destovakapka
14. srp 2017
459 

Těhotenství týden po týdnu - 25 týden

                                                            25. týden těhotenství         

                                                             Co se děje s vámi?

25. týden těhotenství činí dosavadní přírůstek na váze asi 5 kg.

V tomto týdnu se také nejčastěji provádí glukózový toleranční zátěžový test, tzv. OGTT. Je možno jej provést ale až do 28. týdne gravidity. Zjistí se hladina cukru v krvi matky ráno nalačno a poté za 2 hodiny po vypití glukózového roztoku. Výskyt poruch metabolismu glukózy je v těhotenství poměrně vysoký (3 - 7 %). Více ohroženy jsou ženy starší 30 let, ženy s nadváhou, ženy, u nichž se vyskytl diabetes v rodině, ženy, které porodily v minulosti plod s vyšší porodní váhou (nad 4000 g). Nejčastěji se jedná o tzv. těhotenský (gestační) diabetes, který  se projeví většinou až v druhé půli těhotenství a po porodu vymizí.

Léčba spočívá v úpravě glykémií u těhotných (hladina cukru v krvi matky), nejčastěji pomocí diety a v případě přetrvávání vysokých hladin cukru pak pomocí inzulinu, aby se předešlo poškození plodu. V lehčích případech těhotenské cukrovky a při poctivém dodržování  diety a jiných opatření se těhotenství nijak nemusí lišit od těhotenství zdravých rodiček, těžší průběh cukrovky ale může ovlivnit výsledek těhotenství – děti mívají vysokou porodní hmotnost, cukrovka zpomaluje jejich vyzrávání,  těhotenství je provázeno zhoršenou funkcí placenty a je často nutné jej ukončit dříve. Ženy s cukrovkou, která musí být upravována inzulínem, jsou většinou sledovány v poradně pro riziková těhotenství a neměly by přenášet. Každá žena, která má pozitivní oGTT test, by měla být již do konce těhotenství předána do péče diabetologa!

Cestování vždy představuje určité riziko (vibrace, otřesy, riziko úrazu, narušení denního životního rytmu).  

Cestování ve veřejných dopravních prostředcích na krátké vzdálenosti je bezpečné, na dlouhé vzdálenosti s sebou nese riziko přehřátí, dehydratace nebo trombembolie (tvorby krevních sraženin v cévách, zejména žilách dolních končetin a eventuálně jejich utržením a vmetnutím do oběhu matky s jejím následným ucpáním). S ohledem na časté potíže nemocných (nevolnost, časté močení apod.) může být cestování i značně nekomfortní.

Cestování letadlem se nedoporučuje těhotným ve III. trimestru pro riziko předčasného porodu při tlakových změnách ve vyšších nadmořských výškách a vyšší riziko trombembolie. Letecké společnosti většinou na palubu těhotnou nad 36. týdnů nepustí.

Cestování autem z důvodu výše zmíněného se jeví jako nejvhodnější, ovšem při dodržování pravidel bezpečnosti. Je nutné použít bezpečnostní pás, který má být veden pod zvětšeným břichem, ne přes břicho.

Vstupujete do 7. lunárního měsíce vašeho těhotenství. Miminko už rozlišuje spaní a bdění a začíná reagovat na podněty zvenčí.

Děloha končí asi 3 prsty nad pupkem. S tím, jak roste bříško, můžete zažívat stále častější bolesti zad, tlak v pánvi či křeče ve svalstvu dolních končetin. Bříško vás již začíná omezovat v pohybu.  Tlak na ostatní orgány způsobuje například časté močení. Pokud je ale močení bolestivé, mohlo by se jednat o onemocnění ledvin či močových cest, které je potřeba přeléčit. Přečtěte si o častých nemocech v těhotenství. Problémem se také stává dušnost. Dostatečně pijte a odpočívejte. Mohou se vám zdát neobvyklé sny. V nejbližších třech týdnech přiberete asi další tři kila. Čeká vás vyšetření poruch glukózové tolerance – o GTT (pouze pro ženy, které jsou na ni poslány svým lékařem).

Jste ve stresu? Využijte uklidňující účinky aromaterapie a po koupeli si udělejte krátkou masáž obličeje. Do základního oleje (například mandlového, slunečnicového, kokosového) kápněte jednu kapku esenciálního oleje (levandule, mandarinka, jasmín…).

                                                           Co se děje v bříšku?

V průběhu pokračujícího růstu plodu se postupně vyrovnávají velikostní disproporce mezi mozkovou a obličejovou částí hlavičky. S vývojem kostí, zejména horní a dolní čelisti, založením základů zubů a vedlejších nosních dutin, se obličej zvětšuje. Očička již zaujímají svou definitivní pozici a jsou téměř plně dotvořena. K úplnému oddělení víček dojde až v následujících týdnech. Na dolním konci boltce roste ušní lalůček, který se založil na boltci jako poslední.

25. týden těhotenství pokračuje též vývoj vnitřních orgánů, v plicích se větví průdušky v tzv. průduškový strom. K tomu, aby mohlo miminko po porodu samostatně dýchat, je však zapotřebí v plicních sklípcích (alveolech) dostatek buněk, které vytvářejí tzv. surfaktant (což je povrchově aktivní látka, která zabraňuje úplnému splasknutí plíce na konci výdechu). Tyto buňky se v plicních sklípcích teprve začínají tvořit. Dítě by ještě v této fázi vývoje nebylo schopno samo dýchat.

Pomalu se otvírají nosní dírky. Kromě plic, trávicí soustavy a mozku je vyvinuta většina důležitých orgánů. Hluboko v dásních jsou pupeny, které se později přemění na trvalé zuby. Ale ty se prořezají až po mléčných zubech kolem šestého roku dítěte. Nervy okolo úst se stávají citlivější, aby po porodu byly schopné vyhledat matčinu bradavku. Plodová voda se vymění průměrně za každé tři hodiny. Pupečník je už silný a pružný, vedou v něm dvě tepny a jedna žíla, které jsou obklopeny rosolovitou hmotou, která brání zauzlení. Dítě dokáže zatnout pěstičku.

Ve 25. týdnu těhotenství měří plod zhruba 35 cm. Pro určení délky plodu se nyní používá součet délky hlavičky, trupu a nohou. Váha plodu je nyní zhruba 660 g.

Začni psát komentář...

Odešli