cobaltino
4. únor 2019
1046 

Budeš mít sourozence! Aneb jak předejít žárlivosti

Chcete předejít žárlivým scénám, až se vám narodí další člen rodiny? Bojíte se, že se děti nebudou mít rády? Chcete to vašemu staršímu broučkovi co nejvíce usnadnit?

Mám pro vás několik tipů, které se nám osvědčily:

Příprava před porodem

  • Mluvení o miminku už v těhotenství – Mluvte o tom jak to bude u vás doma vypadat, až se narodí. Není dobrý lhát.
    (Klidně přiznejte, že bude mimi plakat, že budete mít míň času. Zmiňte i to pozitivní – že si budou spolu moct hrát a bude mít kámoše na celý život.)
  • Uspořádání postelí – Připravte je přesně tak, jak budou, až se miminko narodí.
    (Obzvlášť pro batolata je dobrý udělat změny co nejdřív, ať mají čas si na nový „zasedací pořádek“ zvyknout. Snažíme se snížit počet negativních změn na minimum.)
  • Příprava dítěte na noční pláč – Nebojte se to zmínit a navrhnout nějaká řešení.
    (Můžete dítěti připravit další postýlku do jiné místnosti, aby mělo v případě zájmu kam jít spinkat. Můžete nabízet kojení na znovuusnutí. Většina dětí si ale na pláč miminka po pár dnech zvykne a už je v noci nebudí.)
  • Zvykání na tatínka – Pokud není dítě na péči od táty zvyklé, je nejvyšší čas to napravit.
    (Po porodu se tomu nevyhnete a je mnohem příjemnější, když už na sebe budou zvyklí natolik, že to dítěti vůbec nepřijde divné.)
  • Povídání si o kojení miminka – Váš přístup se bude lišit se podle toho, jestli je, nebo není starší dítě kojené.
    (Nekojeným dětem vysvětlete, že miminko se kojit potřebuje a že nedokáže vydržet čekat. Že se nedá kojení jen tak snadno přerušit. Kojeným dětem řekněte pravdu o tom, že miminko neumí jíst nic jiného, a že maminky mlíčko potřebuje, ale že ho budete mít dost pro oba dva. Děti to dobře chápou, když zdůrazníte, že mimi nemá zuby.)

Tipy pro první dny po porodu

  • Dárek od novorozence – Připravte si nějakou hračku pro staršího sourozence, miminko mu ji „předá“ při prvním setkání – třeba v porodnici.
    (Skvělá věc pro vytvoření dobrého prvního dojmu. Dítě si jejich společné setkání spojí s příjemnou emocí 😉 Taky se snažte návštěvu naplánovat tak, aby miminko zrovna neplakalo a ideálně nebylo u vás v náručí – tam bude chtít vaše starší dítě 😉
  • Příprava před kojením – Vemte si k sobě všechno, co by se mohlo pro starší dítě během kojení hodit.
    (Mnohé děti chtějí taky hned něco jíst, takže drobná svačinka se šikne. Nějaká hračka nebo knížka po ruce pomůže starší dítě po čas kojení zabavit.)
  • Žádná očekávání – Nečekejte, že se starší dítě stane najednou „rozumnějším“ jenom proto, že se mu narodil sourozenec.
    (Snažte se mít pořád na paměti věk staršího dítěte a upřímně si odpovězte, jestli byste na ni/něj měli takové nároky, kdyby zůstal/a jedináčkem.)
  • Regrese dovolena – Starší dítě se po narození sourozence může začít chovat miminkovštěji, než dříve. Nebraňte jí/mu v tom.
    (Může to zahrnovat stesky, že se neumí najednou obléknout, může chtít krmit, nebo hodně chovat v náručí, nosit v nosítku, … Chce totiž zažít tu samou péči, kterou vidí, že dáváte miminku. Vyhovte jí/mu, je to jen způsob volání po vaší lásce. A je to dočasné.)
  • Uspávání v jeho/její režii – Dopřejte staršímu dítěti moc rozhodnout, jak bude večerní uspávání vypadat.
    (Může chtít být stále s vámi, takže bude nutné obě děti uspat najednou. Může ale i chtít být s vámi před spaním o samotě. Pak je dobré zapojit tatínka a předat miminko jemu. Čas před spaním je pro starší z dětí velmi důležitý, nepodceňte to.)
  • Častější kojení je normální – Starší sourozenec, pokud je kojen, může začít vyžadovat častější kojení, než dřív. Dopřejte jí/mu to.
    (Při kojení vás má dítě zase jen a jen pro sebe. Je to vaše společná chvilka a tak může tenhle příjemný čas chtít zažívat častěji. Opět je to jen období a až se ujistí, že tu jste stále i pro ni/něj, vrátí se to do vašeho normálu. Nebo se i odstaví – o tandemovém kojení chystám další článek.)
  • Plná důvěra ve starší dítě – Důvěřujte dítěti, že novému členovi rodiny neublíží.
    (Pokud to není za vaší vnitřní hranicí, neomezujte starší dítě v pohybu kolem miminka. Věřte jí/mu, že je opatrné a snaží se na mimi dávat majzla. Třeba když vám skáče na gauči a na jeho druhém konci miminko leží.)
  • Střídání se v péči o miminko – Svěřte mimi tatínkovi alespoň na chvíli.
    (Starší dítě s vámi potřebuje být alespoň někdy o samotě. V ten čas se jí/mu věnujte na 100 %! Skvělá jsou „randíčka“ s každým členem domácnosti zvlášť.)

