kosmatice

    To je moje srdeční záležitost. Někdo čeká celý rok na chřest, já na květy bezu.

    Budete potřebovat

    • 4 velké květenství bezu (stopku neodstraňujte, ještě se bude hodit!)
    • 2 vejce, špetka kypřícího prášku
    • 2 lžíce mléka
    • 3 lžíce hladké mouky
    • olej na smažení
    • práškový cukr na posypání (může být i skořicový cukr)

    Postup

    Z vajec, mléka, mouky a kypřícího prášku ušlehejte těstíčko, podobné tomu palačinkovému.

    Květy bezu očistěte a poté namáčejte v hotové směsi (můžete je přitom držet za stopku).

    Na pánvi rozehřejte větší množství oleje a květy smažte asi tři minuty dozlatova.

    Osmažené je pak pokládejte na papírové kuchyňské utěrky, odsajete tak přebytečnou mastnotu.

    Podávejte poprášené práškovým cukrem nebo cukrem se skořicí.

    TIP: slanou variantu vykouzlíte tak, že do směsi přidáte strouhaný sýr (nejlépe parmezán), k smaženým květům pak podávejte česnekový dip.

                                                               Plod

    ....na další dobroty je pak potřeba si počkat až do podzimu. Právě tehdy začnou dozrávat temně fialové bezové kuličky. Rádi si na nich smlsnou i ptáci a lesní zvěř. Nenechte se prosit, pochutnáte si i vy.

    Víno

    Tohle více skvěle chutná a pomáhá při bolestivých zánětech nervů, ischiasu nebo migréně.

    Budete potřebovat

    • 2 l zralých plodů bezu černého
    • 4 l převařené a vychlazené vody
    • 3 zrnka pepře
    • 5 kuliček nového koření
    • 3 hřebíčky
    • 2 kg krystalového cukru
    • 5 dkg kvasnic

    Postup

    Plody přelijte vodou, přidejte pepř, nové kořen, hřebíček a vaříme půl hodiny.

    Vzniklý odvar přeceďte přes plátýnko, vmíchejte krystalový cukr a povařte 10 minut na mírném ohni.

    Směs zchlaďte a do ještě vlažného roztoku vmíchejte rozdrobené kvasnice.

    Nechte 24 hodin odstát. Poté znovu dobře promíchejte a opět nechte 24 hodin kvasit.

    Po této době nápoj sceďte do pětilitrové sklenice, kterou pevně ovážete celofánem a v teple nechte stát až do zimy, kdy víno stočíte do litrových láhví.

    Povidla

    Neznám nic lepšího než vdolky s těmito povidly a čepičkou ze strouhaného tvarohu.

    Budete potřebovat

    • 1/2 kg cukru na 1 l šťávy
    • želírovací prostředek

    Postup

    Zralé plody bezinek rozvařte s vodou na kaši.

    Vychladlé prolisujte a do vzniklé šťávy přidejte cukr a želírovací prostředek (nebo želírovací cukr).

    Za stálého míchání svařte do zhoustnutí.

    Hotovou směsí naplňte vymyté a vysušené skleničky a sterilizujte.

    Likér

    Delikátní chuť, zemitá vůně koření a sladkost bezinek si zaslouží čestvé místo na každém slavnostním stole.

    Budete potřebovat

    • 2 kg otrhaných bezinkových bobulek
    • 6 hvězdiček badyánu
    • 1 litr vody
    • 1 kg cukru
    • 1 balíček vanilkového cukru
    • 2 dl instatní kávy
    • ½ l rumu

    Postup

    Opláchnuté bezinky spolu s hvězdičkovým kořením vložte do hrnce, zalijte vodou a rozvařte je na kaši.

    Šťávu nechte překapat přes řídké plátno, přidejte do ní cukr a znovu ji povařite, dokud se cukr nerozpustí. Trvá to asi 7 až 10 minut.

    Do horké šťávy přilijte připravenou instantní kávu a po vychladnutí i rum.

    Hotový likér plňte do čistých a dobře uzavíratelných lahví. Ty opět můžete vyzdobit vlastními etiketami a poté darovat jako milý dárek.

    Skladujte v chladu a temnu.

