Používáme cookies. Více informací zde.
Zavři

Přechod na pásy auta. Je vhodný čas, nebo ještě vydržet s pětibodovými?

Zodpovězené
AutosedačkyAutosedačky BritaxIsofixVývoj dítětePsychomotorický vývoj
21. čer 2020

Dobrý den,

chtěla bych se zeptat, co je rozumnější. Máme autosedačku Britax Römer Advansafix IV, kde by, jestli to nepletu, mělo být dítě od 18 kg poutáno už pásy z auta, nikoliv pětibodovými v sedačce. Dcera má 17,5 kg a přeci jen ji nevažíme před každou jízdou.

Doporučil byste spíš přechod na autopásy, nebo ještě vydržet s pětibodovými?

Předpokládám, že obě varianty mají nějaké rezervy v tomto směru, tedy pětibodové udrží i něco nad 18 kg a autopásy něco pod 18 kg, ale jde mi o to, co je bezpečnější.

Předem moc děkuji za odpověď.

Dobrý den,

jde o poměrně složitou otázku, na kterou je složité odpovědět úplně spatra. Vývoj dětské kostry a svalového korzetu je úplně ukončen až někdy po pátém roce. Ale u každého dítěte je to odlišné. Záleží na tom v jakém stádiu vývoje se narodí, jak je vyživováno po narození, jaké má genetické předpoklady, a tělesnou konstituci.
Další věc je konkrétní sedačka a její konstrukce. V první řadě bych asi nedoporučoval překračovat povolené parametry sedačky. Zejména pásy jsou testované jen do určité váhy. Podle mého názoru naprostá většina dětí je už při váze 18 kg dostatečně vyvinutá na použití tříbodového pásu. Výrobci takový způsob poutání velmi důkladně testují a určitě by nepustili na trh výrobek, který by děti ohrožoval. Existují sedačky s pětibodovým pásem do 25 kg. Smysluplným výrobkem s touto možností je Joie Bold, nicméně počítejte s nutností poutání na isofix, bezpečnostním pásem od auta i TopTetherem. Takovou sedačku bych doporučil spíš u dětí s nějakou vývojovou poruchou, nebo opožděným vývojem. Rozumím tomu, že pro některé rodiče je to vítaná možnost, ale podle mého názoru to úplně nutné není.


Přejeme Vám krásný den,
Radek Čos a tým
www.centrumautosedacek.cz