destovakapka
24. srp 2017
582 

Těhotenství týden po týdnu - 28 týden

                                                             28. týden těhotenství         

                                                             Co se děje s vámi?

28. týden začínáte poslední třetinu těhotenství! Začnete být méně pohyblivá vzhledem k stále se zvětšujícímu bříšku. Děloha nyní dosahuje asi do poloviny vzdálenosti mezi pupkem a hrudní kostí. Občas můžete vy i váš partner pozorovat přes břišní stěnu pohyby dítěte, někdy se rýsuje obrys hlavičky, jindy lze nahmatat malé pohybující se části (patičky, ručičky).

Do těhotenské poradny (liší se dle jednotlivých lékařů a dle průběhu těhotenství) chodíte mezi 24. - 32. týdnem každé 4 týdny.

Pokud jste se ještě nerozhodla, měla byste začít uvažovat, ve které porodnici budete rodit. K vašemu rozhodnutí může přispět dnes už téměř běžná možnost prohlídky porodnice včetně možnosti alternativních způsobů vedení porodu. Přítomnost partnera u porodu je dnes již téměř všude samozřejmostí. Ve většině porodnic se konají též předporodní kurzy pro vás i partnera a cvičení pro těhotné.

Seznam porodnic s bohatým fotografickým doprovodem, včetně toho, co zajímavého mohou rodičkám a jejich rodinám nabídnout najdete v oddíle Porodnice. Nechybí ani hodnocení porodu a péče o dítě v jednotlivých zařízeních samotnými maminkami.

U všech těhotných se vyšetřuje krevní skupina a Rh faktor. Přítomnost možných protilátek se během těhotenství vyšetřuje třikrát (přibližně ve 12., 24. a 32. týdnu). U Rh negativních matek může dojít k tvorbě protilátek proti Rh faktoru dítěte (v případě, že je dítě po otci Rh pozitivní). Během prvního těhotenství je toto riziko nepatrné (neboť nedochází k mísení krve matky a plodu), po porodu (potratu), kdy k tomuto kontaktu částečně dojde, si však matka může tyto protilátky vytvořit a při každém dalším těhotenství má již protilátky vytvořeny. Riziko poškození plodu tedy hrozí až při dalších těhotenstvích.

Dříve tato situace mohla být příčinou opakovaných potratů nebo závažných žloutenek až úmrtí novorozenců. Přesto dnes podle doporučení České gynekologicko-porodnické společnosti by měl být každé Rh negativní žena ve 28. týdnu gravidity aplikován antiglobulin D – injekce do svalu.

Dnes většinou každá Rh negativní matka dostane po porodu (či potratu) do 72 hodin injekci protilátek. Tato podaná protilátka zničí v krvi matky Rh+ krvinky plodu dříve, než si tělo matky začne vůči nim tvořit vlastní protilátky. Další dítě tak již není ohroženo.

Vstoupila jste do třetího trimestru vašeho těhotenství. Ten pro vás bude jak po fyzické, tak po psychické stránce velice náročný. V posledním trimestru přiberete asi 5 kilogramů, z toho tři kilogramy budou patřit miminku.

Děloha v posledním měsíci vyrostla asi o 4 centimetry, již tlačí na dno hrudního koše. Rozestupující se dolní žebra mohou způsobovat mírnou bolest. Pupík se napíná a začne vyčnívat, což se po porodu vrátí do normálu.

Začněte s pořizováním výbavičky, pokud jste již nezačala. Promyslete si, co je opravdu nutné koupit nové a co by vám stačilo z tzv. druhé ruky, protože investice do výbavičky rozhodně není malá. Možná je ve vaší rodině nebo okolí někdo, kdo už dětské věci nepotřebuje. Už máte kočárek? Je nezbytné vybrat kočárek v závislosti na vašich konkrétních potřebách a nárocích. Vážíte padesát kilo i s postelí? Těžký kočárek by pro vás znamenal trápení a skládání do kufru auta by se rovnalo sisyfovskému boji. Existuje několik typů kočárků, každý rok přibývají nové modely a také se pravidelně provádí testování kvality a zdravotní nezávadnosti, na které byste měli při výběru brát ohled.

Vítejte ve třetím trimestru – v období únavy, křečových žil, strií, hemoroidů, bolestí… a příchodu vašeho dítěte na svět! Nepodceňujte odpočinek. Směrem ke konci těhotenství asi stále více zaznamenáte tíhu a únavu v nohách. Některé ženy trápí tzv. syndrom neklidných nohou – napětí a tlak v oblasti lýtek, který jim brání usnout. Příčiny mohou být různé – od mozkových poruch, cukrovky, anémie až po dědičné vlohy, přičemž spouštěčem je těhotenství.

                                                          Co se děje v bříšku?

Oční víčka jsou již úplně oddělena. Plod je schopen reagovat na zevní podněty mrkáním.

Koncem tohoto období ztrácí kůže plodu svou průsvitnosta nabývá postupně růžové barvy. Tyto změny vzhledu plodu souvisejí s tvorbou kožního vaziva a podkožního tuku. Jejich množství se proti předchozímu období téměř zdvojnásobí. V kůži pokračuje vývoj kožních žlázek. Jsou již založeny také mléčné žlázy.

Kosti stále rostou a sílí.

Miminko začíná mít v děloze méně místa, přibližně do 34. týdne gravidity se jeho poloha ustálí (nejčastěji hlavičkou dolů), ale kolem 30. týdne bývá přibližně ještě 20% miminek zadečkem dolů.

Pokud by se dítě narodilo předčasně v tomto týdnu, bylo by sice schopno samo dýchat, ale bylo by to pro něj těžké, protože plíce ještě nejsou úplně zralé. Bylo by také schopno po porodu regulovat svou tělesnou teplotu. Kůže už není tak svraštělá, protože pokračuje ukládání podkožního tuku. Děťátko znatelněji odlišuje dobu spánku a dobu bdění. Rozeznává hlasy svých rodičů. U chlapců i dívek pokračuje vývoj zevních pohlavních orgánů. Ve třetím trimestru bude dítě především přibírat na váze.

Ve 28. týdnu těhotenství měří plod zhruba 38 cm. Pro určení délky plodu se nyní používá součet délky hlavičky, trupu a nohou. Váha plodu je nyní zhruba 1000 g.

Plod má již pěkně formované všechny části obličeje. Oddělení očních víček dokumentuje jasně patrný okraj horního víčka, které má také již dobře vyvinuté řasy.

Začni psát komentář...

Odešli