    Zdroje informací a receptů:

    Coop

    lidovky.cz

    ireceptar.cz

    Zdroje fotografií:

    www.pexels.com www.pixabay.com a Kuchařka pro dceru

    evapple
    26. kvě 2017    Čtené 1693x

    Pouťové langoše

    Tuhle dobrůtku mám spojenou s jarní poutí u dědy a babičky. Začali jsme u cukrové vaty, pak jízda na kolotoči, zastávka u perníkářky mamince pro barevné srdce, potom na houpačky, létající labutě a končili jsme u stánku s langoši. S láskou vzpomínám na zlatavou placku pomazanou česnekem, keččupem a notně posypanou sýrem. A taky na to křupnutí, stékající šťávičku po prstech a ten báječný pocit blížících se prázdnin. Takže nastupujte, prodloužená jízda do dětství začíná!

    Na osm kousků budete potřebovat:

    • 500 g hladké mouky
    • 30 g droždí
    • 250–300 ml mléka
    • špetku soli
    • 1 lžíci cukru
    • olej na smažení
    • na závěrečné ochucení kečup nebo strouhaný eidam, česnek, povidla...

    Jako první si připravte kvásek. Do misky rozdrobte droždí, zasypte cukrem, lžící mouky a zalijte mlékem (ideální ohřátého na „prst“, tedy příjemně teplého na dotek prstu).

    Vše promíchejte. Droždí s cukrem se rozpustí a vytvoří mazlavou kašičku. Směs přikryjte ubrouskem a nechte chvíli odpočinout. Stačí deset minut. Jakmile se vytvoří bublinky, můžete směle pokračovat.

    K takto připravenému kvásku přidejte zbytek mouky, mléka, osolte a vypracujte hladké těsto.

    Dobře to jde v robotu, já jsem ale zastáncem staré dobré vařečky a síly paží (při této práci krásně vyrýsujete  paže do letních šatů). Hnětu tak dlouho, dokud nevzniknou bublinky a těsto se neodlepuje od vařečky. Mělo by být pružné, na dotek hladké a nelepivé.

    Pak ho už jenom poprašte moukou a dejte mu přibližně půlhodinku na vykynutí. Já ho ukládám do peřin nebo pod deku. Teplo a láska při hnětení se vám vrátí v podobě bochánku i velikosti fotbalového míče. 🙂

    Ten vyklopte na pomoučený vál, vytvořte malé bochánky a dejte jim ještě 15 minut oddechu a rozkoukání.

    Poté z nich vytvarujte, vyválejte nebo v ruce vytáhněte placky. Záleží jen na vás, jak velkou budou. Já mám ráda placku přes celý talíř, přítel preferuje menší kolečky, která si obloží jako koláčky.

    Smažte na rozpáleném oleji dozlatova a křupava.

    Hotové langoše ochuťte tak, jak máte rádi – česnekem, kečupem, sýrem či zakysanou smetanou. Nebo jako moje kamarádka:  povidly a strouhaným tvarohem.

    hola_sova
    18. kvě 2017    Čtené 1292x

    Jak udělat pravý pampeliškový med

    Jsou jako poslové jara. Jsou jich plné louky, příkopy a nebo je máme na zahradě. Kromě toho, že umí vykouzlit úsměv na rtech, mají i mnohé využití v kuchyni. Tak například perfektní pampeliškový med. 

    Suroviny:

    Cca 400 květů pampelišek

    1 litr vody

    1 citrón 

    1 kg cukru (bílý nebo třtinový)

    Postup:

    Na vaření pampeliškového medu je krásné mimo jiné i to, že vám můžou pomoct děti. Vezměte košík, sbalte ratolest a hurá na nějakou (ideálně nepráškovanou) louku. Čím dál od silnice budete sbírat, tím lépe. Trhejte květy, a to co nejvíce otevřené.

    Doma vložte pampelišky do hrnce a zalijte 1 litrem pitné vody. Trochu je pomačkejte, ať jsou co nejvíc ponořené ve vodě. Teď přichází fáze čekání. Květy nechte cca 24 hodin máčet (macerovat). 

    Druhý den přeceďte pampelišky. Použít můžete cedník, plátno nebo například látkovou plenku. Doporučuji z pampelišek také vymačkat vše, co vsákly, ať med o nic nepřipravíte. Do výluhu přidejte cukr a vymačkejte šťávu z citronu. Začněte pomalu zahřívat až do zhoustnutí. Konzistence nebude stejná jako u klasického medu, ale o něco tekutější. Asi jako když si koupíte v lékárně sirup. 

