catherine29
27. říj 2018
209 

BIO - Ano, nebo ne? Naše testování Billa naše BIO

    Bio výrobky kupujeme cca 2 roky. Jak to tak bývá, o zdravý životní styl jsem se začala víc zajímat až s příchodem prvního syna, a o výživu v okamžiku, kdy jsme začali s příkrmy. Vždycky mě bavilo vaření a pečení, ale až v té době jsem se začala víc zajímat o jednotlivé suroviny. Známe to asi všechny - pro děti jen to nejlepší 🙂 Měla jsem štěstí v tom, že můj táta je zahradník a spoustu zeleniny a ovoce jsem tedy měla z čistého, domácího zdroje. Maso taky tak - kuřata a králíky od známých. A tak Míša v prvním roce života měl jen maso, o kterém jsem přesně věděla, v jakých podmínkách vyrostlo. Teprve později jsem si uvědomila, že by asi bylo fajn krmit lépe i nás, rodiče 🙂 A začala jsem se víc zabývat i původem toho, co jsme si přinesli domů. 

    Snad všichni známe tento vtip: Víte, jaký je rozdíl mezi klasickým a BIO zemědělcem? BIO zemědělec práškuje v noci! S tímhle názorem se pořád ještě setkávám často. Já teď už ale vím, že potraviny pěstované a chované v BIO režimu jsou velice přísně hlídané a často kontrolované. Jistě, i BIO potravina může obsahovat pesticidy, protože půda, voda ani vzduch už dávno nejsou čisté. Ale to přece není argument pro to, abychom přírodu ještě více zatěžovali. BIO zemědělství podporuje návrat k tradičnějším způsobům obdělávání půdy a nevypouští do přírody další chemikálie. Další výhodou nakupování BIO potravin je taky to, že ochutnáte i méně známé druhy plodin, například pohanku či špaldu. A vyhnete se průmyslově zpracovaným potravinám, protože těch se v BIO kvalitě taky moc nevyrábí 🙂 Můžou vás tedy dovést ke zdravějšímu životnímu stylu.

    Nevýhodou je samozřejmě jejich cena. Na druhou stranu ale člověk, který jí pouze základní suroviny, sní jídla méně, než člověk, který kupuje vysoce zpracovanou potravu. Takže vám ke snídani stačí 3 kvalitní vejce, pár plátků šunky a zelenina, třeba místo několika koblih, ovocného jogurtu a sklenice džusu. A zasytí vás klidně až do oběda 🙂 Domácí příprava samozřejmě vyžaduje více času v kuchyni, ale ani to nám nevadí. Většinu malých dětí baví pomáhat, takže se synem vaříme spolu 🙂

    A teď už k samotnému nakupování v Bille. Hned první slečna, na kterou jsem v obchodě narazila, mě ochotně zavedla za vedoucí prodejny. Ta mi vydala voucher a nabídla se, že mi s nákupem ráda pomůže a poradí 🙂 Tuhle nabídku jsem nakonec nevyužila, protože prodejnu a její sortiment dobře znám. Díky tomu jsem nákup měla i předem promyšlený a nezabral nám moc času.

Co se mi na Billa naše BIO líbí?

  • Čerstvost - Vím, že tohle je hodně individuální a záleží to na konkrétních lidech, ale v naší prodejně téměř nikdy nenarazím na zkažené či prošlé zboží.
  • Pestrost - Sortiment neustále rozšiřují. Ještě nedávno jsme chodili pouze pro BIO citrony, jablka a mouku, teď už je na výběr z několika druhů ovoce (banány, hrušky, kiwi, avokádo, ...), zeleniny (cherry rajčátka, okurky, mrkev, červená řepa, ...) i mléčných výrobků.
  • Ochota - Vždy, když tápu, snadno najdu zaměstnance, který mi ochotně poradí.

A v čem vidím nevýhody?

  • Maso - Chybí mi nabídka uzenin a masa. V době, kdy jsem nakupovala, jsem v tomhle oddělení nenašla v BIO kvalitě vůbec nic. Minulý týden už alespoň mleté hovězí.
  • Množství obalů - BIO ovoce a zelenina mají téměř vždy extra obal. Vím, že je potřeba je odlišit od standardních potravin, ale sama se snažím o minimalizaci odpadu a tohle mi úplně nevyhovuje... Chválím řešení u banánů. které jsou pouze přelepené páskou.
  • Cena - Ano, je vyšší. Jak už jsem ale psala výše, je opodstatněná a nemám s ní problém, šetříme jinde.

Nakoupili jsme nakonec takto:

  • Hrušky - úžasně sladké. Využili jsme je do kaše a do čokokoláče.
  • Banány - zralé akorát, předvážené. Snědli jsme je jen tak a nebo jimi osladili vaflové těsto.
  • Citrony - šťávu pijeme ráno s vodou, kůru dávám do těst i například s bylinkami do pečeného kuřete.
  • Pohankové vločky - nám posloužily do kaše, jinak z nich vyrábím i domácí musli.
  • Čokoláda - opět do kaše, a taky do čokokoláče. V nabídce je hořká i mléčná.
  • Mléko - do kaše, do těst i jen tak na pití, chuťově moc dobré.
  • Špaldová mouka celozrnná - u nás hodně využívaná na pečení, tady v receptu na vafle.
  • Farmářský jogurt a zakysaná smetana - smetanové, husté, skvělé s müsli, ovocem, nebo jen tak na snídani či svačinu. Já je ráda jím ke koláčům nebo na vaflích či lívancích.
  • Čerstvý přírodní sýr - skvělý jako základ cheesecaku, my jsme si ho mazali na vaječné muffiny.
  • Pastevecký sýr - čerstvý nezrající jemný sýr, který jsme zapekli ve vaječných muffinech.

Na fotce chybí ještě vejce a cherry rajčátka, která jsem dokoupila druhý den. Celkem nákup vyšel na 550 Kč.

    Celkově musím říct, že se mi v Bille nakupuje dobře. Je velká, prostorná a světlá, BIO potraviny jsou přehledně označené. Jen je v ní vždycky hodně nakupujících, takže u pokladen si někdy postojím 🙂 BIO nakupujeme pravidelně, mléko, vejce, citrony, banány či mouku už v jiné kvalitě u nás doma ani nenajdete. Díky možnosti testování jsem si rozšířila obzory o další mléčné výrobky, a například zakysanou smetanu či pastevecký sýr určitě budeme kupovat pravidelně.

    Z nakoupených surovin jsme připravili 3 sladká jídla, která i s recepty najdete u mě na profilu:

Čokoládová pohanková kaše s medovými hruškami

Špaldové vafle s banánem a zakysanou smetanou

Bezlepkové hruškové brownies

A jeden slaný recept na závěr 🙂

Snídaňové vaječné muffiny se sýrem

Na 8 muffinových formiček:

  • 6 vajec BIO
  • 100 ml mléka BIO
  • 8 plátků slaniny
  • zbytky zeleniny - pórek, cherry rajčátka BIO
  • sůl, pepř
  • pastevecký sýr BIO

Troubu si předehřejeme na 180°C. Formičky na muffiny vyložíme plátky slaniny. Vejce smícháme s mlékem a nakrájenou zeleninou, osolíme a opepříme. Směs vlijeme do připravených formiček cca centimetr pod okraj. Do každého košíčku na závěr vložíme kousek pasteveckého sýra. Pečeme cca 25 minut. Podáváme se salátem, nebo pečivem 🙂 My jsme si na nich pochutnali s čerstvou zeleninou a přírodním sýrem 🙂

#test_billa

#recenze

Začni psát komentář...

Odešli