cestysdetmi
3. únor 2015

Je "dítě zdarma" opravdu zdarma?

Ne jeden rodič získá vlivem reklam a marketingových kampaní cestovních kanceláří dojem, že vzít své děti letecky k moři, je hračka. Alespoň, co se financí týče. Je to opravdu velmi častý scénář. A ani se nelze divit. Vždyť tučné nápisy "dítě zdarma" nebo dokonce "až dvě děti zdarma" jsou povědomé snad každému. I tomu, kdo děti nemá nebo nikam na dovolenou nejede.

Možná jste v posledních letech letecký zájezd pro sebe a své děti kupovali, jste zběhlí, reklama vás neošálí, realita nezklame. Pokud si ale přece jen nejste jisti a nevíte, zda dítě za rodinnou dovolenou platí či ne, na jaké částky se máte připravit a na co si dát pozor, je zde pro vás tento článek. Podíváme na to, co se pod zmíněnými marketingovými sliby skrývá. A zda vůbec existuje situace, kdy dítě pojede na dovolenou tak, jak se slibuje, tedy zadarmo.

Úplně zdarma - horko, těžko

Začneme tvrdou realitou. Představa, že si koupíme rodinný zájezd k moři leteckou dopravou a vaše dítě nebude nic platit, je krásná, ale málo pravděpodobná. Dítě platí téměř vždycky. Záleží jen na tom, jak je staré, a tedy za co a kolik je třeba zaplatit. Důležité také je, kolik dětí na dovolenou berete. To si ale vysvětlíme později.

Když zůstaneme u věku dětí, nejpříznivější situace z ekonomického hlediska nastane, pokud je vaše dítě infantem. Takto se v cestovním ruchu označuje dítě do dvou let. Je to zcela specifická kategorie, protože jede na cestu, ale neplatí letenku, ubytování ani stravu. Neplatí, ale také na nic z těchto kategorií nemá nárok. To znamená, že v letadle cestuje vždy na klíně dospělého, nemá vlastní postel (v některých hotelích lze požádat o dětskou postýlku, která může a nemusí být zdarma) a nedostane jídlo. S takovým dítětem je levné cestovat. Proto pokud je vaše dítko letos infantem, ale příští rok už nebude, leteckou dovolenou u moře raději neodkládejte. Od druhých narozenin totiž za něj zaplatíte o několik tisíc více. 

I s infantem ale buďte připraveni na drobný výdaj. Pravděpodobně totiž neuniknete platbě letištních poplatků. Ty se pohybují kolem tisíce korun. A jen některá letiště je dětem mladším dvou let odpouštějí.

Ach ty letenky

Ve chvíli, kdy vaše dítě překročí pro cestovní ruch magickou hranici dvou let, definitivně končí nízké výdaje za jeho část zájezdu. Dávejte si také pozor, kdy přesně se dvouletým stává. O ceně vaší dovolené totiž vždy rozhoduje věk dítěte v době návratu. Nikoli, kdy dovolenou kupujete, nebo jaké je datum odjezdu. Ve chvíli, kdy se z infanta stane dítě, musíte být připraveni na to, že za něj vždy budete muset zaplatit minimálně cenu letenky. A zde už se dostáváme na docela vysoká čísla.

Zapomeňte na ceny letenek kolem dvou nebo tří tisíc korun. Takové sice lze pořídit, ale jedná se o úplně jiný druh letenek, než jaké potřebujete k tomu vyjet na dovolenou k moři. Jsou to ceny nízkonákladových leteckých společností nebo letenky v akci. Vždy ale na pravidelných linkách. A zde je ten rozdíl: Cestovní kanceláře své letenky nemají na pravidelných linkách, ale na charterových čili nepravidelných letech. Jsou to speciální linky, které míří do prázdninových destinací vždy jen během sezóny. Ceny charterových letu nejsou "v akci". Za cesty do středomořských destinací (Řecko, Turecko, Španělsko) tak zaplatíte často kolem osmi tisíc korun za oba směry. Tohle je také minimální částka, kterou za utratíte za dítě starší dvou let a jeho část dovolené. Dítě platí na charterových letech úplně stejnou částku jako dospělé osoby.

Co je tedy zadarmo?

Jak jsme si vysvětlili, dítě starší dvou let, které jede na dovolenou, vždycky platí minimálně letenku. To sice není malá částka, ale dobrá zpráva je, že v některých případech může být tento výdaj konečný. Přesně tohle znamenají reklamními slogany "dítě zdarma". Váš potomek může mít pobyt na místě dovolené bez poplatku. Serioznější cestovní kanceláře proto inzerují takto - "dítě pobyt zdarma". Zde už je to jasnější. Nicméně za oběma slogany se skrývá skutečnost, že dítěti musíte zaplatit letenku. Ubytování i strava už bývají u těchto nabídek opravdu zdarma.