Co se nám ještě osvědčilo

pokračování článku

další, pro mě zajímavý článek. Za pár dnů nás to totiž čeká

5. únor 2019

Kdyby to tak fungovalo. U nás to bohužel nedopadlo, ač jsme starší dítko připravovali. Po návratu to tak dva dny šlo, pak začal mazec. Naštěstí bez ubližování. Jen ignorace, neposlouchání, ... Nepomohlo ani mít svůj čas jen pro nás bez miminka. Zhruba po roce se to trochu utřepalo, ale ještě dlouho mi připomínala, že sestru nechtěla, že chtěla být sama. Teď si troufnu říct, že je to docela fajn.
Zpětně hodnotím, že i návštěva v porodnici nebyl dobrý nápad. To byl řev na celé oddělení, že chce jít domů s maminkou, že tam má zůstat tatínek. Prostě křivda jak hrom. Potom chodil jen muž bez ní.
Ono je to o tom, jaké máte dítě. Je to velmi individuální a nedá se to škatulkovat nějakými radami.

5. únor 2019

Rady hezky, realita je vzdycky jina. Pro ne to je jako kdyby si vas chlap domu privedl jeste jednu zenskou - musela byste se delit o postel, kuchyn, chlapa ;D ja bych ho zabila. Dite to musi vydrzet... za me asi takhle.

5. únor 2019

@jsem_dama Díky 🙂 Držím palce 😉

5. únor 2019

@makronka222 Jo jo, knížku Sourozenci bez rivality jsme četli a moc nám právě pomohla se do staršího vcítit.
@kayty Ono asi i záleží na věkovém rozdílu. Když už jsou děti starší, jsou to vlastně tak trochu jedináčci, a pak příchod sourozence je velká rána. A souhlas, na povaze dítěte rozhodně záleží.
Každopádně myslím, že každá snaha o zjednodušení situace staršímu dítěti se cení 😉

5. únor 2019

Tak tohle nás právě čeká. Máme vnučku, v dubnu jí budou tři roky a v červnu čekají mladí narození druhé. Nikdo nikdy v rodině neměl děti tak brzy po sobě. Naopak, máme a hodně se nám osvědčilo, i děti po 14 letech. 🙂 Všude se dočítáme, jak tři roky jsou optimální, no, nevím. Vnučku jsme si ohromně užívali a užíváme a nyní se bojíme, že to tak nedáme. Nevíme, jestli to jde, brát si jen jednu. Zatím možná ano, tu starší, ta mladší z toho nebude smutná, ale po pár měsících to už nepůjde. Ale rozhodně ne jen tu malou v kočárku, to tušíme, že není možné. Mám z toho obavy. Já jsem jedináček, tak ani nemám vlastní zkušenosti a nerada bych šlápla vedle.

5. únor 2019

To je hezké, že se takhle připravujete celá rodina 🙂
Samozřejmě že si můžete brát na hlídání jen jednu vnučku. Má to dokonce i jisté výhody - třeba tu, že se navzájem víc užijete, když jste sami.
Nejde to tak dělat dlouhodobě - brát si pořád jen tu jednu. To by opravdu zadělávalo na žárlivost. Ale když to budete střídat, nemusíte se bát. Ideální je, když ta druhá, co zrovna nebude u vás, bude třeba u druhé babičky nebo bude mít jiný zajímavý program 😉
Jinak já mám první děti od sebe rok a půl a přišlo mi to ideální rozestup 🙂 Tohle je hrozně individuální...

