baja1122
21. čer 2023
307 

Boty pro dětská chodidla aneb Jaký nadměrek zvolit

Všude se o tom mluví… Chodidlo v botě potřebuje mít prostor před prsty pro vývoj a růst nohy. A u dětí to platí dvojnásob, neboť dětská noha roste velmi rychle a často i skokově (myslím, že hodně z nás zažilo nákup nových bot, které byly za měsíc malé). Pojďme se na to podívat v dnešním článku.

Co je pro nás při volbě nadměrku důležité a podle čeho bychom se měli řídit?
Musíme brát v potaz hned několik faktorů:

  • Věk chodce
  • Způsob chůze
  • Typ boty

I typ boty určuje velikost nadměrku

I typ boty určuje velikost nadměrku - ten zvolíme jiný u celoročních bot a jiný u sandálů nebo bačkor.

VĚK CHODCE

K začínajícím chodcům samozřejmě patří i nejistá chůze. Nekomplikujeme proto první kroky velkým nadměrkem a u prvních bot volíme nadměrek 5-9 mm i za cenu, že bude potřeba boty častěji měnit.

Fare Bare - Moje první botičky - tenisky

FARE BARE - MOJE PRVNÍ BOTIČKY - TENISKY

Fare Bare - Moje první botičky - přezůvky/papuče

  1 zkušenost

FARE BARE - MOJE PRVNÍ BOTIČKY - PŘEZŮVKY/PAPUČE

U adolescentních a dospělých jedinců je nadměrek naopak velmi individuální záležitost. Člověk by měl dát na svůj vlastní dobrý pocit, ale minimálně 4-5 mm by měl mít nadměrek za každých podmínek. Zimní nebo trekové boty snesou i větší nadměrek, tedy klidně 7-10 mm.

Věk chodce je také důležitý pro volbu vhodného nadměrku. Jiný bude u začínajícího chodce, který si v chůzi není jistý a jiný pro dítě, které chodí několik měsíců. Zde na fotografii model z kategorie Moje první botičky pro začínající chodce a model dětských tenisek pro starší děti značky Fare.

ZPŮSOB CHŮZE

Za aktivního chodce považujeme dítě, které již samostatně chodí déle než 3 měsíce. Takovýto aktivní chodec by již měl zvládnout nadměrek 10-12 mm. Při volbě nadměrku sledujme chůzi dítěte – nesmí s nadměrkem zakopávat, vtáčet špičky dovnitř nebo šoupat nohama.

TYP BOTY

Je velký rozdíl mezi nadměrkem u zimních a letních bot. U zimních bot počítáme se silnější ponožkou a můžeme tedy počítat klidně s 12-15 mm nadměrkem, zatímco u balerín nebo sandálů zvolíme nadměrek pouze od 0,6 mm – 1 cm. Na další typy obuvi a vhodné míry nadměrků se můžeme podívat do tabulky níže.

Fare Bare - Moje první botičky - celoroční boty - vysoký model

FARE BARE - MOJE PRVNÍ BOTIČKY - CELOROČNÍ BOTY - VYSOKÝ MODEL

Fare Bare - Moje první botičky - sandály

FARE BARE - MOJE PRVNÍ BOTIČKY - PŘEZŮVKY/PAPUČE

Pro celkové shrnutí tedy uvádím přehlednou tabulku:

Typ boty/způsob chůzeVhodný nadměrek
Začínající chodec5-9 mm
Aktivní chodec10-12 mm
Celoroční boty9-12 mm
Sndály, letní boty, baleríny6-10 mm
Zimní boty12-15 mm
Bačkory/tenisky9-12 mm
Holínky10-12 mm


Jak to máte u vás? Jaký nadměrek volíte pro své děti? Já ze zkušenosti s dcerou volím spíše menší nadměrek. U větších nadměrků dcera zakopávala a tedy volím většinou nadměrky do 1 cm.
Za každý komentář dostanete srdíčko ♥

!!! Nezapomeňte, že ještě do konce června můžete na eshopu www.fare.cz využít sledový kód modrykonik15 a získat slevu 15% !!!
#fare #barefoot

U syna volim hlavne z duvodu jeho siroke nohy (a drivejsi absence barefoot) spise vetsi nadmerek. Kolem 15mm, v pohorkach zvladne urcite i vic. Je na to tak zvykly ze si sam uz vybira boty s nadmerkem kolem 20mm. Soucasne mi ale jiz pubertální chlapec odmita nosit adekvatne siroke boty , ktere pro nej jsou snad pouze mezi barefoot.

21. čer 2023

@konidana Ty jo, to si nedokážu pro sebe vůbec představit, 20mm😃 já jen tak 0,5mm a to už mi někdy přijde, že ta noha je obří a už se mi nechodí dobře. Jj, je to fakt individuální u těch dospělých..
A když odmítá barefoot, tak si koupí úzké? To mu neva?

21. čer 2023

@baja1122 uplne uzke ne, on po vetsinu roku nosi sandaly keen, ale podle mne by se v pohode vesel, i s nadmerkem, do o cislo mensich😅. Pak je dalsi kapitola se sportovnima botama😅. Bareboty by mel tak max.42 hadam, bezne uz ma skori vsechny 44, a to urcite jeste nema delsi nohu nez ja, mam 27cm

21. čer 2023

U nás je problém s tvarem nohy a pak hlavně s tím, že dcera není schopna říct že ji boty tlačí nebo jsou až moc velké, když se jí líbí. Ale snažím se spíše o menší nadměrek (jak kdy a jak kde). Moje maminka je schopna dceři dát boty o 3 čísla větší a dcera si už bohužel zvykla v něčem takovém chodit. Já teď při stěhování, porodu a tak jsem neměla moc čas ty boty dlouhosáhle řešit jestli jí jsou, nebo jen tvrdí že jsou, aby mohla nosit. Takhle jsem koupila boty dopředu že budou chvíli ležet ve skříni a dcera je našla a tvrdila mi, že jí jsou. No předtím ji vyrostla noha skokově o 2 čísla (z 28-29 na 30-31), proto taky jsem je radši koupila aby v podobném případě nemusela do školky v malých, tak jsem usoudila, že to je jen pokračování a věřila jsem jí to. Upozornila mě až paní učitelka ve skolce, dcera zakopla při procházce. A to se mnou s tím v těch botách odběhla celé hřiště, všude lezla, a neměla nejmenší problém, tak jsem jí věřila, že jsou dobré - a nadměrek měla obrovský. Nosila je docela dlouho než se na to přišlo 🤦‍♀️ Teď mi vtáčí špičky dovnitř a já nakupuju miliony bot a doufám, že konečně některé jí budou dobře 😄 buď začínají brzy tlačit (většinou jinde než ve špičce), nebo se jim okamžitě po koupi rozbije zip (to ještě musíme dojít reklamovat 😅), nebo už se jí nelíbí a cpe se mi stejně do malých nebo velkých.
Aneb pozor na děti a babičky 😇

22. čer 2023

@jerrabina ja si pamatuji, ze kdyz mi bylo asi 6 nebo 8, tak mi tata koupil letni sandalky, aby mi vydrzely i na dalsi leto. Mamka byla ricna, byly osi o 2cm vetsi😅. Ale nejak jsem je nosila, celkem asi v pohode, stejne jsem jiné nemela. A velky placacky ty spicky vepredu teda byly hodne😂

23. čer 2023

Začni psát komentář...

Odešli