destovakapka
14. srp 2017
398 

Těhotenství týden po týdnu - 23 týden

                                                            23. týden těhotenství         

                                                             Co se děje s vámi?

V této fázi těhotenství rychle přibíráte na váze, a pokud na vás těhotenství dosud nebylo patrné, v příštích dnech se to změní. Průměrný přírůstek na váze je ve 23. týdnu těhotenství cca 4-5 kg. Mohou vám začít první nebolestivé stahy děložní svaloviny (známé jako „poslíčky“). Nevyvolávají změny na děložním hrdle a některé ženy je ani nevnímají. S přibližujícím se termínem porodu mohou být silnější a častější a označují se jako „poslíčky“. .

Tlak těhotné dělohy může mimo hemoroidů způsobit též křečové žíly na dolních končetinách a v oblasti rodidel. Doporučuje se pravidelné cvičení a dostatek pohybu (nejlépe chůze), při odpočinku podkládání dolních končetin do zvýšené polohy, aby se zlepšil krevní návrat. Vhodné je též nošení kompresivních punčoch a pohodlné obuvi.

Cestování autem je určitě vhodnější než jízda v přeplněných dopravních prostředcích, ovšem pouze za předpokladu použití bezpečnostního pásu, jehož spodní část má být vedena pod zvětšeným břichem, ne přes břicho.

Spodní pás je umístěn pod dělohou, ramenní pás nad vrcholem těhotné dělohy, mezi prsy. Upnutí musí být pohodlné, ne příliš těsné, ale ani volné. Ramenní pás nesmí sklouzávat z ramene! Poutat by se měly těhotné-řidičky i těhotné-spolujezdkyně, a to na předním i zadním sedadle. To, že samotný pás musí mít funkční samonavíjecí zařízení a nepoškozený popruh, je samozřejmostí.

Tvrzení, že těhotné se nemusí v autě poutat, je zcela mylné! Úmrtí plodu může způsobit i zdánlivě malý náraz, jehož následkem může dojít k odloučení placenty a k odúmrtí plodu. Ženě navíc hrozí silné krvácení.

Vaše děťátko stále lépe slyší, a to díky stále sílícím kůstkám ve středním uchu. Můžete cítit nepohodlí spojené s trávením, únavu či bolest zad.

Bříško začíná růst velice rychle. Stejně tak se zvyšuje tlak na trávicí ústrojí. Proto můžete pociťovat nepohodlí spojené se špatným trávením a pálením žáhy. Abyste zmírnila pálení žáhy, jezte během dne pravidelněji a menší porce. Pokud máte tu možnost, jděte se po jídle na chvilku projít, podpoříte tím trávení. Do porodu vám zbývají necelé čtyři měsíce. Mluvte ke svému dítěti co nejčastěji! Rozezná váš hlas, jeho intonaci a výšku. Až se narodí, bude pro něj důvěrně známý a snáze ho dokážete ukonejšit.

Máte dilema, zda být mámou na plný úvazek, nebo dát přednost kariéře? Pro spoustu žen znamená jejich práce synonymum spokojeného života. Být několik let doma s dítětem si ani nedokážou představit. A malé dítě potřebuje cítit, že se mamince vede dobře. Pořád je lepší ji mít kolem sebe o něco méně hodin denně, ale v dobré náladě než neustále, ale nervózní.

Pokud jste ještě nezačala, začnete s procvičováním svalů pánevního dna. Zpevněné pánevní dno kotví celou páteř, ovlivňuje nejen funkci vnitřních orgánů, ale i sexuální požitek. V těhotenství cvičením svalů pánevního dna předejdete úniku moči.

                                                          Co se děje v bříšku?

I vaše miminko rychle přibírá na váze, pod tenkou kůží, která se začíná postupně zabarvovat pigmentem, se ukládá vrstva tuku.

Miminko částečně polyká plodovou vodu, ta se vstřebává do krevního oběhu a bývá znovu vyloučena ledvinami, které již fungují. Někdy spolyká plodové vody více, a pak škytá. Maminka pak může škytání pociťovat v břiše jako pravidelné cukání či lechtání.

Ve střevech dítěte se začíná hromadit smolka (mekonium). Jedná se o první stolici dítěte po porodu, barvu má tmavě zelenou až černou. Je složena ze spolykaných částic plodové vody, žlučových barviv a střevních buněk.

Jeho proporce se každým dnem blíží podobě narozeného miminka. Pokožka stále sílí, chloupky, které ji pokrývají, jsou tmavší. V dásni jsou připraveny zárodky prvních zubů. Zlepšil se také sluch, kůstky jsou již zkostnatělé. Dítě rozlišuje různé zvuky přicházející z vnějšího prostředí a jeho okolí. Nezdá se to, ale vaše tělo je poměrně hlasité – v žaludku to bublá, peristaltika se pohybuje, srdce tepe jako zvon a krev šumí.

Ve 23. týdnu těhotenství měří plod zhruba 28 cm. Pro určení délky plodu se nyní používá součet délky hlavičky, trupu a nohou. Váha plodu je nyní zhruba 500 g.

Začni psát komentář...

Odešli