Nejlepší mazanec na světě? No přece ten od mojí babičky!
Bez mučení přiznávám, že Velikonoce nejsou mým oblíbeným svátkem, ale vždycky se moc těším na mazanec, který v tu dobu pečeme hóódně často. On je teda tak dobrý, že ho pečeme i v průběhu roku, ale na Velikonoce chutná přecejen nejlíp.

Ale abych začala od začátku. S tím mazancem to nebylo vždycky takovéhle. “Obyčejné” mazance mi totiž vlastně vůbec nechutnají, miluju jen ten babiččin.
Moje babička je nějaká kuchařka a velká část mých oblíbených receptů je právě od ní. Každopádně tenhle na mazanec je pro mě prostě TOP. A jelikož jsem tu už její recept párkrát sdílela, vím, že velmi zaujal i ty z vás, které jste ho zkoušely péct.
Recept na babiččin mazanec
- 600 g hladké mouky
- 120 g cukru
- 120 g rozpuštěného másla
- 250 ml mléka
- 30 g droždí
- 1 vejce
- 3 lžíce citronové šťávy
- špetka soli
- plátky mandlí na posypání
- kdo má rád, může dát rozinky - my nedáváme
Postup přípravy:
1. Začneme přípravou kvásku. Dřív pro mě byl kvásek docela strašák a povedl se mi jen občas. Ale teď už vím, jak na něj, takže se s vámi podělím o svůj zaručený postup, který mi vždy funguje naprosto stoprocentně.
Do většího hrnku rozdrobím požadované množství kvasnic, přisypu trochu cukru a společně je pomačkám. Nechám chvíli působit a mezitím si ohřeju trochu mléka - zde pozor, mlíko nesmí být horké, fakt jen vlahé. Droždí s cukrem mezitím ztekutilo, takže je ten správný čas přilít vlahé mléko. Společně promíchám a přikryju pokličkou. Chvilku nechám "pracovat" a kvásek krásně vykyne.
2. Mezitím naházím všechny ostatní suroviny do mísy a nakonec přidám hotový kvásek. Těsto dělám v robotu, ale dá se docela dobře dělat i ručně. Každopádně je potřeba ho opravdu důkladně promíchat.
3. Vypracované těsto přikryju v míse utěrkou a nechám cca hodinu kynout. Poté těsto rozdělím na 2 poloviny a z nich vypracuju 2 bochánky. Bochánky položím na plech, potřu vajíčkem, posypu mandlemi a nechám ještě cca 45 minut kynout.
4. Troubu rozehřeju na 220° - prvních 5 minut se mazanec peče takto zprudka. Poté snížíme teplotu na 150 °, troubu pořádně vyvětráme a dál pečeme takto - cca 10 minut. Poté mazance přikryjeme pečícím papírem a pečeme do upečení.
Doufám, že bude recept chutnat!
A nezapomeňte se zapojit do dnešní soutěže u @petuliiik01
https://www.modrykonik.cz/blog/petuliiik01/article/velikonoce-s-ambasadorkami-soutez-s-fi-68guce/
Veru a #dm
Ja ho letos zkusila a asi mi poradne nevykynul 🤷♀️ Ale chutove teda mnaam ;)
@triskova_v to se mi nikdy nestalo. Vykynul ti poradně kvasek? Nebo to muže být i tou zimou. Když je kosa, nechávám vše kynout déle
@triskova_v tak aspoň, ze tak 😊
Začni psát komentář...



Vypadají úžasně!!