bledulka84
29. led 2016
1695 

Nosit nebo vozit? A proč ne oboje?

Občas mi připadá, že mezi některými maminkami panuje až bojovná nálada k tomu, aby ukázaly, že to, že nosí nebo naopak to, že vozí svoje dítě je ten jediný a správný způsob "jak". Nejednou jsem slyšela nebo četla povzdech nad netaktními poznámkami k nosícím maminkám (když si na to ony nosící maminky stěžovaly), ale někdy mám pocit, že některé nosící maminky dokážou být také velmi netaktní k vozícím maminkám (oným povzdechem směrovaným "na oko" ke svému nošenému dítku /ale zcela jasně mířeném na vozící maminku/ ve znění podobném tomuto: "tobě je tu u maminky tak dobře a chudáček malej, musí sedět v kočárku a vůbec se mu tam nelíbí"). 

A já tu nechci a nebudu jmenovat pozitiva jednoho nebo druhého, vlastně ano, ale jen ty z vlastní zkušenosti. Chci se s vámi podělit o to, jaká je moje malá, jaké má potřeby, jak se případně mění její preference s věkem a jak není důležité jestli vozit nebo nosit, ale jak to nejlépe zkombinovat, aby to bylo pro ni i pro mě pohodlné. 

Malá je od malinka kontaktní miminko, 4 dny byla v porodnici pod  lampou s novorozeneckou žloutenkou, po příjezdu domů první dvě noci proplakala, třetí noc jsem si ji vzala k nám do postele, kde spí doteď. Myslím, že právě kvůli separaci v prvním týdnu života byla malá po příjezdu domů neodložitelná, v šestinedělí jsem to extra neřešila, po šestinedělí jsem se s nošením seznámila blíže i kvůli nízké tvorbě mlíčka, naučila se nějaký ten úvaz, ale pořád jsem raději preferovala s malou ležet v posteli a mít ji na sobě, než ji v šátku nosit. Zhruba ve 3 měsících jsem koupila nosítko - bondolino. Byl to malý zázrak k večernímu uspávání, dala jsem si ji do nosítka, malá se přisála k prsu a za chvilinku spinkala. Efekt rychlý a okamžitý. 

K šátku jsem se postupem času pokoušela několikrát vrátit, ale s mojí nešikovností povolit úvaz tak, aby malá mohla pohodlně pít (protože navázaná nedělala krom spánku nic jiného) a s Terezčinou potřebou mít volné ručičky (už v porodnici to nesnesla jinak), jsme zůstali u nosítka. V Bondolinu jsem malou uspávala do cca 13ti měsíců, pak si sama "řekla", že už se takto uspávat nenechá (několikadenním šíleným jekotem a prohýbáním při večerním uspávání) a přešly jsme na uspávání kojením v sedě. Krom toho na nosítko nedám dopustit při procházce se psy (dva velcí psy a kočár v terénu, to je pekelec), pobíháním po doktorech a úřadech. Až s kočárem si člověk uvědomí, jak málo "bezbariérová" města jsou...A nejen města, co potom tůry po horách... 

A samozřejmě skvělé je nosítko při domácích pracech, malá nikdy nebyla moc spavec a bez nosítka bych doma neudělala skoro nic.

Naopak kočárek malá ze začátku hodně bojkotovala, v hluboké korbičce nechtěla být od chvíle, kdy se uměla otočit na bříško, zlepšilo se to až po přechodu na sporťák, kdy už mohla sedět a koukat ven, ale i tak, nezbytnou výbavou kočárku vždycky bylo nosítko. Malou bych v kočárku nenechala křičet, raději jsem si ji vzala k sobě a kočárek posloužil jako nákupní taška 🙂 Teď má malá 15 měsíců a protože od 11 měsíců chodí, tak už v kočárku taky dlouho nevydrží, ale jak já říkám, na spaní je to ideální a jenom nosit bych nezvládla.

Na procházky po dědině je kočárek fajn, zvlášť když se jede na návštěvu k rodině, babičky jsou bez kočárku jak bez ruky (i když i babičky někdy nosí).