Nyní se dostáváme k horší zprávě. Není tomu tak vždycky. Pravidlo dítěte zdarma může mít věkové omezení a většinou platí jen pro první dítě. Pokud máte děti dvě, cena za druhé bude zase o něco vyšší. V některých případech se už dokonce docela blíží plné dospělé sazbě. Pravidla pro ceny za dětí vždy určuje hotel, který si vyberete. A cestovní kanceláře podmínky už jen tlumočí. 

Zdarma jen zdánlivě

Existují situace, kdy vám cestovní kancelář je ochotná za vaše dítě naúčtovat skutečně jen kulatou nulu. Nejčastěji je to za zájezdy koupené na first minute nebo při jiných "speciálních akcích". I tady je třeba být obezřetný.Většinou se totiž jedná jen o marketingová lákadla. V takových situacích totiž často bývá nepoměrně navýšená cena za dospělou osobu. Vždy je proto třeba sledovat konečnou cenu za zájezd pro celou rodinu. To je jediný pravdu vypovídající údaj. Dítě od dvou let skutečně vždy platí alespoň letenku. Ať už viditelně nebo skrytě. A je to logické. Letecké společnosti totiž cestovním kancelářím také nedávají  dětské letenky zadarmo. 

Takto vypadají reálné výdaje za děti v rozpočtu vaší letní letecké dovolené u moře. Možná se vám nezamlouvají, ale je to tak. Pamatujte na tyto pravidla vždy, když uvidíme akce typu "děti zdarma" a nenechte se ošálit iluzí. Je vždy mnohem lepší vědět, s čím počítat, než se nechat nepříjemně překvapit.

dovolím si jen malinko nesouhlasit...v rámci 1.momentu mívají CK v nabídce opravdu "děti zdarma" (samozřejmě za předpokladu, že hotel si neúčtuje příplatek za stravu a pobyt) a podmínka je, že dítě musí cestovat s minimálně dvěma dospělými osobami. Tím pádem dítě neplatí ani letenku a je skutečně "zdarma", ale za to dospělé osoby už nedostanou např. žádnou další slevu. Každá CK má tyto podmínky trošku jinak.

3. únor 2015

Babunko, máte pravdu i nemáte. Ono jsou to opravdu spíš marketingové triky. V rámci slev First moment jsou většinou dvě strategie. Buď právě ony děti zdarma. Kdy je ovšem cena zájezdu za dospelou osobu natolik nadsazená, aby tyto slevy kompenzovala. Nebo vám naučutjí děti a dají třeba 10% slevu z celého zájezdu. Takto to často vychází i levněji něž přávě u "dětí zdarma". V podstatě v první variantě opět děti zdarma necestují, je to jen naoko. Vždy je lepší se dívat na celkovou cenu zájedu za všechny osoby. To je jediný opravdu vypovídající údaj.

3. únor 2015

@cestysdetmi jasně, to nepopírám. Tak to určitě je. Ale pokud skončí první moment a zájezd ještě nejde do last minute, tak dospělá osoba stejně zaplatí plnou cenu ať dítě jede nebo ne. Tudíž když budou 2 dospělé osoby a 1 dítě a budou si kupovat zájezd nyní na first moment, kde je nabídka dítěte zdarma a základní cena na dospělou osobu je např. 15.000,-Kč, tak je šance, že zaplatí opravdu jen 30.000,-Kč za dospěláky. Kdežto když to budou kupovat po akcích a ještě to nebude nijak v last minute, tak zaplatí 30.000,-kč + cca 7.990,-Kč za letenku pro dítě.

3. únor 2015

Ano, to máte pravdu. Ale jde spíš o to jak by situace vypadala, že kdyby klient kupoval stejný zájezd u Ck, kde si na "děti zdarma" nehrají. Tam by cena za dospělého nebyla tak navýšená např. 12 000 Kč. Takže když spocítáme 2 x 12 000, plus 7990 Kč letenku a odečteme slevu za first minute 10% za celý zájezd, dostaneme se na stejnou a nebo i lepší cenu. A o to jde. Ony se ty děti stejně platí. Jen jde o to, zda skrytě nebo viditelně. A je to logické, protože cestovním kancelářím letecké společnosti letenky pro děti zdarma nedají. Vždy je musí zaplatit.

3. únor 2015

@cestysdetmi no proto je fajn porovnávat ceny různých ck 🙂

3. únor 2015

Přesně tak a orientovat se opravdu jen podle té konečné ceny za celý zájezd.

3. únor 2015
3. únor 2015

Začni psát komentář...

Odešli