destovakapka
2. srp 2017
280 

Těhotenství týden po týdnu - 1 týden

                                                            1. týden těhotenství

                                                        Co se děje s vámi?

Právě začaly vaše poslední měsíčky před otěhotněním…..
Menstruační krvácení je vlastně odlučování děložní sliznice spolu s krví v případě, že v minulém měsíci nedošlo k otěhotnění. Poté, co je sliznice odloučena a odplavena, dochází okamžitě k jejímu dalšímu narůstání a k přípravě dělohy na další možné otěhotnění.

POZOR!
V tomto 1. týdnu těhotenství a prakticky i téměř celém následujícím týdnu těhotenství se o těhotenství vlastně nejedná!
Vše se teprve chystá (ve vaječníku začíná dozrávat vajíčko – základ potenciálního miminka).

Těhotenství začínáme počítat od prvního dne vaší poslední menstruace. I když jste vlastně ještě nepočala – už počítáte. Během následujících zhruba 280 dnů se ve vašem nitru odehraje úžasný seriál, jehož posledním dílem bude narození vašeho miminka. Nebudeme ale předbíhat.

Čeká nás průměrně 40 týdnů, rozdělených do tří trimestrů, s rostoucím bříškem plných radostí a také starostí, lékařských prohlídek, zařizování a shánění výbavičky a očekávání. Gynekologové a porodníci používají k označování délky gravidity výhradně měsíce lunární. Těhotenství je tak rozděleno do desíti lunárních (a devíti kalendářních) měsíců. Během prvního lunárního měsíce dochází k oplodnění vajíčka, rýhování, přesun do dělohy, uhnízdění v děložní sliznici a období tzv. embryogeneze. V prvních týdnech mluvíme o embryu, od 10. gestačního týdne začínáme mluvit o plodu.

Při stresu se do krevního oběhu vyplavují ve zvýšené míře stresové hormony, které ovlivňují chování ženy i její tělesné pochody. Ty mohou zablokovat ovulaci i menstruaci, ovlivňují pohyblivost vejcovodů a prokrvení dělohy. Působí také na imunitní systém, tlumí ho, a to může ovlivnit proces zahnízdění vajíčka v děloze.

                                                         Co se děje v bříšku?

Přibližně šestý den cyklu začne ve vaječníku dozrávat folikul (dutina vyplněná tekutinou, která obsahuje vajíčko). V obou vaječnících je takových folikulů velké množství, každý měsíc dozraje a uvolní se zpravidla jen jedno vajíčko, obvykle střídavě z levého a pravého vaječníku. Pokud dozraje více folikulů s tím i více vajíček, jedná se o vícečetné těhotenství.

Začni psát komentář...

Odešli