Kolikatý den nativního cyklu jít nejpozději na KET?

Zodpovězené
KojeníKojení dětíUmělé oplodnění (IVF)Centra asistované reprodukceMinimální stimulaceEmbryotransferKETMenstruační cyklusMenstruaceOvulaceHormonální antikoncepceEmbryoBlastocystaFolikulDěložní slizniceBolest břichaOvitrelle
27. kvě 2020

Dobrý den,

máme jedno embryo, ve stádiu morula, kterému chceme dát ještě šanci. Po předchozím IVF, blastocysta, jsem otěhotněla. Ještě kojím. Menstruaci mám nepravidelnou, poslední 27 dní, předtím 24, ještě předtím 32.
Minulý týden, 12 DC jsem byla na ultrazvuku, nevím podrobnosti, jen podle slov lékařky se tam nic neděje, prý ovulace nic, sliznice nic. Dávala to za vliv kojení a uzavřela to tím, že mám přijít další měsíc, jestli bude změna a že by doporučovala nějakou stimulaci. Požádala jsem o další ultrazvuk, na tom jsem byla dnes,18 DC. Opět nevím podrobnosti, jen že sliznice 9 mm, i nějaký folikul, ovulace proběhla nebo probíhá?...bolest břicha cítím. Lékař řekl, že ke KETU může dojít a dal mi termín za týden. Tedy v úterý, 2. 6., to budu už 25 DC. Den předtím v pondělí v podvečer si mám píchnout Ovitrelle a další den přijít před polednem na KET.

Až jsem vyběhla z ordinace, tak jsem cestou začala přemýšlet, počítat a pochybovat.

Není to už moc pozdě?
Nebo se KET dělá i takhle později?
Nemůžu před ním už dostat menstruaci, nebo těsně po něm?
Nebo ten KET či ta injekce má na MS nějaký vliv?

Přestože jsem chtěla nativní cyklus a příliš si od toho neslibuji, nechci, aby byl pokus zmařený a zbytečně jsme to embryo znehodnotili.

Mám se v caru na to ještě informovat, odložit na další měsíc, nebo jak to vidíte Vy?

A ještě jeden dotaz. Doporučil byste mi si připlatit AH a speciální médium pro transfer?

Prosím o Váš odborný názor a radu.

Moc děkuji.

Dobrý den,

nativní cyklus je vázán na ovulaci a pokud pan dr. viděl folikul, lze plánovat i na den 25. Na druhou stranu máte poslední embryo a já pacientkám s nepravidelným cyklem nativní KET nedoporučuji. Připlácet není důvod - AH je metoda, kterou odborná společnost nedoporučuje provádět, protože vůbec nepomáhá.

S pozdravem


MUDr. Štěpán Machač, Ph.D.
vedoucí lékař IVF Clinic Olomouc
www.ivfclinic.cz