destovakapka
2. srp 2017
548 

Těhotenství týden po týdnu - 14 týden

                                                        14. týden těhotenství

                                                        Co se děje s vámi?

14. týden těhotenství vstupujete do druhého trimestru těhotenství. Potíže spojené se začátkem těhotenství začínají pomalu ustupovat. Hladiny těhotenských hormonů se ustálily.

Druhý trimestr bývá nejhezčím obdobím z celého těhotenství. Váš přírůstek na váze ještě není veliký, přibližně asi 2 kg. Okolí vaše těhotenství ještě nevnímá, vy se však budete lépe cítit ve volnějším oblečení. Pokud nechcete či nemůžete utrácet, není nutné kupovat drahé těhotenské oblečení, oslovte kamarádky,  neváhejte nakoupit ve výprodeji větší velikosti nebo zkusit bazarové těhotenské oblečení.

Cigaretový kouř a látky v něm obsažené přecházejí z plic do krve. V případě, že je žena – kuřačka těhotná, pak přecházejí i do krve plodu, na který mají prokazatelně škodlivý účinek.

Kouření matky má prokazatelně vliv na růst plodu, dochází velmi často ke zhoršení funkce placenty a následně k zaostávání růstu. Výsledkem bývá růstová retardace (zpomalení růstu) plodu, spojená  v extrémním případě až s nutností ukončení těhotenství předčasně i přes nezralost plodu.

U dětí hrozí vyšší riziko syndromu náhlého úmrtí novorozence. Z dalších komplikací to jsou neurologické abnormality a poruchy chování.

Děti silných kuřaček mívají nízkou porodní hmotnost, mohou hůře prospívat a navíc jsou ohroženy „pasivním“ kouřením již od narození.

Kuřačky mají samy dvakrát vyšší riziko rozvoje poporodních zdravotních komplikací s následkem smrti než nekuřačky!

Riziko pro plod u pasivní kuřačky je stejné jako u ženy, která vykouří 1 – 5 cigaret za den - požádejte tedy o toleranci i vaše nejbližší.

Naštěstí v těhotenství dochází celkem často ke ztrátě chuti na cigaretu, takže hodně žen kouření zcela zanechá či je silně omezí.

Pokud se vám povedlo v těhotenství zanechat kouření, již se k němu po porodu nevracejte! Prospějete tak sobě, vašemu okolí a bude to největší dárek pro vaše dítě.

Na přelomu prvního a druhého trimestru se začíná většina žen cítit o poznání lépe, a to nejen kvůli odeznívajícím ranním nevolnostem a vytrácejícímu se nechutenství. I přestože je vaše miminko nyní méně náchylné ke škodlivým vlivům, měla byste stále přijímat zvýšené množství ovoce, zeleniny, a pokud možno se udržovat se v dobré fyzické a psychické kondici. Není od věci najít si ve svém okolí cvičení pro těhotné. Již je plně vyvinuta placenta, pupečník i plodové obaly. Jelikož ranní nevolnosti a pocit častého močení by měly v tuto dobu začít ustupovat, měla byste se cítit o něco lépe. Opět se vám vrací chuť k jídlu, což je vidět také na přibývání na váze. To ale není nikterak velké, doposud je asi 1,2 kilogramu, což se rovná asi jedné desetině celkového váhového přírůstku v těhotenství. Kolik můžete v těhotenství přibrat? Máte také více energie – využijte ji k přípravám na příchod miminka na svět.

Jaké můžu v těhotenství bylinky? Léčivé byliny pomáhaly těhotným ženám od pradávna. Jejich prostřednictvím můžete prožít těhotenství v harmonii s přírodou. Pro každý trimestr jsou vhodné jiné bylinky, jejich pomoc využijete i při porodu a v šestinedělí.

Můžete začít trpět zácpou, kterou způsobuje zvýšená hladina progesteronu. Ten způsobuje zpomalení pohybu střevních stěn. Střeva také utlačuje rostoucí děloha. Pro zmírnění těchto obtíží pijte více vody a dopřejte si více ovoce a zeleniny. Zkuste si také zvyknout na spaní na boku (nejlépe levém), místo spaní na zádech či na břichu. S rostoucím bříškem využijete také pomoc polštářů.

                                                           Co se děje v bříšku?

Během třetího měsíce rostou velmi rychle horní končetiny. Na konci měsíce již dosáhnou ve vztahu k celému tělu správné relativní délky. Dolní končetiny v růstu zaostávají, jsou dosud vzhledem k ostatním proporcím těla velmi krátké. Jak horní, tak dolní končetiny jsou velmi hubené.

Nadále pokračuje vývoj zevního genitálu, ale určení pohlaví je zatím obtížné.

V tomto období začíná na téměř celém povrchu těla miminka rašit jemné ochlupení, tzv. lanugo.  Má ochrannou funkci, zachytává maz, který tvoří kožní buňky. Před narozením lanugo vymizí.

Na konci třetího měsíce jsou některé svaly natolik vyvinuté, že se dokáží stáhnout. Pohyby těla jsou ale ještě natolik slabé, že je matka zatím nepociťuje. Na druhé straně plod již aktivně reaguje na mechanické podráždění.  Pohyby je možné pozorovat během vyšetření ultrazvukem.

Miminko se volně vznáší v plodové vodě, jejíž objem je v tomto období asi 30 ml. Pochází z plazmy mateřské krve, k miminku se dostává difuzí přes plodové obaly. Plod vodu polyká a zase vylučuje ledvinami, které již zahajují svou činnost.

Plod již ohýbá nohy v kolenou, dolní končetiny jsou delší než horní. Na rukách i nohách rostou nehty. Pomalu se prodlužuje krk a napřimuje hlavička. Miminko pohybuje očima, vraští obočí, špulí rty a jeho pohyby jsou daleko plynulejší, než tomu bylo doposud. Začíná pracovat nervový systém. Také polyká tekutinu, která ho obklopuje a zároveň do ní močí, čímž přispívá ke tvorbě plodové vody v amniové dutině. Nacvičuje dýchací pohyby, a připravuje se tak na život vně maminky. Začíná sekrece hormonů štítné žlázy.

14. týdnem začíná 2. trimestr těhotenství. V tomto týdnu měří plod zhruba 8,5 cm. Při zjišťování délky plodu se měří vzdálenost od temene ke kostrči. Plod nyní váží zhruba 45 gramů.

Plod o velikosti 81 mm ve 14. týdnu těhotenství (13+5)

Začni psát komentář...

Odešli