Příspěvky pro registrované uživatele se ti nezobrazují.
    j83
    27. čer 2023    

    Holky, máte prosím tip (recept) na piškotový/ dortový těsto, aby nebylo suchý, když tam nebude krém? A pokud by měl někdo odzkoušenou variantu bez kravského mléka, jedině plus. Chystám se nahradit kokosovým, ale ráda se nechám inspirovat i jinou variantou.
    Díky

    j83
    12. črc 2021    Čtené 984x

    Kojenecké mléko - kozí existuje, hurááá! Proč je lepší než kravské a co všechno jsem o UM nevěděla?

    Kozí kojenecké mléko existuje! Říkáte si, proč by vás to mělo zajímat? Slyšeli jste někdy o tom, že kravské mléko není pro děti do jednoho roku vůbec vhodné a ani později se moc nedoporučuje? A všimli jste si, že takřka všechna kojenecká mléka kravské mléko obsahují?

    Přiznám se, že jsem už nad kojeneckými mléky zlomila hůl, než přišla možnost testovat Babybio CAPREA, tedy kozí mléko od Babybio. Synovi bylo 9 měsíců, když se začal v noci často budit a dožadoval se mléčka, tedy kojení. Chtěla jsem mu „přilepšit" na noc mlékem náhradním a vůbec jsem nečekala, jaký to bude problém. Teď je synovi 1,5 roku a teprve teď jsme našli to správné. A tak se s vámi chci podělit nejen o průběh testování, ale i o naši cestu za tímto mlékem a o všechno, co jsem o kojeneckých mlécích zjistila.

    Jsem máma a máma chce pro svoje dítě vždycky to nejlepší - jako z blbé reklamy! Jenže, ruku na srdce, samozřejmě, je to pravda. A spánek je pro dítě důležitý a spokojená (vyspinkaná) maminka ještě víc! Takže když se syn začal v noci budit klidně desetkrát či více, proč mu nepřilepšit trochou náhradního mléka, slyšela jsem ze všch stran, jak to pomáhá. Jenže člověk přijde do obchodu, tuší, po čem sáhnout, koukne na složení... A ono kravské mléko! Sáhne po dalším a dalším a zas a znova! A z čeho by tak asi mělo být? Nevím, ale z kravského mléka jsem ho nečekala. 

    Kozí mléko je pro děti vhodnější a to nejen pro ty, které trpí intolerancí na mléko kravské. Jeho složení je nejvíce podobné mateřskému mléku, lépe se tráví, má vyšší obsah některých vitamínů (např. vit.D) a minerálů a významný je také obsah omega 3 a omega 6 nenasycených mastných kyselin, důležitých pro správný vývoj zraku a nervového systému. Pro výrobu kojeneckých mlék se kravské mléko používá odtučněné, protože obsahuje vysoký podíl nasycených mastných kyselin. Kozí mléko lze použít plnotučné, jeho tukové částečky jsou menší, podobně jako v mléku mateřském. Proč je tedy většina kojeneckých mlék vyráběná z mléka kravského? Nejspíš kvůli rozšířenější a vyšší produkci kravského mléka a mlékárenských produktů všeobecně, s tím je spojená i vstupní cena mléka pro výrobu.

    Nesnášenlivost kravského mléka jsem už zmínila a je u miminek a batolat velmi častá. Rozdíl mezi alergií a nesnášenlivostí je mimojiné v tom, že nesnášenlivost může být pouze přechodná (údajně většinou vymizí do 3 let věku dítěte), částečná a mívá mírnější příznaky. Po vlastní zkušenosti upřímně věřím tomu, že spousta rodičů o intolernaci u dětí s mírnými příznaky ani neví, protože příznaky jsou exémy a problémy s trávením - průjmy, bolení bříška, a tak vůbec nespokojené miminko... Jenže to má občas každé miminko, že? 🙂 Na svědomí to mají dvě složky mléka - laktóza a kasein, konkrétně kasein as1, toho je v kozím mléce minimální množství, a tak bývá dětmi s horší snášenlivostí této mléčné bílkoviny často tolerováno. Mléčného cukru, laktózy, obsahuje kozí mléko oproti kravskému také méně. Ještě pozor, touto alergií nebo nesnášenlivostí může trpět i plně kojené dítko, kasein přechází do mateřského mléka z jídla maminky.

