binki
9. únor 2019
321 

Když vám řeknou: Atopický ekzém

Jako dítě jsem prý mívala rukavičky, abych se nerozškrábala. Zhruba kolem jednoho roku se u mne začaly projevovat sklony k alergiím a astmatu. Celé dětství až do maturity jsem zápasila s úpornými stavy, buď mi tekla vodová rýma, jezdili jsme na pohotovost, když jsem se dusila nebo jsem škrábala ekzém. Přinášelo to takové chvilkové uspokojení. Léčebna nezabrala, o zdravé stravě se toho moc nevědělo. O to víc mne zabolelo, když mi řekli v několika měsících dcerky o atopickém ekzému.

Okamžitě jsme se obě vrhly na eliminační dietu. Já už tedy na dietě byla kvůli histaminové intoleranci, ale bylo nutné to ještě zpřísnit. A to hlavně, aby přes kojení dcera nedostávala zakázané potraviny. Něco jako dvojitá dieta. Dieta po dietě. Trošku psycho. 

První flíček se jí objevil krátce po prvním očkování. Nato jsme se ocitly v nemocnici s bronchitidou. To mne tolik vlastně neděsilo, protože to je jako můj stín z dětství. Bylo mi líto dcerky, protože si vzpomínám, kolik úsilí mne stálo jít do školy po noční laryngitidě. Začala jsem tedy koukat po heslech jako "netoxická domácnost", začala prát v octu a pracím gelu, když se začaly zavádět příkrmy, první ovoce, babičky dostaly instrukce k tomu, co mohou malé vozit na mlsání a pečlivě to dodržovaly. Viděly, co to stojí úsilí číst v obchodě seznamy, obcházet lékaře. V té době jsme také cvičily Vojtovku, já rehabilitovala ochrnutý lícní nerv (následek prochlazení po porodu v nemocnici) a v té době jsme také hodně řešili výsledky z imunologie, kde se ještě objevila v první měsících jejího života také trombocytopenie. Je vám asi jasné, že trvalo zhruba rok, než jsme vybředly z toho všeho. Naučily jsme se vařit, odmítat na návštěvách "zakázané věci". Nyní po třetí dávce očkování, které jsme kvůli zdraví rozložily do období zdraví a klidu, se zase objevilo cosi jaterního. Takže nyní zkoumám Gilbertův syndrom a jak podpořit imunitu. 

Do budoucna mám obavy ze dvou věcí - jídlo ve školce a MMR, které budeme na jaře doočkovávat. Všechny tyto věci, včetně alergie na bílek, aj. jsou jen dočasnou kontraindikací. Takže nezbývá, než věřit celostní medicíně a doporučením naší pediatričky (díky Bohu za ni!). 

Bude to znít divně, po týdnu nevyspání ze střevní chřipky, ale zázraky se dějí zejména v detailech. Třeba, že nám babičky vozí borůvky a maliny místo jiných produktů. Že zkouším různá mléka, nemléka. Že už skoro nepeču, protože to vlastně nemůžeme. A to, co můžeme, že si vychutnáváme vklidu. Bez výčitek. Že jíme spoustu věcí, které jsme neznali (quinou, tapiokové dezerty) a chroupeme mrkev. Čerstvou, drobnou, protože jí dělá dobře, ikdyž je na seznamu zakázaných potravin. Je to alchymie, každému atopikovi totiž to tělíčko funguje jinak. 

A protože psychika je také velmi důležitá, snažíme se naší "posádce" udržovat přiměřeně dobrou náladu. Ikdyž to není vždycky snadné. 

Na Facebooku je skupina Atopický ekzém u dětí, když vídám ty fotky, je důležité také včas řešit případné zhoršení a jít na stěry. Hrozí totiž riziko, když se ekzém rozškrábe, že tam bude stafylokok. A samozřejmě často mluví lidé o kvasinkové infekci (pozor na cukry) a obtížích při běžných onemocněních typu neštovice. 

Je to běh na dlouhou trať. Učím dcerku překonávat tyto nepříjemnosti, protože další lidé mají zase jiné. Ráno mne potěšila, když viděla karimatku na cvičení jógy, přišla, sedla, dala ručičky podle mne k srdci a říkala: "Máma, oooo...". 

Mluvívám s kamarádkou na hřišti, je smutná, nedávno jí o atopii u její dcery také řekli. Přišlo mi, že hodně řešila zejména tu dietu. Možná i kvůli ní jsem tohle chtěla sepsat.  

Také to znám. Já atopik téměř od narození, malé se objevil v 10ti měsících.
Naštěstí, kdo chce, najde si mnoho informací o non toxic domácnosti a stravě. Kdo nechce jede na kortikoidech.. ☹️
Hodně štěstí a zdaru v boji s tou potvorou 🍀

9. únor 2019
binki
autor

@nikkki ano, já musím hodně sledovat bezhistaminovou stravu, to je snad ještě horší, jak ten atopák. Dieta pro atopiky mi přijde více jako jaterní... Držím vám taky pěsti. Jednou se to zlomí a bude lépe.

12. únor 2019

@binki tak to je ještě vyšší level ☹️ děkujeme.

12. únor 2019
binki
autor

@nikkki začala jsem další fázi sebemrskačství, seznamy povolených potravin :D

12. únor 2019

Ahoj @binki sama mám syna s AE a máme NT domácnost. Kdybys potřebovala Ty anebo @nikkki s něčím poradit, klidně se optejte v Poradně paní Pavly https://www.modrykonik.cz/forum/topics/poradny/ anebo si to tam pročtěte. Jsou tam velmi dobré otázky a odpovědi. Mějte se krásně! <3

15. únor 2019
Komentář byl odstraněný
15. únor 2019

Začni psát komentář...

Odešli