d_zejn
30. dub 2021
190 

Za zkamenělinami na NS Zlatý kůň

Poté, co se konečně otevřely hranice okresů a my mohli beztrestně opustit Prahu, první cesta směřovala směr Koněprusy. U Klárky z blogu Pondělí jsem se nechala inspirovat jejich úspěšným hledáním zkamenělin na naučné stezce Zlatý kůň. Výlet, který se obejde bez protestů dětí, protože kdo nechtěl někdy mít doma trilobita jako v Cestě do pravěku…

Naučná stezka Zlatý kůň

Koněpruské jeskyně jsou sice oblíbenou destinací školních výletů, ale byla by škoda soustředit se pouze na cestu pod zem a vynechat naučnou stezku, která je neméně zajímavá a provede vás oblastí, odkud byly jeskyně objeveny.

Krátká, cca 4 kilometry dlouhá trasa, vede přes jediný vrchol přímo nad vstupem do jeskyní, kde při dobré viditelnosti můžete dohlédnout až na Točník. Divácky vděčný je výhled nejen po krajině, ale i na lom Čertovy schody a na hranu Císařského lomu. Areál lomu Čertovy schody by měl být v budoucnu zpřístupněn a stát se součástí geoparku.

Po táhlém prudkém klesání na dno Houbova lomu přichází to, na co všichni čekají  Na dně lomu se nachází několik přístupných a legálních paleontologických nalezišť, kde při troše štěstí objevíte otisky prvohorních obyvatel mořského dna.

Celá oblast Národní přírodní památky Zlatý kůň je geologicky zajímavá a po těžbě vápence i paleontologickém průzkumu tu zůstalo mnoho míst, kde lze bezpečně získat zkameněliny. Jediné, co budete potřebovat, je trpělivost a případně geologické kladívko na roztlučení volně ležících kamenů. Ale i bez něj se dají najít krásné kousky. Nejčastěji jsou to otisky lilijic, hlavonožců a řas, trilobita nevyhlížejte, na ty to chce blíž ku Praze.

Právě zde, ze dna Houbova lomu je vidět i místo, odkud byl při odstřelu stěny lomu objeven areál vápencových jeskyní.

Lom Na Kobyle

Komu by stačila pouze návštěva dna lomu a hledání zkamenělin, může z Houbova lomu cestu zlomit zpět na parkoviště. Byla by to ale škoda, zbytek naučné stezky prochází přes udržitelně obnovenou krajinu, protíná silnici a míří do lomu Na Kobyle, který je součástí přírodní rezervace Kobyla.

Těžba v tomto lomu byla ukončena již v roce 1929, lze tu pozorovat, jak se příroda samovolný sukces vegetace. Z lomu ven vede cesta původním několik desítek metrů dlouhým tunelem, který sloužil k dopravě vytěženého vápence, poté zpět k parkovišti.

V současné době probíhá výstavba nového návštěvnického centra u vstupu do jeskyní, které si dlouho čekalo na důstojné uvítání návštěvníků.

Kam dál?

Na závěr si neodpustím malé gastrookénko  Na Berounsko jezdíme dost často, stavit se pro jídlo v Blackdogu, sníst si jídlo na náměstí a následně si dopřát sladkou tečku s kávou v kavárně Šťastná koza už se stalo naší tradicí. Obzvlášť během pandemie je důležité podpořit své oblíbené podniky a dopřát si zdání “normálního” života.

https://www.maleradosti.net/2021/04/30/na-vylete-za-zkamenelinami-na-ns-zlaty-kun/

Nedávno jsme byli 😉 krásné místo

30. dub 2021
d_zejn
autor

@liynks že jo! Takový kousek od Prahy a tak pěkné místo.

30. dub 2021

Ja tam xlet provadela,je to ❤️.Potesil me kamarad,ze i pres diru misto pruvodcarny se prohlidky budou konat.Jinak tip z berounskeho muzea-maji super geopark a geologa,ktery se sutrum venuje od detstvi a jezdi i na jeskyne a delava worshopy prave tukani.Vloni jsem s nim byla na Homolaku (kousek od jeskyni)

30. dub 2021
d_zejn
autor

@hadruska to jsou pozitivní zprávy! Do musea se chystám, jen co se otevře. A na workshopy se podívám, zní to jako fajn prázdninová aktivita 😉 moc díky za tip

30. dub 2021

@d_zejn Je to skvely!Pavel tim fakt zije a detem o tom umi vypravet a vsechno popsat.

30. dub 2021

Taky nase smráďata nadšeně hledala a nacházela spousty. 😃

3. kvě 2021
d_zejn
autor

@shak29 krásný úlovek! My měli strach, že budou děti zklamané, že nic nenajdou a nakonec musely vybírat ty nejhezčí kousky, které si vezmou domů

4. kvě 2021

Začni psát komentář...

Odešli