destovakapka
2. srp 2017
432 

Těhotenství týden po týdnu - 2 týden

                                                            2. týden těhotenství

                                                            Co se děje s vámi?

Cítíte se dobře, vaše menstruace skončila. V tomto týdnu "těhotenství" začíná v děloze narůstat nová bohatě prokrvená sliznice. Děloha se tak připravuje na přijetí oplozeného vajíčka, které zatím dozrává ve vaječníku. Věnujte se všem aktivitám, snažte se být v dobrém psychickém rozpoložení, nepřepínejte své síly.

Početí probíhá na mikroskopické úrovni. Začíná ovulací, pokračuje oplozením a následným dělením oplozeného vajíčka, které putuje do dělohy. Cesta spermie k vajíčku je plná nástrah, ale pokud se setkání podaří, vznikne jediná buňka obsahující genetickou informaci obou rodičů. Nový život může začít!

Obvykle 13.–14. den po prvním dnu poslední menstruace dochází k tzv. ovulaci. Ve vaječníku dozrál Graafův folikul, praská a jeho tekutina i s vajíčkem vytéká. Vajíčko může být oplodněno maximálně 24 hodin po ovulaci, kdežto spermie mohou čekat na svou šanci až 48 hodin po souloži. Pokud nedojde k oplození, vajíčko umírá a folikul vysychá. Sliznice se odlučuje a spouští se menstruace. Hladina hormonu progesteronu klesá. Je-li vajíčko oplodněno, progesteron v krvi naopak stoupá a děložní sliznice se ztlušťuje.

K oplodnění vajíčka spermií dochází v širší části vejcovodu, oplodněná buňka (zygota) se poté přesouvá do dělohy. V průběhu cesty do dělohy se oplodněná buňka začíná dělit, tzv. rýhovat. Pod zevní vrstvou buněk se hromadí tekutina a vzniká tak dutý útvar – blastocysta. Ta přechází kolem 5. dne po oplodnění do dělohy a začíná se uhnizďovat ve sliznici dutiny děložní. Z vnitřní vrstvy buněk blastocysty vzniká tzv. zárodečný terčík, základ budoucího embrya.

Asi 25 % žen zažívá při ovulaci menší bolest v podbřišku, na straně ovulujícího vaječníku. Průkaznější známkou ovulace je měnící se hlen. Ihned po menstruaci je hlenu málo, je hustý a lepkavý. S blížící se dobou ovulace hlen řídne a je vlhčí, aby usnadnil průchod spermií děložním hrdlem. Poté se hlen opět zhušťuje.
Víte, že délka cesty spermie k vajíčku, která měří asi 15 až 18 centimetrů, odpovídá v přepočtu na člověka asi stu olympijských bazénů?

                                                            Co se děje v bříšku?

Ve 2. týdnu těhotenství se jeden z rostoucích folikulů s vajíčkem ve vaječnících začíná odlišovat od ostatních, roste rychleji, postupně se vyklenuje jako puchýřek nad povrch vaječníku. Folikul má průměr až 2 cm, uvnitř je dutinka vyplněná tekutinou a vajíčko, které má velké jádro. Je to největší buňka lidského těla. Kolem 14. dne cyklu folikul praská a vajíčko je vyplaveno k vejcovodu – tzv. ovulace.

Vajíčko i spermie mají na rozdíl od jiných buněk lidského těla pouze poloviční počet chromozomů. Vajíčko má vždy 22 chromozomů + jeden pohlavní chromozom X (tedy 23X), spermie má 22 chromozomů jeden pohlavní chromozom buď X nebo Y (tedy 23X nebo 23Y). Spojením vajíčka a spermie vznikne oplozené vajíčko (zygota) s plným počtem chromozomů 46, a to buď 46XX nebo 46XY. Tím je dáno genetické pohlaví jedince 46XY – mužské, 46XX – ženské. Spermie nesoucí chromozom X a spermie nesoucí chromozom Y mají trochu odlišné vlastnosti. Ta, která nese pohlavní chromozom Y je menší a rychlejší, spermie nesoucí chromozom X je větší a pomalejší. Ovlivnění pohlaví naštěstí není prakticky možné a všechny doporučené návody vychází spíše z pověr, byť se některé opírají o vědecké poznatky o velikosti spermií. Jedna z nejčastějších rad je ta, že pokud si pár plánující dítě přeje více chlapečka, měl by se pohlavní styk uskutečnit v den ovulace nebo těsně po ní (spermie Y je lehčí a rychlejší a k vajíčku ve vejcovodu dorazí rychleji). Pokud si přejí více holčičku, měl by se pohlavní styk uskutečnit 2-3 dny před ovulací (spermie nesoucí chromozom X je větší a pomalejší, zato déle přežívá). Na uvolnění vajíčka si v klidu počká.

Začni psát komentář...

Odešli