    Nás zastihla intolerance nepřipravené takřka ze dne na den, když bylo synovi necelých pět měsíců a byl plně kojený. Tekutá páchnoucí stolice, bolavé bříško, nespokojené miminko a zoufalí rodiče. Nepomohla ani návševa pediatra a odebrání vzorků, nic nezjistili. Trvalo to nekonečných pět-šest týdnů, než přišla kamarádka s babskou radou, ať zkusím vyřadit veškeré mléko. A tak navrhuji všem rodičům, kteří mají zdravé a přesto nespokojené dítko, zkuste na týden vyřadit veškeré mléčné výrobky, za zkoužku nic nedáte. Přešla jsem na kozí. Nejprve já, následně i dítě. A tak stojím v krámu a překvapeně zírám na krabice s kojeneckým mlékem obsahující kravské mléko. Chvíli jsem hledala v krámu, pak pátrala po netu a ničeho jiného se nedopátrala. Pediatrička doporučila mléko s naštěpenou kravskou bílkovinou, prémiové mléko od jednoho z nejrozšířenějších výrobců. Nebudu vás napínat, ani ho neochutnal. Dělalo se mu zle, jen ho k puse přiblížil. Dál jsme tedy kupovali čerstvé kozí mléko a kojenecká mléka vypustili z nákupního seznamu.

    Co jsem ještě o kojeneckých mlécích nevěděla? Ano, konečně se dostávám ke slíbenému testování. 🙂 Že složení je celkem pevně dané evropskými normami, udává množství bílkoviny, tuků, 13 vitaminů a 13 minerálů atd. To, čím se výrobky odlišují, je kvalita surovin a skladba konkrétních přísad k naplnění požadovaných parametrů. Jinými slovy výrobce musí zajistit obsah určitého procenta, například tuků, ale jestli použije palmový tuk bohatý na nasycené mastné kyseliny, anebo rostlinné tuky lisované za studena bohaté na nenasycené mastné kyseliny, je na něm. My měli to štěstí, že jsme mohli díky Modrému koníkovi testovat prémiové kojenecké mléko Babybio. Jak už název firmy napovídá, specializují se na potraviny pro děti v bio kvalitě. A na kvalitu si opravdu potrpí. Francouzská firma sídlící v oblasti Bordeaux odebírá suroviny převážně z lokálních ekofarem. Výjimkou je kozí mléko, to dováží z Holandska, které má pro biochovy přísnější podmínky než ostatní státy EU včetně zákazu preventivního podávání antibiotik. Babybio si zjevně dává záležet kromě kvality surovin i na ideálním složení svých kojeneckých mlék. Mléčné tuky kombinuje s bio za studena lisovanými rostlinnými oleji, které tak nepřišly o cenné výživné látky. Kromě poviných omega 3 najdete v jejich mlécích i omega 6 a přemýšlí i nad kombinacemi, které napomáhají lepšímu vstřebávání vitamínů a minerálů. Babybio na mne udělalo ohledně kvality surovin velký dojem a řekla bych, že na výsledných produktech je tato kvalita znát. 