Dneska jsem dokonce objednala nový sporťáček, aby byl skladnější a líp se vlezl do auta, než ten z dvojkombinace. Samozřejmě v kočárku vždycky bude místo i na nosítko, i když vlastně teď už na hipseat - to je totiž taky boží věc, to je ten bobek na bederním pásu, na který si prcek sedne. Doma tak spolu vaříme, venku se malá krátce poponese, než chce zase dolů...

Tak jsem se vypsala a závěrem bych jen popřála oběma názorovým skupinám více pochopení pro druhou stranu, i když třeba jen nosíte nebo vozíte. A nám, co kombinujeme popřeju jen to, abychom dokázaly v dětech (a jejich potřebách) číst co nejlépe 🙂

Naprosto souhlasím, my ještě miminko nemáme na světě, ale už mám doma kočárek a jeden šátek. Kočárkový kamarádky se ušklíbají nad šátkem, ty nosící zase nad kočárem. A mně je to fuk.🙂

29. led 2016

Presne tak to máme aj my, nikdy som nechápala prečo niekto odsudzuje či nosenie alebo vozenie v kočíku, veď každé ma svoje plusy a mínusy a proste najlepšie je to skombinovať a potom má človek len samé plusy 😀, ale tiež si spomýnam, že keď bol syn maličký a začal plakať v kočíku tak som ho neraz naviazala do šatky, ktorú sme používali miesto deky 😀 a do kočíka som dala nákup a spokojne sme došli domov a vštci na mňa pozerali ako na blázna 😀

29. led 2016

Děkujeme za sepsání tvých postřehů a mírumilovný postoj. 🙂 Mohli bychom tvůj článek zveřejnit i na facebooku Modrého koníka?

4. únor 2016

@isoldaeva určitě mohli 🙂

4. únor 2016

@bledulka84 A mohu tě ještě poprosit, zda bys jeho viditelnost dala pro všechny? Nyní je viditelný pouze pro registrované.

8. únor 2016

Souhlasim. Kazdemu diteti / rodici vyhovuje neco jineho. 🙂 taky nechapu toto vzajemne odsuzovani 🙂

9. únor 2016

@isoldaeva změněno🙂

9. únor 2016

@bledulka84 Díííky moc.

11. únor 2016

Jj, staršího jsem po vší kocarkovala, doma a na vyletech nosila. Vozil se rad, ale noseni miloval. Ted uz je to velky dvouletak a zboznuje svoje kolo 😀 s mladsim to planuji stejně.

11. únor 2016

Taky kombinuju

11. únor 2016

Můžu mít dotaz, již jsem potkala pár lidí co nosily miminko v šátku a byly spokojený ale pak jsem se také setkala s lidmi kteří to odsuzovali, já konkrétně si myslím že to může být fajn věc když dítě potřebuje větší kontakt s matkou ale otázka zní nemůže potom mít dítě problémy se zady? Držení těla,skolióza a podobně?? Známá to odsuzuje právě kvůli tomu že je tam miminko jakoby zkroucené.Děkuji za odpověd

11. únor 2016

@verunkanepovim nejsem extra odborník, ale pokud má správně nožičky v ergonomické poloze, tak není důvod, aby se tím ničila záda. Ta poloha je velmi podobná tomu, jak je miminko v děloze, tam má taky zakulacená zádíčka. Napřimování přichází postupně s tím, jak miminko roste, to už v šátku nechce být tolik schoulené, ale zádíčka napřimuje a vystrkuje ručky ven. Samozřejmě musí být šátek správně navázaný tak, aby byl podsazený zadeček a výška kolínek byla ve vodorovné linii, aby se nepřetěžovala jedna strana a nesmí se nosit ve "visítkách", kde prcek nesedí "jako v síti", ale visí za rozkrok, tam je to nebezpečné i pro kyčle. Naopak ergo nošení je dobrá alternativa širokého balení, pokud nějaký problém s kyčličkama je.

12. únor 2016

Taky kombinujem podle toho aby to nam obema co nejlepe vyhovovalo. Super clanek 🙂

12. únor 2016

Moc hezky napsané....

12. únor 2016

@bledulka84 děkuji za odpověď 🙂

14. únor 2016

Nosim i vozim v kocarku. Znam jednu skupinu nosicich maminek a ty vyslovne odsuzuji kocarky.nechapu to.

7. bře 2016

Začni psát komentář...

Odešli