    Mezi tím si připravte sklenice a víčka. Důkladně je vymyjte jarovou vodou a opláchněte. Následně ještě víčka i sklenice "prolijte" vroucí vodou. Neutírejte je utěrkou a raději nechte oschnout.

    Jakmile má med požadovanou konzistenci, plníme ho do vyčištěných sklenic. 

    Po naplnění otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout. Vhodné je uložit ho na chladné a temné místo, tak výrazně prodloužíte jeho trvanlivost.

    Pampeliškový med podávejte jako posilovač imunity (ideální na podzimní období), na lžičku nebo do čaje. A když už nějaký ten kašel dorazí, nebojte se med použít ve větším množství. 

    ladyhacek
    22. dub 2017    Čtené 1468x

    Jídelníček batolete

    Již jsem psala dva články, co vařím synovi. Syn jí už vše, co my nebo mu

    (někdy i k mé nelibosti) dáváme vše ochutnat.

    Synovi jsou 2 roky a řekla bych, že za den sní méně než by asi měl, ale stačí mu to a za poslední měsíce mu narostl i pupíček 🙂.

    Naše skóre na dvou letech cca 89cm a 11,5kg. > Myslím, že je tak akorát 😉

    Takže milé maminky, co zoufáte,

    že Vám dítě nejí > nezoufejte

    - nejste samy a přejde je to - věřte, že nestrádají.

    Už jsou natolik chytré, že si vezmou, co potřebují. 

    Pravda syn se včera dobýval do spíže a říkal mňam, ale když jsem mu dala večeři tak to nechtěl > takže asi takový hlad nebyl > jen měl chutě na svého oblíbeného lipánka.

    Vy také občas jdete bez hladu a sníte i půlku ledničky?

    (řečnický obrat - né že bych to praktikovala 🙂 )

    Syn moc nesnídá - i když, co je s ním doma manžel, tak se to zlepšilo.

    Dnes za celé dopoledne snědl 1 jogurt, ale dohnal to obědem a hlavně na rodinné oslavě dvěma buchtami > doma zase jen jogurt.

    Nejsem odborník na zdravou výživu a ani ji nepraktikuji.

    Jíme s rozumem a občas hřešíme my a tedy i syn.

    Synovi chutnají párky (komu také ne?) - kupujeme jednou začas kvalitní v řeznictví.

    Syn také už ochutna fastfood - snědl nuggety a chutnaly mu tak, že tatínkovi nedal ani ochutnat a raději si poseldní nuggetu nacpal celou do pusy 🙂

    Čokoládu a sladké obecně velmi omezujeme (hlavně tedy tu čokoládu) , sladké má však moc rád - ale i v něm je vybíravý.

    Inspirace na jídelníček pro Vás i Vaše dítě.

    SNÍDANĚ a SVAČINY:

    1. Pečivo s lučinou/šunkou/sýrem a zelenina

    2. Ovesná kaše

    3. Bábovka

    4. Ovoce (hlavně banány a jablka)

    5. Přesnídávka (ty už nás poslendí dobou moc nefrčí)

    6. Jogurt/lipánek (hodně jsem si oblíbily jogurty od Matyldy)

    OBĚD:

    1. Pečené kuře s rýží

    2. Vepřová směs se zeleninou a s těstovinou

    3. Sekaná s bramborovou kaší

    4. Hovězí guláš s těstovinami (velmi oblíbené)

    5. Pečené maso (výběr ze dvou až tří mas) se špenátem a bramborovým knedlíkem

    6. Kuře na paprice s knedlíkem

    VEČEŘE: (dáváme i to, co bylo k obědu)

    1. Hrášková polévka

    2. Těstoviny se sýrem (velmi oblíbené a ve ariantě suché těstoviny 🙂 )

    3. Zapečené těstoviny se zeleninou

    4. Pečivo s máslem a šunkou a zelenina

    5. Přírodní plátek a brambory v troubě, salát

    6. Vývar s nudlemi (hodně nudlí)

    Nám se zdá, že máme jídla pořád dokola - nějak mi dochází inspirace a co Vám?

    Co kdyby každý napsal jeden tip na jejich oblíbené jídlo, co u nich frčí ? 

    Syn miluje, maso  - řízek (ten naštěstí není tak často).