5. únor 2019

U nás je to úplná pohoda.. Starší si ségru moc přála, pohlaví jsme nevěděli a připravovali jsme ji na obě varianty. Nakonec jí ta ségra fakt vyšla a denně říká,jak moc jí má ráda.. hrozně se milujou... 😊

5. únor 2019

@dk123 To je krásný! 😀

5. únor 2019

když je ale věkovej rozestup menší, sice ten starší není na světě tak dlouho sám uvědoměle, ale podle mě žárlivost hrozí úplně stejně (čím menší dítě, tím fixovanější na matku zpravidla. takže je těžší se pak o ni dělit), a zase to starší dítě nelze nijak připravit, nebude chápat ani fň. mně teda přijde, že ani dítě před třetím rokem to není schopný chápat. to prostě není v jejich silách si to představit, co teda nastane. ať o tom mluvíte, jak chcete, ať dítě ukazuje na břicho a "ví", že je uvnitř mimino.

to daní dárku staršímu od mladšího, to je docela zvláštní věc. možná, že na tom něco je, ale mně osobně to přijde trochu divný. to starší, pokud mu teda je už víc jak 2 roky třeba, přece tak nějak jako ví, že je nesmysl, aby mu mimino něco dávalo, když samo neumí x tejdnů ani držet hračku v ruce...:D přijde mi to jako trochu occhávaní a lhaní. ale co už. jen myšlenka...

a též s eklonim k názoru, že je to prostě jen a jen o povaze toho staršího. a zaznamenávám i děti, který snad ani neprošly naprosto žádnou žárlivostí a vzaly to úplně v pohodě. až se divim vlastně. a jsou takový, který to zkousávaj fakt těžce, i když si hodně dáváte majzla na každý slovo, který by si mohly přebrat špatně.
určitě je dobrý si to případně nastudovat, pokud to člověku není jasný. (takovýto jako zásadně nesrovnávat, nepoukazovat na to, že on je ten starší, že MUSÍ bejt rozumnej a ustoupit, a různý vyděračský kecy...) ale i tak to není samospasitelný a prostě to nemusí dopadnout úplně růžově. a často nedopadá. pro prvorozený to musí bejt těžký. a zvlášť když prostě nechytnou úplně splachovací a pozitivní povahu....:(

6. únor 2019

@normalnimatka Taky si nemyslím, že s menším věkovým odstupem to je jednodušší, naopak. Proto jsme právě přípravu dělali.
A povaha určitě roli hraje, ale není nutná ta splachovací - starší synové jsou každý jiný, jeden klidný, druhý divoch, a oba dva zvládli příchod mladšího sourozence v pohodě.
Ty rady nejsou samospásný, ale usnadnit to tomu staršímu můžou 😉

7. únor 2019

@cobaltino a ze zajímavosti, ten divoch je ten nejstarší, nebo mladší?:D

nevim, si představuješ pod pojmem divoch. moje dítě asi není zas tak strašnej "divoch", ale je šíleně sebeprosazující a má se vším dost problém. je to takovej malej king a diktátor. a tam se teda dost obávám, co to s ním udělá...:(

7. únor 2019

@normalnimatka Taky mi přijde ode mě i z okolí, že žárlivost vzniká spíš u dětí s menším věkovým rozdílem...řekla bych, že tam je i větší tendence je srovnávat - nebo i větší riziko, že se časem začnou srovnávat samy mezi sebou. Tam, kde je větší věkový rozdíl děti fungují spíš jako samostatné jednotky, případně je starší v roli dalšího rodiče či určitého vzoru. Taky to asi není obecné pravidlo, samozřejmě...jinak se též kloním k názoru, že z 80% je to hlavně o povaze dětí - pokud tedy rodiče nedělají nějaké vyloženě okaté chyby, ad to, co jsi popsala...

7. únor 2019

@urtica jo, jako určitě. akorátže to je pak fakt velkej věkovej rozdíl. já tím "větším" myslela třeba ty 3 roky..:D přišlo mi to akorát, ale teď teda nevim, no. jesi sme se neunáhlili:D

7. únor 2019

@normalnimatka Jo, tak to jo, větším věkovým rozdílem jsem myslela tak pět let plus...no, nás to čeká dnes - bráška je o 4 roky mladší a dnes se poprvé potkají...

7. únor 2019

@urtica když takovejc 5 a víc, to už je fakt jako dva jedináčci...i ty 4 roky mi přijdou dost. protože to to první je na světě i tak 5 let, než se s tím mladším dá nějak aspoň rámcově "hrát". ale je to prostě o tom, jak si sednou a tak.

tak držim palce, ať je to všecko co nej🙂

7. únor 2019

@urtica jo a podle mě taky velkej rozdíl, když budu krapet genderově zaujatá, starší holka a starší kluk. protože holky jsou prostě odjakživa pečovatelky, maj to prostě v sobě. kluky mimina daleko víc nezajímaj, zdá se mi. takže neboj, ségra bude určitě nadšená🙂

7. únor 2019

Když někomu řeknu,že mladí čekají druhé,každý říká,to je malá asi nadšená. No, v dubnu jí budou tři a myslím,že je jí to úplně fuk. 😀 Zatím se všechno točí kolem ní,špatně snáší,kfyž se bavíme dospělí spolu a jí si chvilku nevšímáme. Tak mám trochu obavu,že až nebude na výsluní,že by mohla i škodit.