    Testování jako takové už bylo jak procházka růžovou zahradou. Na moje přání jsme testovali konkrétně kozí mléko Caprea. Přestože jsem o kozí variantě kojeneckého mléka slyšela prvně, dozvěděla jsem se, že je vyrábí i další, u nás méně rozšířené, značky, ale že většina z nich přidává složky i kravského mléka. Navíc jsme dostali ještě ovocné kapsičky jablko, hruška, broskev a jablko, levandule. Zatímco jsem prohlížela dobrůtky na testování, syn se vzbudil a začal se hned dobývat do krabičky s kapsičkami jablko, hruška, broskev - ty tedy hned prošly rychlotestem na jedničku. 🙂 Stejně jako vše od této značky, jsou v bio kvalitě a neobsahují přidaný cukr. Chuť je naprosto vyvážená, nejsou ani moc sladké ani kyselé, moc nám chutnaly oběma. Ještě v ten samý večer jsme vyzkoušeli i kozí mléko Caprea. Na první pohled mě zarazil návod na přípravu - černobílá textová samolepka. Originální obrázkový návod ve francouzštině byl přelepený českým textem a musela jsem se jím, tak říkajíc, prokousat a najít dávkování. To bylo ale první i poslední negativum, které na mě čekalo. A dávkování, naštěstí, čte člověk jen napoprvé. Navíc se nemusí obávat dvojí kvality pro západ a východ Evropy. Mléko nádherně voní rovnou z plechovky, a kdo by měl snad strach, že smrdí "kozincem", opravdu se bát nemusí. Dobře se rozpouští a voní i hotové mléko. Na chuť je nasládlé a smetanové, a ani tady žádnou kozí chuť či pachuť nečekejte. Zatímco jsme se s mužem rozplývali nad plechovkou - já očuchávala, ochutnávala, muž šel se lžičkou ochutnávat rovnou do plechovky (a stejným způsobem pak chodil na lup) - syn už se od stolu dožadoval vlastního testování. Nejprve také očuchával a moc se netvářil, že by měl v plánu testovat i chuť. Pak si ho dochutil zbytkem borůvek, které měl na vidličce, a byl viditelně se svojí prací spokojený, zatleskal si. 🙂 Nakonec i na testování došlo. Ochutnal, jednou, dvakrát, ale víc už nechtěl.

    Druhý den jsme se pustili do testování kapsičky jablko & levandule. Byla jsem obrovsky zvědavá, jaká bude, a jak se bude syn tvářit, protože výrazné nebo exotické kapsičky moc rád nemá. Ještěže jsem si zvykla kapsičky ochutnat dřív, než je dám dítěti (na radu jedné maminky tady na Koníkovi, které se v minulosti stalo, že kapsičky nebyly v pořádku), jinak bych už neochutnala! Nejprve si jen cucnul a koukal, co že mu to dávám, poválel po patře jako znalec vína, mlaskl a bylo po kapsičce. A nedivím se, levandule nebyla nijak výrazná a příjemně okořenila jablko. Líbí se mi možnost dvou variant velikostí kapsiček Babybio, menší jsou v krabičkách po 4 ks za velice příznivou cenu. Větší, jednotlivé, už jsou o něco dražší. Večer přišel na řadu další test mléka, syn už vzal jeho přítomnost na svém stolku jako samozřejmost a vypil půlku hrnečku, aniž by se snažil si ho nějak dochutit. Od té doby je nedílnou součástí společných večeří i hrnek tohoto skvělého mléka na synově stole a chutná nám celé rodině. Pokud ho syn nedopije, většinou ho dopíjím já. Mužova nejoblíbenější varianta je vyjídání suchého mléka lžičkou a popravdě, ani já občas neodolám, ale pšššt.

    Závěrem musím říct, že značka na mě udělala ohromný dojem a kromě mléka a kapsiček, které u nás v domácnosti už místo našli, jsem přihodila do virtuálního košíku i další dobroty na vyzkoušení - už se těším na balík. Ceny se mohou zdát sice trochu vyšší, ale s ohledem na kvalitu mi přijdou příznivé. Za podobnou cenu dostanete prémiovou řadu profláklých značek, které se svojí kvalitou, podle mého názoru a zkušeností, ani zdaleka nepřibližují.

    #zkusenosti_babybio5