    Má rád knedlík s omáčkou, ale co bezpečně sní vždy, jsou těstoviny,

    které mu stačí i samotné.

    U nás tedy těstoviny vedou na plné čáře 🙂

    lullaby87
    16. dub 2017    Čtené 1395x

    VAFLE ZE SLADKÝCH BRAMBOR

    Miluji sladké snídaně. Nejraději dělám lívance, akorát ne vždy se mi chce přes půl hodiny čekat, než mi nakyne těsto 🙂 Lepší variantou jsou občas vafle, u kterých nemusím moc dávat pozor, aby se mi na pánvi nerozteklo těsto, případně abych je správně otočila a nezmuchlala (ano, i to se mi stalo). Vafle jednoduše zavřu ve vaflovači a čekám, až se udělají 😀 

    Objevila jsem tento zdravý recept a musím říct, že je skutečně moc chutný. Mým měřítkem již nějakou dobu nejsou mé preference, nýbrž reakce obou dětí. A naštěstí tyto měly úspěch!

    Ingredience

    • 1½ střední batáty (cca 380g, nakrájená a předvařená)
    • 1 hrnek ovesných vloček
    • 1 PL kypřícího prášku do pečiva
    • 1 ČL skořice
    • 2 PL třtinového cukru
    • 1 vajíčko
    • ¾ hrnku mandlového mléka
    • 1 PL kokosového oleje
    • 1 PL vanilkového extraktu

    Ozdoba:

    • ¼ hrnku borůvek
    • 1 PL arašídového nebo mandlového másla
    • 1 ČL javorového sirupu nebo medu

    Postup

    1. Uvařte batáty.
    2. Zpracujete suché suroviny - vločky, prášek do pečiva, skořici, cukr- nejlépe ve food procesoru nebo mixéru. Vysypte do mísy.
    3. Zpracujete mokré suroviny - batáty, vajíčko, olej, mléko a vanilku - nejlépe ve food procesoru nebo mixéru. 
    4. Přelijte mokré ingredience do mísy se suchými a míchejte  dokud se nespojí.
    5. Dejte do vaflovače lžičku oleje, a směs (pokud chcete mít malé vafle, stačí dát trochu těsta doprostřed).
    6. Obložte si vafle borůvkami, máslem a zakápněte sirupem 🙂

    www.recipefor30s.cz

    https://www.facebook.com/recipefor30s/

    https://www.instagram.com/recipefor30s

    my3vtom
    Zpráva byla změněna    22. bře 2017    

    Taky vás dneska honí mlsná? 😍 Mňam mňam 😍

    Recept zde: http://my3vtom.cz/muffiny-z-celozrnne-mouky/

    Pochlubte se, co jste dneska upekli!

    #recept

    (2 fotky)
    liss_durman
    18. bře 2017    Čtené 301x

    O pokrmu, který zažehne jiskru

    Dost už bylo míchaných vajíček! Potřebuju nápady a potřebuju je okamžitě!

    Jednou jsem ze školní jídelny, kde odebírám obědy, přinesla pokrm zvaný kuřecí tokáň s těstovinami a můj kulinářský instinkt (který je samozřejmě nadprůměrně vyvinutý, jen se velmi dobře maskuje) mi řekl, že to zvládnu taky uvařit.  

    Můj dobře ukrytý kulinářský instinkt sice měl trošičku problém odhadnout, co to vlastně ten kuřecí tokáň je. Abych byla upřímná, myslela jsem si nejřív, že to bude nějaká flambovaná nebo alespoň zapečená specialita. Ale pak se ukázalo, že jde o typicky nízkorozpočtovou omáčku na těstoviny. Nerada to přiznávám, ale všichni jsme si štrejchli daleko víc než na španělských ptáčkách v mém podání.

    Řekla jsem si, že bych to možná taky mohla zkusit udělat. To přeci zvládne každý!

    Hned jsem nažhavila internetový přijímač. V mžiku na mě vyběhlo asi milion receptů, které bohužel obsahovaly pro mě neznámé výrazy jako restovat a k tomu další zakázaná slova. Třeba sterilované lečo... To se proboha dá sehnat kde?! Nebo žampiony, to je zase zakázané slůvko pro mé drahé ratolesti.

    Nevadí. Chci tokáň. Ať je to, co je to. Jen tak se nevzdám.

