icon
avatar
apacheee
AMBASADORKA
16. dub 2022
2685 

Nejlepší mazanec na světě? No přece ten od mojí babičky!

Bez mučení přiznávám, že Velikonoce nejsou mým oblíbeným svátkem, ale vždycky se moc těším na mazanec, který v tu dobu pečeme hóódně často. On je teda tak dobrý, že ho pečeme i v průběhu roku, ale na Velikonoce chutná přecejen nejlíp.

Ale abych začala od začátku. S tím mazancem to nebylo vždycky takovéhle. “Obyčejné” mazance mi totiž vlastně vůbec nechutnají, miluju jen ten babiččin.

Moje babička je nějaká kuchařka a velká část mých oblíbených receptů je právě od ní. Každopádně tenhle na mazanec je pro mě prostě TOP. A jelikož jsem tu už její recept párkrát sdílela, vím, že velmi zaujal i ty z vás, které jste ho zkoušely péct.

Recept na babiččin mazanec 

  • 600 g hladké mouky
  • 120 g cukru
  • 120 g rozpuštěného másla
  • 250 ml mléka
  • 30 g droždí
  • 1 vejce
  • 3 lžíce citronové šťávy
  • špetka soli
  • plátky mandlí na posypání
  • kdo má rád, může dát rozinky - my nedáváme

Postup přípravy:

1. Začneme přípravou kvásku. Dřív pro mě byl kvásek docela strašák a povedl se mi jen občas. Ale teď už vím, jak na něj, takže se s vámi podělím o svůj zaručený postup, který mi vždy funguje naprosto stoprocentně.

Do většího hrnku rozdrobím požadované množství kvasnic, přisypu trochu cukru a společně je pomačkám. Nechám chvíli působit a mezitím si ohřeju trochu mléka - zde pozor, mlíko nesmí být horké, fakt jen vlahé. Droždí s cukrem mezitím ztekutilo, takže je ten správný čas přilít vlahé mléko. Společně promíchám a přikryju pokličkou. Chvilku nechám "pracovat" a kvásek krásně vykyne.

2. Mezitím naházím všechny ostatní suroviny do mísy a nakonec přidám hotový kvásek. Těsto dělám v robotu, ale dá se docela dobře dělat i ručně. Každopádně je potřeba ho opravdu důkladně promíchat.

3. Vypracované těsto přikryju v míse utěrkou a nechám cca hodinu kynout. Poté těsto rozdělím na 2 poloviny a z nich vypracuju 2 bochánky. Bochánky položím na plech, potřu vajíčkem, posypu mandlemi a nechám ještě cca 45 minut kynout.

4. Troubu rozehřeju na 220° - prvních 5 minut se mazanec peče takto zprudka. Poté snížíme teplotu na 150 °, troubu pořádně vyvětráme a dál pečeme takto - cca 10 minut. Poté mazance přikryjeme pečícím papírem a pečeme do upečení.

Doufám, že bude recept chutnat!

A nezapomeňte se zapojit do dnešní soutěže u @petuliiik01

https://www.modrykonik.cz/blog/petuliiik01/article/velikonoce-s-ambasadorkami-soutez-s-fi-68guce/

Veru a #dm

#velikonoce_s_ambasadorkami

avatar

Vypadají úžasně!!

Odpověz
17. dub 2022
avatar

Já jsem jiná mě chutna více ten nás 😂tvarohovy 😉
Kynuty si dam ,ale kousek a stačí

Odpověz
17. dub 2022
avatar

Máš je krásné. Je stejně zajímavé kolik existuje receptů.😀

Odpověz
17. dub 2022
avatar

Ja ho letos zkusila a asi mi poradne nevykynul 🤷‍♀️ Ale chutove teda mnaam ;)

Odpověz
17. dub 2022
avatar

Děláme skoro stejný, jen místo vejce dáváme 2 žloutky 👍🏻

Odpověz
17. dub 2022
avatar
apacheee
autorAMBASADORKA

@msusnova

sticker
Odpověz
17. dub 2022
avatar
apacheee
autorAMBASADORKA

@murynka však je to dobre, ze každému chutná něco jiného. Hlavní je si ten svůj recept najít 😍

Odpověz
17. dub 2022
avatar
apacheee
autorAMBASADORKA

@stratford viď, je toho miliarda 😊

Odpověz
17. dub 2022
avatar
apacheee
autorAMBASADORKA

@triskova_v to se mi nikdy nestalo. Vykynul ti poradně kvasek? Nebo to muže být i tou zimou. Když je kosa, nechávám vše kynout déle

Odpověz
17. dub 2022
avatar
apacheee
autorAMBASADORKA

@j83

sticker
Odpověz
17. dub 2022
avatar

@apacheee asi souhra vsech blbejch okolnosti, zima, pomocnice v kuchyni, mozna uz mi dodelava trouba tak blba teplota ;) ale na chuti to nic neubralo ;)

Odpověz
17. dub 2022
avatar
apacheee
autorAMBASADORKA

@triskova_v tak aspoň, ze tak 😊

Odpověz
17. dub 2022
avatar

A mi se dneska povedly, díky za super recept 👍

Odpověz
17. dub 2022
avatar

Pro me mazanec bez badyanu,bez kury z citronu i pomerance,bez stavy z citronu i pomerance,samozrejme vanilk. cukru,rumu,rozinek a mandli neni mazanec.Taky rodinna tradice😅

Odpověz
17. dub 2022
avatar

Dekuji za recept..prave dopikam..mne teda nakynul paradne, ale pri peceni se tak brutalne rozjel, ze nebude publikovatelny😂

Odpověz
17. dub 2022
avatar

Teda to zní tak jednoduše, že to snad i zkusím ;)

Odpověz
17. dub 2022

Začni psát komentář...

sticker
Odešli