brixavonpavli
9. lis 2021
416 

Lego, Dots, SEVA a Merkur. Vybíráme stavebnice pod stromeček!

...aneb 5 tipů na kreativní stavebnice, kterými nejen na Vánoce potěšíte holky a kluky!

Foto zdroj

Ahoj holky koníkovky,

dnes vám představím 5 stavebnic pro větší děti. U nás má vždy dětská stavebnice svoje místo pod vánočním stromečkem. Všeobecný názor je, že stavebnice rozvíjí a učí děti ve všech směrech, je tedy pro dětský věk nepostradatelnou hračkou. A jako bonus zabaví děti na víc jak 5 minut! 🙂

Kreativní stavebnice = bezedná studnice nápadů, fantazie a prostorové představivosti.

Podle čeho jsem vybírala?

  • bezpečnost (vždy hledám, jestli má hračka na obale uvedeno, že splňuje normy kvality a bezpečnosti)
  • nápaditost a jak moc to bude děti bavit (bohužel se najdou hračky, které příjdou super jenom mně)
  • od 6 let

Většinu z mých 5 tipů na stavebnici pod stromeček máme doma a zbytek nám letos přinese Ježíšek! Které jsem tedy vybrala?


LEGO FRIENDS Autobus přátelství


Foto zdroj

Tuhle parádní sadu LEGO FRIENDS přinese Ježíšek 6 leté dceři. Doteď jsme měli jen DUPLO, ale je na čase koupit něco pro větší děti. Na tomhle legu mě zaujaly vychytávky (výsuvný bazén, vyklápěcí střecha,...) a doplňky (3 minipanenky, křeček, jídlo, foťák,...). Působí to dojmem, že by si s tím mohla dcera vyhrát. Tak uvidíme! 🙂

Výhody:

  • kvalita a bezpečnost, kterou poskytuje značka LEGO
  • nápaditost
  • dají se dokoupit další sady

Nevýhody:

  • vyšší cena (u Lega mi to nevadí, protože vím, že to je investice do kvality a že si s tím děti budou opravdu hrát)

LEGO® FRIENDS Autobus přátelství

LEGO® FRIENDS Autobus přátelství bude mít u holčiček zaručený úspěch. Sada má spoustu vychytávek a možností jak si kreativně pohrát. Můžete zahradničit, spát, koupat se v bazénu, pozorovat hvězdy nebo cvičit. A to vše s minipanenkami Olívií, Stephanií, Miou a spoustou doplňků jako je křeček nebo fotoaparát. Pomocí jednoduchého návodu snadno sestavíte celý autobus. LEGO® kostky podléhají nejvyšším standardům týkající se bezpečnosti a kvality.

Orientační cena produktu v době publikace článku je 1500 Kč.


LEGO DOTS Mega balení náramků


Foto zdroj

LEGO DOTS náramky teď u nás na základce fakt letí! Jsou to novodobé náramky přátelství, určitě si vzpomenete na pletené náramky z bavlnek. Tak tohle je teď jejich moderní pojetí od Lega. Holčičky se s nimy parádí a navzájem si vytváří náramky, které si pak půjčují. A pozor, některé mají i kouzelnou moc! 🙂
Jde o 20 cm pásky, které se dají nastavit dle velikosti zápěstí. Na páskách se může z malých dílečků stavět mozaika dle vkusu a fantazie. A mělo to úspěch, celá naše rodina je neustále ověšena náramky. 🙂

Výhody:

  • kvalita a bezpečnost, kterou poskytuje značka LEGO
  • kreativita, fantazie, představivost
  • možnost dokoupit další sady s dílky LEGO DOTS

Nevýhody:

  • vyšší cena

LEGO® DOTS Mega balení náramků

LEGO® DOTS Mega balení náramků je pro všechny děti, které jsou kreativní. Mix dílků zaručuje skoro neomezené možnosti uměleckého tvoření náramků dle vlastního vkusu. Sada obsahuje 5 nastavitelných pásků, které se přizpůsobí každému zápěstí. Navíc, je součástí balení tác s přihrádkami na roztříděná zdobítka. LEGO® podléhá těm nevyšším standardům z hlediska kvality a bezpečnosti.

Orientační cena výrobku v době publikace článku je 649 Kč.


SEVA RODINA - Veliká


Foto zdroj

Stavebnice SEVA je jediná stavebnice, kterou si pamatuji z dětství, a to proto, že mě fakt bavila. A takhle moderní verze Sevy, která je vylepšená o různé tvary a barvy, baví i mé 3 děti. Materiál z kterého je vyrobena, je recyklovaný plast, který je pevnější než dřív. Děti si s ní hodně vyhrají, takže opravdu doporučuji koupit. Nejvíc nás na ní baví to, že z ní jde postavit skoro všechno. Chceš kamion, žirafu nebo postýlku pro panenky? A skoro nezničitelný kartónový box s víkem na uložení stavebnice je super vychytávka.