    Kromě sterilovaného leča, hrášku a žampionů (které nemám) je v receptu ještě rajský protlak. Situace je zachráněná, ten natuty doma mám. Tedy přesněji řečeno mívala jsem. Teď se v lednici nachází cosi, co bývalo protlakem někdy v minulém roce. Teď je to uleželá hmota s dvouplísňovou krustou. Výborné k bílému vínu, koňaku nebo bulimii.

    Takže si říkám – neexistuje nic, co by nespravila trocha kečupu, že? Ten tu určitě někde býval. Ale kde? KDE?! Řekněte mi, proč se přede mnou všechny věci schovávají zrovna když je potřebuju?!

    Tak fajn. Stane se. Tak nemám ani ten kečup, no a co má být? Vždyť si můžu dát jen těstoviny s kuřetem na cibulce. Co je tahle malichernost ve srovnáním s hladomorem ve světě. Chci říct, že nemáme být tak zmlsaní.

    Něco mi říká, že právě tohle je ten moment, kdy většina kuchařek švihne se zástěrou, pustí si na plný pecky Alvaro Solera a v zoufalství vypije lahev Martini. Možná ještě vzpomene na své milé strávníky a objedná pizzu.

    Já ale nejsem většina kuchařek.  Zaprvé proto, že Martini doma nemám. Zadruhé proto, že v okolí deseti kilometrů nemám donáškovou službu pizzy a tím pádem by se ta večeře  kapánek prodražila.  A navíc... Prostě chci tokáň. A jsem ochotná tomu něco obětovat.

    Někde tady musí něco být. Po zuřivém nájezdu na špajz ale musím konstatovat, že toho zrovna dvakrát moc není. Když nepočítám švestkový kompot nebo med. Jen ze setrvačnosti otevírám lednici především proto, kdyby se tam přeci jen náhodou někde nacházelo to Martini, abych mohla následovat plán bé většiny hospodyněk.

    Martini tam není. Ale oči mi padnou na jakýsi beztvarý pytlíček. Je to vakuované cosi tekutého charakteru. Marně se snažím vylovit z paměti, kde se to tu vzalo. Buď je to nějaké zabijácké chilli na mexickou tortillu, které nikdo neměl odvahu ochutnat nebo je to tekuté koření. Těžko říct. Každopádně datum minimální trvanlivosti ukazuje pouhý měsíc nazpět, což z toho dělá zaručeně tu nejbezpečnější surovinu naší skromné domácnosti.

    Po rychlé ochutnávce shledávám, že můj odhad asi nebyl úplně nejhorší. Nikdo neumřel ani se ze mě nestal kejklíř chrlící oheň. Vypadá to na nějaký ten pikantnější kečup říznutý chilli, co se dává na tortillu. To půjde. Tokáň bude jedna báseň. Dokonce bych tomu mohla vymyslet nějaký přívlastek jako třeba „Tokáň po mexicku“ nebo „Tokáň , který rozpálí oheň i u vás doma“. To druhé zní opravdu poeticky.

    A vůbec, musím se pochválit. Tohle každý nesvede, žejo. Řídit se receptem zvládne kdejaký jouda, ale já mám invenci a naprosto otevřený přístup. Ke všemu.

    Nakonec to vypadá velmi slibně. Tenhle recept bude trhák, na to vemte klidně jed. Po chuťové zkoušce musím potvrdit, že to trhák doopravdy je – především žaludku a možná mi to natrhne i žlučník. Ten mexický pytlíček mi byl čert dlužen.

    Nu což, těstoviny s vajíčkem jsou vlastně taky jídlo.

    Nakonec mi určitě dáte za pravdu, že není ani tak důležité uvařit chutné jídlo, jako mít dobře uklizenou kuchyňskou linku.

    P. S. Kečup jsem našla důkladně ukrytý ve vinotéce.

    Článek i s fotkou:

    http://umelecvdomacnosti.cz/?p=764

    https://www.facebook.com/umelecvdomacnosti/

    mikina_ii
    6. pro 2016    Čtené 4860x

    Recepty pro otrlé

    Vaříte s dětmi? Ne? Ale to je chyba! Chytré vědecké hlavy dokázaly, že to báječně utužuje vztahy!

