baja1122
25. dub 2023
110 

S barefoot obuví na každé roční období aneb První celoroční boty a přezůvky

Jistě se shodneme v tom, že dětská noha roste opravdu rychle. My rodiče pak téměř nestíháme kupovat nové boty a přeměřovat svým dětem nohu musíme několikrát ročně (měření chodidla budu věnovat samostatný článek). Je to náročné, ale stojí to za to. Naše nohy a chodidla nás nosí celý život, poděkujme jim alespoň takto - vhodnou obuví.

Co to je to “barefoot”?

Slovo “barefoot” můžeme přeložit jako bosá chůze - když chodíme bosí, máme kontakt s povrchem, po kterém chodíme; máme volnost - prsty nám nic neutlačuje; nohy jsou lehké, protože na nich nemáme těžké boty. Tohle vše se snaží barefoot obuv napodobit.

“Chůze v barefoot obuvi umožňuje lepší kontakt se zemí, zlepšuje cit pro rovnováhu a jsou při ní přirozeně zapojeny svaly. Tvar podešve barefoot obuvi kopíruje přirozený tvar chodidla, v oblasti prstů je dostatečně široký, aby měly prsty volnost a nebyly deformovány. Umožňuje zapojit veškeré svaly, šlachy i kosti chodidel i v celé noze, ovlivňuje také zádové svalstvo a celkově správné držení celého těla.” (zdroj: www.fare.cz/barefoot/kategorie)

Nevím, jak vy, ale já k této přirozenosti tíhnu a chci tuhle přirozenost i pro své děti - proto jsme se u nás dali cestou barefoot obuvi. Teď již celá naše rodina (prvně jen děti a poté i my, rodiče). I vy samy, čtenářky a uživatelky Modrého koníka, jste psaly, že s barefoot obuví jste se poprvé nejčastěji setkaly právě při výběru prvních bot pro své děti.

První boty - ale jaké mám vybrat?

Dítě ještě nezačalo chodit, ale vy už musíte pomalu přemýšlet, jaké boty dítku poprvé obujete. I když není dítě samostatný chodec, často už potřebuje boty - při lezení v trávě, obcházení "nábytku" venku, hraní si v pískovišti... k tomuto účelu jsou vhodné třeba kožené capáčky, které dítěti nohu nijak neomezuje a téměř nahrazuje ponožky.

Pokud již dítě začíná chodit a je zrovna třeba jaro (tudíž mokro a někdy ještě dost chladno), začnete se dívat po celoročních botách, které jsou vyšší než capáčky a jen tak nepromoknou.

Co já osobně čekám a požaduji od prvních celoročních bot do deště i sucha pro začínajícího chodce?

• chci, aby boty pro dítě byly pohodlné a nikde ho nic netlačilo (palce a malíčky obzvlášť)
• chci, aby boty byly ohebné a podrážka nebyla příliš tvrdá
• chci boty lehoučké, aby mělo dítě lehký krok a v botách nedupalo
• zároveň chci ale boty kvalitní, z kvalitních materiálů - v mokré trávě by neměly promoknout, ale zároveň by měly být prodyšné
• v neposlední řadě bych také chtěla, aby boty pěkně vypadaly a mé dítě je rádo nosilo

Po změření synovy nohy (a posouzení jejího tvaru) u nás vyhrály celoroční boty Fare. Jelikož syn ještě není příliš zdatný chodec, ale preferuje pořád pro něj jistější lezení, zvolili jsme prozatím nízký model. Do mokré trávy akorát - nepromoknou a ve šněrovací verzi se dají velmi dobře utáhnout na kotníček.

Více o nízkém modelu i s fotografiemi různých designů se dozvíte zde ↓

Fare Bare - Moje první botičky - celoroční boty - nízký model

  1 zkušenost

FARE BARE - MOJE PRVNÍ BOTIČKY - CELOROČNÍ BOTY - NÍZKÝ MODEL

První přezůvky do herničky i do školičky

O capáčkách již byla řeč (lze je samozřejmě využít i jako přezůvky), ale pokud člověk hledá něco více prodyšnějšího, může sáhnout třeba po textilních papučkách. Textilní papuče nosil v dětsví snad každý. Je pravdou, že ve školce nebo škole v papučích trávíme mnoho času a měli bychom se tedy na výběr přezůvek a jejich kvalitu důkladně zaměřit.

Nejmenší začínající chodci (pokud tedy nechodí do jeslí či nějaké mini školky) nemusí trávit v papučích celý den (i když anketa ohledně chození doma v papučích či na boso vyšla zde na Modrém koníku tak 50 na 50 a hodně dětí tak tedy chodí již od malička v papučkách i doma). To však neznamená, že na občasné přezutí do různých heren, tělocvičen nebo na návštěvu apod. nejsou potřeba kvalitní přezůvky.

Synovy papuče od Fare v pěkném designu určitě udělají službu nejednomu dítěti. Pokud dobře na nožce sedí, mohu za sebe vyzdvihnout jejich lehkost, ohebnost, šířku pro prsty i prodyšnost.

O papučích Fare z kategorie Moje první botičky více zde ↓

Fare Bare - Moje první botičky - přezůvky/papuče

  1 zkušenost

FARE BARE - MOJE PRVNÍ BOTIČKY - PŘEZŮVKY/PAPUČE

Zkoušet, zkoušet a zkoušet

Samozřejmě, že neexistuje univerzální značka bot pro všechny nohy na světě. Při výběru obuvi musíme brát v potaz tolik faktorů - šířku chodidla, výšku nártu, tvar prstů, šířku kotníku... je to tak trochu věda a může trvat dlouho, než najdete pro své děti ty správné boty. Já bych si s ale dovolila vám dát mou univerzální radu - zkoušet, zkoušet a zkoušet. Nic jiného se mi více neosvědčilo. Dětská noha se rychle vyvíjí a z batolecí buclaté nožky může vyrůst i velmi úzká noha a třeba ještě s dominantním palcem...a my můžeme začít hledat znovu. 🙂

A co vy, našli jste již ideální obuv na jaro nebo ideální přezůvky pro své děti?
Nebo jste nyní ve fázi zkoušení, hledání a pozorování?
Každý komentář bude odměněn srdíčkem♥

#fare #mojeprvniboticky

Začni psát komentář...

Odešli