7. únor 2019

@cobaltino Hezký. Vnímám to hodně podobně, i dělám. Hlavně ta důvěra k dětem je strašně důležitá. A někdy je to mazec. Třeba tříletý ji chce nosit. Teď už mu věřím a nebojím se vůbec, ale ta panika, když ji čapnul poprvé 😀
@makronka222 Tuhle teorii znám, u mých dětí je ten příměr absolutně nesmyslný. Nedovedu si představit, že bych si s každou sfouknutou svíčkou na dortu, padající hvězdou nebo na seznamu pro Ježíška přála jenom to, aby si můj muž přivedl novou ženu. Moje děti to tak měly, po sourozenci toužily víc a dřív než my začali toužit po dalším miminku 🙂
@kayty Funguje to. Spolehlivě. Jen ne na každé dítě. Ani sebelepší recept na bábovku nefunguje vždycky. Každopádně si nemyslím, že by tyhle rady mohly něco pokazit. Jen holt ne vždycky pomůžou, když je dítě nastavené jinak...
@normalnimatka S tím dárkem jsem to teď hodně zvažovala, v pěti a třech fakt technicky řešili, jak mimino ty dárky v břiše nakupovalo 😀 Přiznala jsem, že dárky jsem koupila já, protože jsem cítila, že jim chce něco dát. A že mi pomáhala s výběrem, že podle toho, jak se v břiše chovala, jsem poznala, že se jí můj výběr líbí. Vzali to naprosto, všem se chlubí batůžky od Jasminky. Moje děti mají pohádky rády a rády se jimi nechávají tak trochu oblbnout, i když vědí, že je to trochu jinak...

7. únor 2019

@normalnimatka Ten prostřední je divokej. A ano, takovej diktátorek 😀 (ale zase je na druhou stranu citlivej, takže je ten nejmazlivější z celé rodiny - chodí nejmladšího pořád pusinkovat)

8. únor 2019

@rebe Díky za shrnutí 😉
Ten dárek byl asi úlet, ale tenkrát mi to přišlo jako geniální... Syn po původu dárku nepátral, bylo mu 19 měsíců.
A teď jsem jim řekla jen "tady máte dáreček, vemte si ho od brášky" (byly položený v jeho postýlce) A opět nic dál neřešili. Jenom se culili jak měsíčci na hnoji 😀

8. únor 2019

@rebe Já nenapsala, že je to špatně. Napsala jsem, že ač jsme dítě na příchod sourozence připravovali, nedopadlo to. Ne vždy je všechno krásné, pozitivní a sluníčkové ač si to člověk tak předem maluje. Vize větší "hepy femily" vzala za své prakticky obratem. Takže ne, nefunguje to spolehlivě, tím si protiřečíte s dalším sdělením 😉 🙂

@cobaltino Jsou o téměř přesně o tři. Nicméně dcerka je svá, u ní by byl problém myslím vždycky. Já mám bráchu o pět let mladšího a ano, byl to docela šok. Já šla do školy a on byl uřvané batole na plenkách.

8. únor 2019

@kayty Ale v článku se přece píše, že jsou to rady, jak to dětem USNADNIT, které se JIM osvědčily. Nám taky. Hodně pohody máme díky tomu, že jsme dělali právě tohle. Ale nikdo netvrdí, že to pomůže vždycky a vyřeší to všechny problémy. Bohužel, každé dítě je jiné. Recepty nefungují vždy ani u té bábovky, ani ty sebeosvědčenější. A děti nejsou bábovka. Myslím si ale, že když budeš dělat vše, co je v tom článku, tak to své dcerce usnadníš. I když to pro ni třeba pořád bude těžké. Cílem není mít dokonalou hepy femily, to holt asi nejde vždy. Jsou děti, u kterých je úspěch, když sourozence respektují a netrápí se. Ale i to je pořád stokrát lepší, než kdyby se trápila, že má sourozence, kterého nechtěla. "Špatně" není ani vaše dcerka, ani vaše rodina ani váš přístup. Nic takového. Prostě to máte jinak. Ale pokud vám cokoli z těchhle rad pomůže (nebo pomohlo, protože jste to už dělali), aby to bylo o kousek lepší, tak je to fajn, ne?

8. únor 2019

Začni psát komentář...

Odešli