destovakapka
24. srp 2017
399 

Těhotenství týden po týdnu - 26 týden

                                                             26. týden těhotenství         

                                                             Co se děje s vámi?

Vzhledem k rychlému růstu plodu v poslední fázi těhotenství a přibývání plodové vody dochází k markantnímu zvětšování dělohy, která jednak vyklenuje přední stěnu břicha budoucí maminky, jednak vytlačuje nitrobřišní orgány. Může vás začít trápit pálení žáhy. Zvětšená děloha totiž vytlačuje žaludek nahoru, což spolu s pomalejším vyprazdňováním v těhotenství může způsobit návrat kyselých žaludečních šťáv do dolní části jícnu.

Co pomáhá? Při odpočinku si podkládejte více pod hlavu, jezte raději vícekrát za den malé porce, dávejte pozor na jídla kořeněná, hodně sladká či hodně kyselá. Vyhýbejte se nápojům syceným CO2 (perlivé vody).

V těhotenství se zrychluje dechová frekvence asi o 10 dechů za minutu, navíc se téměř o polovinu zvětší dechový objem (množství nadechnutého vzduchu za jednu minutu), stoupá spotřeba kyslíku.

V důsledku vyššího postavení bránice, která je vytlačena těhotnou dělohou do zvýšené polohy, mají však plíce menší kapacitu. To může způsobit zvýšené zadýchávání a pocit nedostatku dechu i u fyzicky zdatných těhotných.

Začínají se objevovat strie, drobné pajizévky. Obvykle se objevují na břichu a prsech, některým ženám může popraskat i kůže na stehnech a zadečku. Proti nim můžete zkusit vhodné krémy a olejíčky, ale jejich efekt zaručený není. Začínáte pociťovat zadýchávání, mohou se objevovat sny spojené s mateřstvím. Srdce a ledviny pracují výkonněji – musí zabezpečit krevní zásobení dvou organismů a také zpracovat nadbytečné tekutiny.

Hodně žen vstupuje do těhotenství s anémií? Anémie, tedy chudokrevnost, se týká především nedostatku železa. Přičemž jeho spotřeba je během těhotenství zvýšená. Důležitý je vhodný a vyvážený jídelníček. Železo je možné také dodávat ve formě tablet nebo dýňového oleje.

Hormonální činnost se stabilizovala, pravděpodobně se cítíte v pohodě a šťastnější, výkyvy nálad nejsou tak markantní. Věnujte se svému partnerovi a ještě ho chvilku hýčkejte. Ke konci třetího trimestru v době porodu a šestinedělí bude mít mnoho prostoru vám to oplatit. Víte, že hudba a tanec jsou pro vaše dítě velmi dobré? A nejen pro dítě, ale i pro vás. Děti, které byly prenatálně stimulované, ať už posloucháním vaší oblíbené hudby, zpěvem nebo tancem, lépe zvládají nové podněty, jsou přirozeně zvídavé a prý také lépe zvládají stres. S děťátkem se ladíte na stejnou vlnu a jemně ho masírujete. Vyzkoušejte třeba břišní tanec! Pomáhá posílit svalstvo bříška, zad a pánevního dna. Je prevencí úniku moči.

                                                               Co se děje v bříšku?

Sluch vašeho miminka je nyní díky pokračujícímu vývoji ušních nervů citlivější než dříve. Dítě nyní slyší nejen váš hlas, ale i hlas osoby, se kterou mluvíte.

Miminko je také čím dál šikovnější díky neustálé tvorbě nových nervových spojení v mozku. Již nyní je vytvořena dominantní hemisféra, to je ta polovina mozku, která určuje i to, zda dítě bude v budoucnu pravák nebo levák.

Očička jsou v tomto týdnu plně dotvořena, miminko je začíná pomalu otevírat. Duhovka je zabarvena modře, k jejímu konečnému vybarvení dojde až po narození.

Pohlavní diferenciace je zcela ukončena, v této fázi vývoje již dochází u chlapečků k sestupu varlat do šourku, u dívek k prohlubování pochvy.

Pod kůží vašeho děťátka se začíná hromadit tuk. Reaguje na pohyby i zvuky, pokud se lekne, škubne sebou. Vy se začínáte zadýchávat.

Kůže je ještě pořád červená. Páteř poskytuje oporu rostoucímu tělíčku. Miminko stále intenzivněji cucá a saje, teď už ne jen palec ruky, ale vše, co najde – například palec nohy. Také jeho pohyby jsou daleko rozmanitější, od kopání, svírání dlaní po protahování či odrazy. Dítě se dokonce pohybuje v rytmu hudby, pokud ji posloucháte. Při zvukové stimulaci se mu zrychluje tep. Polyká i zívá a v ústech se vyvíjí velké množství nervových zakončení, která jsou velmi citlivá. Stále rostou a dozrávají plíce. Chlapečkovi se množí buňky ve varlatech a produkují testosteron. Podle studií je dítě nyní schopno odpovědět na dotek.

Ve 26. týdnu těhotenství měří plod zhruba 36 cm. Pro určení délky plodu se nyní používá součet délky hlavičky, trupu a nohou. Váha plodu je nyní zhruba 760 g.

Začni psát komentář...

Odešli