cilkat
25. pro 2023
428 

Jak je to vlastně s tím Ježíškem

Mám syna v první třídě. Je přesně v tom věku, kdy se spoustu dětí dozvídá, že "ježíšek neexistuje". Spoustu rodičů řeší, jak to svým ratolestem jemně vysvětlit, nakolik je "hra na Ježíška" lhaní a tak a jak to celé vlastně zaonačit, aby nevznikla nějaká zbytečná traumata a zároveň děti nepřišly o to kouzlo Vánoc.

Tak vás zvu k přečtení, jak to bylo letos u nás.

Na Vánoce se tradičně scházíme celá rodina u nás , včetně babiček a mé dosud bezdětné ségry. Zvlášť ségra letos strašně řešila, jak to mají ti kluci s Ježíškem, jestli na něj stále věří a aby něco někde nepokazili a neprozradili... A jak třeba dostat dárky z auta pod stromeček tajně.  Tak jsem nakonec prohlásila, že z toho nemají dělat kovbojku, prostě hodit dárky do tašek a nějak se to v tom zmatku při všeobecném vítání na naší malé chodbičce vyřeší.

A jak jsme řekli, tak udělali - návštěvy dorazily obtěžkány obrovskými taškami, které jsme na chodbě přetřídili na to, co jde do kuchyně, to co jde do pokoje ke stromečku a takové ty kabelky a podobně, které si každý může ztratit podle své libosti kdekoliv v bytě. Představa byla taková, že pokoj, kde je stromeček, zavřeme a věci tam budou vlastně schované a my je postupně z těch tašek vytaháme.

Mno... máme všechny místnosti průchozí a tak nastala hned po příchodu babičky první oblíbená zábava - honěná kolem dokola bytu. Em... toliko k zavření pokoje. No co, aspoň se děti zabaví a já si přetřídim kuchyň.

Postupně nastal klid, lidi se tak nějak sešli v obýváku. Povídalo se, jedlo, segra hrála na kytaru, kluci tancovali koledy (ne, nevykládejte mi, že "Půjdem spolu do Betléma", není ideální doprovod k běhání kolem židlí) a já se rozhodla využít klidnější chvilky a vytratit do pokoje připravit dárky.
Plížím se pokojem po tmě jak Nynja a přenáším balíčky z všemožných úkrytů pod stromeček a pokouším se nerozbít ty křehčí těma těžšíma a zároveň zachovat přístup k zásuvce, aby pak mohl manžel snadno zapojit světýlka, když tu se náhle za mými zády ozve velmi spokojený hlásek "Už je tam pžiplavuješ..." . Zmateně se otočím a koukám na svého staršího syna, který zjevně uspokojen situací opět šťastně odbíhá dál tančit do obýváku.

Mno a tak dokončujeme rituál, zpíváme koledy, jdeme na balkon prskat prskavky ("Koukejte - je jako Pikatchu!") a někdy mezi tím manžel odplouvá do pokoje a cinká zvonečkem...

A nic. Nikdo ho nevnímá.
Tak zvoní znovu.
A zase nic.
Na třetí pokus to nevydržím a začnu ostatní upozorňovat, že "nepřišel náhodou už ten Ježíšek? Slyšíte to?" ... Postupně se chytají další dospělí, ale děti stále nic.
Nakonec se nechá nalákat ten mladší a vyráží na lov balíčků pod stromečkem.
Starší vchází do místnosti až jako poslední a spokojeně konstatuje, že "Ježíšek rozsvítil" (světýlka na stromečku).
Podávám mu první dárek - knížku s pohyblivými obrázky. A zatímco mladší nadšeně roznáši a rozbaluje vše, co řeknu, že je jeho, starší sedí a mává křídly tučňáka a nic dalšího ho už nezajímá.

Ale nakonec jsou za všeobecného jásání rozbaleny všechny dárky, všichni spokojeně obdarovaní, do hraček doplněny baterky... určeni dárci jednotlivých dárků... Děkujeme Ježíškům...
Mno a jak říká moje maminka: Samozřejmě, že dárky na Vánoce dává Ježišek . jen k tomu používá nás lidi, no.  ... Mno a nějak tak to asi jednou vysvětlím svým synům. Teda jestli se vůbec zeptají. Nějak mám pocit, že minimálně ten straší to tak nějak chápe už teď.

Tohle jsem tu psala vloni. Přesně takhle to jednou řeknu i svým dětem.

25. pro 2023

U nas to prislo u dcery letos (je ji 8,5). Dnes rano si ke me sedla a rika "mami, ja vim, ze Jezisek jsi ty". Chvili probihala diskuze, kdy jsem se z toho snazila vybruslit frazemi jako "a jak jsi na neco takoveho prisla?"....no vybruslit se nedalo, rikala mi to uz dost jasne. Tak jsem se zeptala, co by chtela slyset. Odpoved byla jasna "no ze ty jsi Jezisek!". Tak jsem se tedy priznala. Prvni reakce byla "jooo, ja to vedela!". Potom odesla na zachod a vratila se s placem. Ptala jsem se, co se stalo, jestli se o neco nekde bouchla, nebo co se deje. Ubrecene mi rekla, ze se na to nemela ptat, ze bude mit pristi rok pokazene Vanoce. Uff....tak jsem chvili utesovala, az me napadlo rict, ze sice darky davame misto Jeziska my dospeli, ale ze nejaky Jezisek urcite nekde existovat musi, protoze se snazi, abychom byli na Vanoce pohromade a zdravi. A ze to ani my dospeli nemuzeme zaridit, tak s tim urcite pomaha Jezisek, protoze to je to nejdulezitejsi na celych Vanocich prece. Na to rekla, ze to je vlastne pravda a ze tim padem na Jeziska bude dal verit, aby se i dal staral o to, abychom se sesli na Vanoce u stromecku ve zdravi vsichni. ❤️

25. pro 2023

Začni psát komentář...

Odešli