antmi
18. dub 2017
2522 

5 druhů zeleniny, které se vyplatí zasadit

Jaro je v plném proudu. Ředkvičky, mrkve i cibule již máte jistě zasazeny. Pokud vám ještě zbývá na zahrádce nějaké místo, nechte se inspirovat následujícími tipy, co zasadit. Vybrala jsem pro vás zeleninu, jejíž pěstování je nenáročné a přitom výsledek stojí za to. Jak se říká, za málo peněz, hodně muziky!

Mangold

Mangold je středomořská listová zelenina. Je velice nenáročný na pěstování, jeho listy se zpracovávají stejně jako špenát, řapíky mohou nahradit chřest. Mangold netrpí na žádná onemocnění, ze škůdců ho napadají pouze mšice. Vyséváme v dubnu, listy sklízíme průběžně od května do října. Na rozdíl od špenátu většinou nevybíhá do květu a vytváří mnoho listů celou sezónu. Pokud na podzim mangold přihrnete hlínou, či přikryjete chvojím, příští jaro obrazí znovu.

Zkuste lasagne či pizzu s mangoldem. Mladé listy lze použít do salátů. U větších listů je třeba vyříznout tužší řapík. Ten se dá připravit v celku na páře nebo přidat nakrájený k dušené zelenině.

Salátová řepa

Další z řady „nezničitelné“ zeleniny. Velká semena vyséváme v dubnu či květnu a pak už jen čekáme na úrodu řep. Koncem léta již začínáme postupně sklízet malé bulvy, před zámrazem pak vytaháme všechny. Řepu využijeme na polévky, omáčky, do salátů. Můžeme ji péct, dusit, nakládat, zavařovat i odšťavňovat. Je velice bohatá na železo.

Ale to není všechno! Věděli jste, že řepa byla původně pěstovaná pro své listy? Zkuste je v kuchyni využít místo špenátu, budete mile překvapeni! Červené řapíky mají jemnější chuť než bulvy a dobře se hodí do zeleninových směsí.

Dýně olejná

Dýně a cukety jsou velice populární a znají je všichni zahrádkáři. Znáte ale dýni olejnou? To jsou ona známá dýňová semínka z obchodů. Pokud je máte rádi, je dýně olejná přesně pro vás. Její semena, na rozdíl od ostatních druhů dýně, rostou bez tvrdých bílých slupek. Když dýně dozraje, prostě ji rozříznete, vyndáte semena a usušíte je. Jak prosté.

Fazol keříčkový pro sklizeň lusků

Fazolky jsou moje oblíbená zelenina. Je tak jednoduché je pěstovat! Stačí v květnu zasadit semena a počkat, případně zalévat. Keříčkové fazole se nepnou, nemusíte tedy řešit žádnou oporu. Za to ale až do pokročilého podzimu sklízíte lusky, zelené nebo žluté, podle druhu fazole. Nadbytečné fazolky se dají blanšírovat a zamrazit.

Cukrová kukuřice

Pokud máte na zahradě osluněný a závětrný kout, vysaďte si i kukuřici. To je další plodina, jíž si na zahradě nemusíte téměř všimnout. Sice je náročnější na teplo a prostor (může dorůst i 1,5m na výšku), ale ty dobré sladké kukuřičky stojí za to. Počítejte ovšem, že jedna rostlina vytvoří 2-3 klásky, je to tedy spíše chuťovka.

Pro všechny zkušené i začínající zahradnice máme na Modrém koníku skupiny uživatelek:

A zahradničí se i na fóru:

Tak ať vám to roste!

foto: pixabay.com

Mohla bych poprosit o typ kde koupit semínka Mangoldu? Dekuji

18. dub 2017
antmi
autor

@tergabmimi já objednávám z internetu, ale myslím si, že by je měli mít v každém větším zahradnictví =)

20. dub 2017

Začni psát komentář...

Odešli