    Cokoli, co člověk dělá s dítětem, dostává nový rozměr. Včetně vaření. A protože Kryštof pomáhá v kuchyni děsně rád, upravila jsem si pár receptů pro vaření s dítětem. Tady je malá ukázka. Snad se vám budou někdy hodit.

    Dýňová polévka

    Suroviny: 1 menší máslová dýně, 1 mrkev, 1 celer, 1 cibule, máslo, muškátový oříšek a bílý pepř dle chuti, kýbl s vodou, větší hadr na podlahu, menší hadřík na linku, věci na převlečení (pro vás i dítě), papírové utěrky

    Postup: Máslovou dýni si ideálně předpečte v troubě do měkka. Postavte dítě k lince (např. na židli nebo pro tyto účely speciálně zakoupené schůdky z Ikea). Na drobno nakrájejte cibuli. Vezměte papírovou utěrku a řvoucímu dítěti proplachujte pod tekoucí vodou oči, do kterých si strčilo ruce od zmíněné cibule, následně otřete papírovou utěrkou a vraťte dítě k lince.

    Vytáhněte dítěti máslo z pusy a dejte ho rozehřát do hrnce, následně na něm nechte zesklovatět cibulku. Celer a mrkev nahrubo nastrouhejte a přidejte k cibuli. Mírně orestujte. Vezměte menší hadřík na linku a utřete s ním to, co dítě nakreslilo mrkví (pokud to tam necháte déle, musíte to vzít savem, ta oranžová se do linky krásně zažere).

    Mezitím s dítětem zvlášť do misky krájejte předpečenou dýni. Vezměte dítě opět pod tekoucí vodu a tentokrát mu vymyjte dýni z vlasů. Pokud ji necháte zaschnout, musíte dítě ostříhat. Osušte dítě papírovou utěrkou. Dýni přidejte do hrnce a zalijte vodou nebo zeleninovým vývarem. Vařte, dokud to dítě baví.

    Následně rozmixujte tyčovým mixérem a dochuťte muškátovým oříškem, bílým pepřem a případně solí. Do dětské mističky odeberte vzorek a dejte ochutnávat dítěti. Protože ochutnává nejen dítě tak vezměte kýbl s vodou, větší hadr na podlahu a vytřete kuchyň. Umyjte okna a vyměňte záclony. Vezměte náhradní oblečení pro vás i dítě a převlečte se. V případě, že máte síly a chystáte se na další chod, vynechte poslední 3 body a pokračujte.

    Pečené kuře s bramborovou kaší

    Suroviny: 1 kuře, brambory, máslo, 750 ml mléka, sůl, kmín, papírové utěrky, extra savý hadr, smetáček, lopatka, ponožky,

    Postup: Seberte dítěti kuře a umyjte mu ruce, aby si je neolizovalo. Osušte papírovou utěrkou. Vezměte smetáček a lopatku a ukliďte rozsypanou sůl s kmínem. Pokud jste přeci jen po polévce vytřeli, můžete je bez obav použít na kuře. Posypte kuře solí a kmínem.

    Seberte dítěti kuře a umyjte mu ruce. Připravte si cca 250 ml mléka. Seberte dítěti kuře, které dává v obývacím pokoji dívat na televizi. Umyjte dítěti ruce. Extra savým hadříkem utřete z podlahy 250 ml mléka. Vyměňte dítěti ponožky, aby nedělalo po podlaze mléčné ťapky.

    Oloupejte brambory a dejte je vařit. Seberte dítěti kuře, které se už dávno mělo péct, ale dítě ho schovalo pod stůl a vy jste na něj zapomněla. Umyjte dítěti ruce. Dejte péct kuře. Připravte si k ohřátí 250 ml mléka. Z brambor vylejte vodu s mlékem, brambory propláchněte. Odstraňte je z dosahu dítěte a dejte si ohřát 250 ml mléka.

    Seškrabejte máslo z linky, lednice, oken, skříněk a přidejte k bramborám. Dítěti svažte ruce za zády a zapněte šlehač. Z brambor s máslem vytvořte postupným přidáváním mléka bramborovou kaši. Rozvažte dítě a dejte mu metly olízat (nenechávejte je ale v mixéru a vypojte ho z elektřiny!). Až bude kuře hotové vězte, že hotová budete i vy.

    Dobrou chuť!

