destovakapka
2. srp 2017
540 

Těhotenství týden po týdnu - 12 týden

                                                           12. týden těhotenství

                                                           Co se děje s vámi?

Přibližně právě 12. týden těhotenství vám již lékař předá těhotenskou průkazku s výsledky všech dosavadních vyšetření. Je to Váš nejdůležitější dokument v těhotenství, kam se budou zaznamenávat všechny informace, výsledky a odevzdáte ji až při porodu.

V období mezi 11. a 13. týdnem máte rovněž možnost absolvovat tzv. Prvotrimestrální screening genetických vad plodu. Jedná se o integrované zhodnocení krevních odběrů a ultrazvukového vyšetření plodu, jehož výsledkem je míra rizika postižení plodu chromozomální vadou. Vyšetření se skládá z provedení ultrazvuku a odběru krve. Odběr krve se provede obvykle v 10. týdnu těhotenství, následuje ultrazvukové vyšetření, které se provádí od začátku 11. do konce 13. týdne těhotenství. Na konci tohoto vyšetření vám bude sdělen výsledek testu, který je vaše individuální riziko Downova syndromu a jiných genetických vad.

Toto riziko závisí na hlavně na věku matky a šířce šíjového projasnění (NT - nuchální translucence). Mezi markery, na které se na ultrazvukovém screeningu zaměřujeme, ale rovněž patří přítomnosti či nepřítomnost nosní kůstky, srdeční frekvence plodu, průtoku krve přes trojcípou chlopeň srdce plodu, krevní průtok v ductus venosus plodu. Toto vyšetření je velmi citlivé a je přesnější než screeningové vyšetření v 16. týdnu těhotenství, musí ale být prováděno lékařem k tomuto vyšetření speciálně vyškoleným.

Dle výsledného rizika Vám poté bude navržen další postup – v případě vysokého, eventuelně středního rizika doporučeno provedení invazivního vyšetření (aminocentéza – odběr malého množství plodové vody jehlou, odběr choriových klků), které potvrdí, nebo vyvrátí genetickou vadu.
Při zvýšeném riziku vrozených vad bude také nabídnuta konzultace klinickým genetikem, který na základě vašeho rozhodnutí rozhodne o provedení invazivního diagnostického vyšetření či nikoliv.

Snažte si zvyknou a dbát na správné držení těla. Je to nejlepší metoda, jak předejít tak častým bolestem páteře ve vyšším stupni těhotenství, kdy přiberete na váze a budete méně pohyblivá.
Zafixujte si tedy správný postoj a správný sed na židli (zvednout bradu a dívat se zpříma, ramena táhnout dolů, lopatky k sobě, zpevnit břicho).

Jste velmi citlivá, rozrušit vás mohou i zdánlivé maličkosti. To je způsobeno hormonálními změnami, které se ve vašem těle dějí. Postupně by měly odeznívat pocity na zvracení, stále ale přetrvávají problémy se spánkem, pocity únavy, časté močení či bolesti hlavy.

Zhruba v tomto týdnu podstoupíte další vyšetření v prenatální poradně. Kromě toho vám váš lékař udělá specializované ultrazvukové vyšetření (lze v intervalu 11. až 14. týden), vyšetření prsů, změří vám pánevní rozměry, a pokud tak ještě neučinil, vystaví vám těhotenský průkaz (obvykle v 8. až 13. týdnu, záleží na zvyklostech lékaře). Mezi 6.–13. týdnem se také provádí kolposkopické vyšetření děložního čípku a stěr na onkologickou cytologii (nebylo-li vyšetřeno v poslední době). Zmíněné specializované screeningové vyšetření by mělo odhalit riziko vrozených vad a dědičných syndromů. Skládá se z odběru krve a odborného ultrazvukového vyšetření. Tento test může určit, zda váš plod nemá zvýšené riziko chromozomální odchylky. Pokud váš lékař tento screening osobně neprovádí, může vás odeslat do centra prenatální diagnostiky. V případě podezření na odchylku v počtu chromozomů lze provést odběr placentární tkáně a stanovit tak chromozomální výbavu plodu. Odběr placentární tkáně se označuje zkratkou CVS (chorion villus sampling). Optimální odhad je až po 11. gestačním týdnu. Toto vyšetření je zatíženo stejným rizikem ztráty těhotenství jako odběr plodové vody ve druhém trimestru.

                                                          Co se děje v bříšku?

12. týden těhotenství se začínají zevní pohlavní orgány postupně odlišovat. U plodů mužského pohlaví, ve srovnání s plody ženského pohlaví, roste rychleji do délky pohlavní hrbolek (budoucí penis). Rozdíly jsou ale dosud malé, v praxi je rozlišení obou pohlaví obtížné, s menší spolehlivostí.

V zevních pohlavních orgánech plodů ženského pohlaví sice také pohlavní hrbolek roste, ale podstatně méně. Je základem poštěváčku.

Vaše miminko už umí zatnout pěstičky, otevřít pusinku, polknout či zívat. Již je také jasně rozlišeno jeho pohlaví. Placenta přebírá plně úlohu výživy, nahrazuje tedy roli žlutého tělíska. Pocit na zvracení, který vás doteď mohl provázet, začne pomalu odeznívat. Stále se ale můžete cítit unavená.

V tomto týdnu přebírá plně výživu a zásobování kyslíkem placenta, trávicí systém dítěte dokáže vstřebávat glukózu. Utvářejí se mu hlasivky a pod blánou na očích se vyvíjí duhovka. Dozrávají chuťové buňky, začíná pracovat imunitní systém, hypofýza na spodině lebeční produkuje hormony. Vyvíjejí se vlasové váčky, ze kterých později vyrostou vašemu děťátku vlasy, v případě chlapce i vousy. Prstíky se oddělují, rostou na nich nehty a jemné ochlupení po celém těle. Kostra se zpevňuje. Pohlavní orgány nabývají své rysy. Dítě už se umí pohybovat, zatíná dlaň v pěst, umí otvírat ústa, zívat a sát. Dokonce se umí smát a cucat si palec.

Ve 12. týdnu těhotenství měří plod zhruba 5,5 cm.Při zjišťování délky plodu se měří vzdálenost od temene ke kostrči. Plod nyní váží zhruba 15 gramů.

Plod stáří 11+2 týdne a velikosti 47 mm. Je vidět hlava s nosem, jasnější horní a dolní čelistí. Vpravo pak dolní končetiny.

Začni psát komentář...

Odešli