Potrat. Mohla bych ještě otěhotnět a donosit zdravé miminko?

Zodpovězené
9. lis 2021

Dobrý den,

je to týden, co jsem musela porodit ve 22. týdnu svého syna. Přestal se vyvíjet asi už ve 20. týdnu, ale přišlo se na to pozdě...umřel a já ho ještě několik dní nosila... Je mi zrovna 40 let, léčím se s vysokým tlakem a v děloze mám myom, který se těhotenstvím zvětšil na 7×6 cm.

Je možné, že bych ještě mohla otěhotnět a donosit zdravé miminko?

PS: 1. sreening byl v šedé zóně, musela jsem na odběr choriových klků, kde se potvrdilo, že čekám zdravé dítě!

Děkuji

Dobrý den,

děkuji za Váš dotaz. Omlouvám se, ale takto "na dálku", bez podrobných informací a vyšetření není snadné Vám dát jednoznačnou odpověď. Váš věk, vysoký tlak ani myom neznamenají, že to možné není. Mohou to být sice rizikové faktory, ale to jakou mají váhu, je velmi individuální a vždy lze danou péči tomu přizpůsobit. Mrzí mě, že minulé těhotenství nedopadlo. Otázka, zda to ovlivňuje nějakým způsobem rizika pro další těhotenství velmi závisí na příčině, proč k tomu došlo, bohužel, ve velkém procentu případů se příčina nepodaří odhalit.

Doporučil bych Vám vše probrat s Vaším gynekologem, popř. myom a jeho vliv na případné další těhotenství lze zkonzultovat s gynekologem-specialistou, existují poradny pro léčbu myomů. Nezdar minulého těhotenství a případná rizika pro další těhotenství lze probrat s genetikem v rámci prekoncepčního poradenství (konzultace před dalším otěhotněním).

Držím Vám palce!


Přeji Vám hezký den,

MUDr. Martin Hynek

Centrum lékařské genetiky a asistované reprodukce GENNET
www.gennet.cz