destovakapka
3. srp 2017
557 

Těhotenství týden po týdnu - 20 týden

                                                           20. týden těhotenství                                                                                                                   Co se děje s vámi?

Kolem 20. týdne těhotenství byste měla absolvovat II. ultrazvukový screening (20–22. týden těhotenství). Toto vyšetření se specializuje na odhalení případných vývojových vad plodu, dále se zjišťuje uložení placenty, množství plodové vody a růst plodu. V případě nejasného nálezu nebo zvýšeného rizika se doplňuje podrobné vyšetření srdce plodu lékařem – specialistou.

Na vyšetření ultrazvukem vám rádi vytisknou obrázek vašeho miminka!

20. týden těhotenství začínají i prvorodičky cítit první pohyby plodu, zpočátku bývají vnímány spíše jako lechtání či bublání, postupně budou nabývat na intenzitě – miminko začíná kopat.

Sexuální aktivity během těhotenství nejsou pokládány za škodlivé. Výjimku tvoří stavy jako krvácení, vcestná placenta, hrozící předčasný porod, a další, na které vás upozorní váš lékař. 

Je vhodné, aby žena realizovala svůj sexuální život v těhotenství podle svého přání - ona volí frekvenci pohlavního styku, ona volí polohy a aktivity, které jí vyhovují a které chápavý partner akceptuje. Někdy má žena paradoxně vlivem překrvení malé pánve větší chuť k pohlavnímu styku, přičemž prožívání orgasmu bývá nezměněno.

Koncem těhotenství mohou sexuální aktivity - nechráněný pohlavní styk - urychlit nástup porodní činnosti. Děje se tak z důvodu přítomnosti prostaglandinů ve spermatu.

Vrchol dělohy je u pupku. Obecně v polovině vašeho těhotenství budete vypadat velice dobře. A ne jen vypadat, ale i se cítit. Vyčistí se vám pleť, zkvalitní nehty a zhoustnou vlasy, u kterých se zastavilo přirozené vypadávání. To bude pokračovat opět po porodu. Na pleti se mohou objevit drobné tmavé skvrny – chloazmata –, které způsobují vysoké hladiny estrogenu. Jaké další změny vás čekají? Pokud jste těhotná poprvé, můžete začít cítit pohyby svého miminka. Těšíte se na ně?

Opět se přichystejte na vyšetření v prenatální poradně. Podstoupíte ultrazvukový screening plodu (lze v intervalu 18. až 20. týden). Jeho cílem je zhodnotit růst plodu a stav jednotlivých orgánových skupin. Pokud by plod měl nějakou strukturální odchylku (srdeční vada, obličejový rozštěp), lze ji odhalit.

V těhotenství se často vyskytují křeče lýtek a chodidel. Dochází k nim zejména v noci a nad ránem. Proto pozor na ranní protahování! Jsou způsobeny změnou množství krve v těle a nízkým obsahem vápníku. Preventivně jezte banány, které přirozeně pomáhají udržovat hladinu sodíku a draslíku a poraďte se se svým lékařem. Postižený sval opatrně natáhněte a promasírujte.

                                                           Co se děje v bříšku?

Rychlý růst plodu do délky pokračuje i v těchto týdnech. Výrazně rostou do délky dolní končetiny a vyrovnávají tak své předchozí zpoždění.

Na tělním povrchu jsou velmi jemné chloupky – lanugo.  Jemné chloupky lanuga najdeme zpočátku i na dlaních a na chodidlech, před koncem gravidity ale vymizí.

Na povrchu kůže dlaní a chodidel jsou již jasně vykreslené obrazce kožních rýh. Jejich uspořádání je pro každého člověka charakteristické, dědičně dané a po celý život neměnné.

Pohyby plodu jsou důraznější. Ručičky ohmatávají okolí. Paleček se dostane občas do úst a plod jej rty a jazykem dumlá. Nožičky vydatně kopou.

Volný pohyb plodu ve všech směrech zajišťuje pupečník, jehož délka dosahuje asi 50 cm. Cévy, které zásobují plod kyslíkem, živinami a dalšími důležitými látkami, probíhají v pupečníku spirálovitě. To je chrání před poškozením při natažení pupečníku.

Srdeční akce je velmi rychlá, srdce plodu tepe dvakrát rychleji než srdce matky.

V amniovém vaku je asi 350 ml plodové vody. Vzhledem k tomu, že plod roste v této době rychleji, než se zvětšuje děloha, začíná docházet k jeho občasným kontaktům s děložní stěnou – těhotná žena vnímá pohyby miminka.

Polovinu těhotenství máte za sebou. Dítě už dokáže poznat váš hlas. Pomocí ultrazvuku lze již spolehlivě určit jeho pohlaví. Pokud jste prvorodička, začnete v této době cítit první pohyby plodu.

Dítě je uprostřed svého prenatálního vývoje. Kůže je složená ze čtyř vrstev, je již pevnější, než tomu bylo například před dvěma týdny. Dozrávají spoje a nervové buňky v centrální nervové soustavě, které odpovídají na podněty smyslových orgánů. Holčičkám se právě v tuto dobu formuje pochva, v jejích vaječnících je nyní založeno na 2 miliony vajíček, kterých však v době narození zůstane polovina. Vývoj smyslů je nyní ve svém klíčovém stadiu. Dítě je stále drobné, ale rychle roste. Užívá si protahování končetin.

Od 20. týdne těhotenství se pro určení délky plodu používá součet délky hlavičky, trupu a nohou. Ve 20. týdnu těhotenství měří plod zhruba 25,5 cm. Váha plodu je nyní zhruba 300 g.

Sonogram plodu ve 20. týdnu těhotenství:  zavřená očička (víčka jsou dosud srostlá) a pootevřená pusinka navozují dojem, že je plod ospalý a zívá.

Začni psát komentář...

Odešli