Výhody:

  • podporuje prostorovou představivost, fantazii, manuální zručnost
  • hodně odolný kartónový box s víkem na uložení stavebnice
  • děti opravdu baví
  • lze dokoupit další sady
  • vyrobená v ČR

Nevýhody:

  • vyšší cena (lze koupit menší sady za podstatně menší cenu)

SEVA RODINA - Veliká

SEVA RODINA - Veliká je novější verzí české stavebnice Seva, která je na trhu již 40 let.
V této stavebnici je tolik různých dílků, že vaší fantazii a kreativitě se meze nekladou. Výhodou je, že stavebnice se dá neustále rozšiřovat, prostože jsou navzájem kompatibilní.
Stavebnice je balena do speciálně odolné papírové krabice, která odolá většině dětských her.

Orientační cena výrobku v době publikace článku je 1500 Kč.


MERKUR Fire set


Foto zdroj

Stavebnice Merkur je polytechnická stavebnice, což znamená, že má mnoho možností. Ať v možnostech sestavení nebo technických doplňků. Ty u Fire setu určitě najdete. Je to například výsuvný žebřík, který se i otáčí nebo "samonavíjecí" lano. Merkur je kovová stavebnice. Podle návodu můžete sestavit až 20 modelů hasičské techniky a nespočet modelů dle své fantazie. Je libo hasičské auto nebo záchranářský člun?

Výhody:

  • opravdu zabaví větší děti na dlouho
  • vytváří povědomí o technice
  • podporuje prostorovou představivost, fantazii, manuální zručnost
  • jednoduché návody krok po kroku
  • vyrobena v ČR

Nevýhody:

  • vyšší cena (lze koupit menší sady za podstatně menší cenu)

MERKUR Fire set

MERKUR Fire set je novější verze české stavebnice Merkur, která vznikla v roce 1920 v Polici nad Metují. Je určená pro všechny malé hasiče, kteří potřebují hasičskou techniku. Z této stavebnice jde totiž sestavit až 20 modelů - hasičské auto s výsuvným žebříkem, záchranářský člun a mnoho dalšího.

Orientační cena výrobku v době publikace článku je 1400 Kč.


VARIANT Polytechnická stavebnice


Foto zdroj

Další polytechnická stavebnice s dlouholetou výrobou v ČR. Dílky jsou z trošku ohebného plastu a spojují se klasicky se šroubkem a matičkou. Syna na tom nejvíc baví nářadí (kladivo, klíče) a pak uzubená kolečka s řetězem a kličkou, takže se s nimi dá po sestavení točit.

Výhody:

  • podporuje prostorovou představivost, fantazii, manuální zručnost
  • vytváří povědomí o technice
  • jednoduchý návod
  • vyrobena v ČR

Nevýhody:

  • žádné

VARIANT Polytechnická stavebnice

VARIANT Polytechnická stavebnice je česká stavebnice, založená na spojování dílků klasickým šroubkem a matičkou. Dětem rozvijí fantazii, motoriku a prostorovou představivost. Z mnoha dílků lze stavět podle své fantazie nebo dle návodu.

Orientační cena výrobku v době publikace článku je 680 Kč.


Tak to je mých 5 tipů na stavebnice pro děti pod stromeček, které už máme nebo které jsem koupila svým dětem.

A co vy? Máte v plánu pořídit stavebnici? Podělíte se o své tipy na stavebnice pro větší děti? Abychom se já i ostatní maminky mohly inspirovat. Budu moc ráda, když mi napíšete vlastní zkušenost pod konkrétní dětskou stavebnici v Centru recenzí Modrého koníka a pomůžete tak ostatním maminkám v rozhodování, popřípadě napíšete do komentářů tipy na své favority. Za každou přidanou zkušenost budete odměněni srdíčkem 💙 a hlavně.... pomůžete dalším maminkám.

Přeji krásné dny. 🙂
Anna

U nás frčí ve velkém Lego. Já a muž skládáme klasické, dvouletý syn zatím Duplo. Z Duplo sad se mu nejvíc líbí stavba s demoliční koulí 🙂. Až bude starší, ráda bych mu pořídila Magna tiles. Já si jako dítě vyhrála s Merkurem u babičky 🙂.

9. lis 2021

U nás je taky hitem Lego, jinak se mi hodně líbí stavebnice Pony, no ale ta se vzhledem k ceně u nás doma asi jen tak neobjeví...

10. lis 2021

@lvl16 Ahoj, díky za komentář.🙂 Můžu Tě poprosit o recenzi k sadě Dupla s demoliční koulí? Odkaz na ni je přímo zde - https://www.modrykonik.cz/recenze/lego-r-duplo-r-demolice-na-stavenisti/ Moc děkuji 🙂
PS: Merkur jsem měla taky moc ráda 🙂

11. lis 2021

@verdos Ahoj, díky za komentář. Stavebnici Pony jsem vůbec neznala. Taky mě zaujala, ale ta cena.... no taky se u nás dloooooouho neobjeví :D ale vypadá parádně! Díky za tip! 🙂

11. lis 2021

@verdos Jinak stavebnice PONY 01 má své recenze zde https://www.modrykonik.cz/recenze/pony-01/

11. lis 2021

@lvl16 MagnaTiles máme v Centru recenzí také 🙂
https://www.modrykonik.cz/recenze/magnatiles-metropolis/

11. lis 2021

Začni psát komentář...

Odešli