    PS: Protože budou svátky, sepíšu nějaké prima recepty na cukroví. Určitě jich bude dost!

    ladyhacek
    14. zář 2016    Čtené 78x

    Vařím pro syna - 2.část

    V první části jsem psala jen takový úvod.

    Ono také naházet pár kusů zeleniny do hrnce povařit a rozmixovat není žádná "gastronomie" 😀

    Kolem 15 měsíce začal jíst co my > už nevařím jemu zvlášť. I když jsou dny, kdy ještě ano. Když si chceme s manželem dát něco "nezdravého a zakázaného" 😉

    V tomto článku se dozvíte, jaké recepty pro nás vařím.

    A od kolikáteho měsíce jsou vhodné?

    To je různé - záleží co vše vaše dítě jí, ale v zásadě od roka. Jen pozor na koření či nadýmavé potraviny. Např. cibuli. Tu buď nedám nebo nyní už menší množství.

    Falešná bramboračka > dětská.

    Na másle orestuji pórek (či jarní cibulku) zahustím moukou (může být špaldová 🙂 > udělám jíšku. Přidám pokrájené brambory a mrkev, později pokrájený lilek (nahradí právě houby - ma i takoviu houbovou konzistenci 🙂), trochu soli (pro menší děti bez), majoránku a ke konci dám povařit celý stroužek česneku (dostane to mírně chuť ale né příliš), zahustíme špaldovou mouku (lze i jinou) a hotovo > moc to synovi chutnalo a to i ve variantě bez lilku, ale s dýní nebo cuketou

    > uvařila jsem na dva dny, ale druhý den musela vařit znovu, protože mi to tak chutnalo, že jsem mu tu druhhou porci snědla 😀

    Dětský "guláš"

    Na oleji orestuji pórek (nebo cibuli), přidám maso (já použila kuřecí), orestuji a přidám pokrájenou mrkev, čerstovu papriku a cuketu. Okořením trochu solí a sladkou paprikou. Podliji a dusím 🙂

    Podávám s těstovinou.

    Zapečená cuketa

    Do pekáčku navrstvíme na plátky (či kostičky - ať to dítě může rovnou jíst) brambor a cukety. Střídáme až je pekáček zaplněný, mírně osolíme a podlijeme smetanou.

    Ke konci přidáme pokrájenou mozarellu (lze i jiný sýr) a dopékáme.

    Pro naše masožravce chlapy můžeme udělat variantu s mletým masem, které předem orestujeme třeba i s cibulí a přidáme do vrstev 😉

    Pečeme na 180°C.

    Špaldové sušenky

    Recept jsem získala na jedné stránce na Facebooku či tady - bohužel si už nevzponemu na zdroj tak mě prosím omluvte.

    300g špaldové celozrné mouky (lze použít i jinou)

    200g másla (ano je ho dost)

    100g medu nebo lze požít i sirup 

    Máslo a med rozpustíme, přidáme k mouce a vypracujeme hladké těsto, které dáme na 30-60min odležet (může být i přes noc - konzistencí je k lineckému).

    Vyválíme a vykrajujeme tvary.

    Domácí lipánek

    Je spoustu variant a já si k tumu svému musela dopracovat 🙂

    1 tučný tvaroh

    1/2 31°% smetany

    1/2 vanilkového cukru

    Smetanu vyšlehám (né úpně do tuha), přidám tvaroh a ještě chvíli šlehám

    přidám vanil. cukr a promíchám. 

    Domácí přesnídávka

    Recept na ní jsem získala tady na modrém koníkovi, ale je to tak dávno, že nevím autora.

    Jde hlavně o poměr ovoce.

    3 díl oloupaných jablek

    1 díl jiného ovoce

    pokrájíme a v hrnci polijeme vodou

    Až bude ovoce měkké, slijeme vodu - pokud nám jí hodně zbylo a rozmixujeme.

    Dáme do sklenic a dobře utěsníme a otočíme dnem vzhůru.

    Pokud máte strach jestli se "chytnou" můžete přidat i jako konzervant kyselinu citrónovou - jen špetku. Zjisťovala jsem to a nemělo by to dětem škodit, ale já ji vynechala a teď po roce je přesnídávka stále jedlá - ale je dost řídká - takže jak píši, slít vodu.

    Tak snad jsem Vás inspirovala a až nebudete vědět co vařit třeba si vzpomenete a vaše děťátko si také pochutná jako můj syn.

    Dobrou chuť