destovakapka
17. zář 2017
740 

Těhotenství týden po týdnu - 37 týden

                                                        37. týden těhotenství 

                                                           Co se děje s vámi? 

Od 37. týdne těhotenství do předpokládaného termínu porodu byste měla být vyšetřena v těhotenské poradně 1x týdně. Od 38. týdne (u některých lékařů již od 36. týdne) je součástí návštěvy v poradně i  kardiotokografické vyšetření plodu (KTG), které je v případě, kdy žena ještě nemá kontrakce, nazývané non-stress test (NST). Toto vyšetření slouží ke zhodnocení stavu plodu a event. děložní činnosti.

Přírůstek hmotnosti činí průměrně kolem 12 kg, je zcela možné, že do porodu již nic nepřiberete.

V tomto týdnu dojde k mírnému poklesu dělohy, který je způsoben sestupem hlavičky dítěte do pánve. Mohou vám tak polevit potíže s dýcháním.

Jedná-li se o svobodnou matku, je nutné předložit kromě OP vlastní rodný list, pokud má být do rodného listu dítěte zapsán také otec, je třeba předložit souhlasné prohlášení rodičů o určení otcovství, které je potřeba učinit společně na matrice. Nebudete-li prohlášení v porodnici mít, nebude otec v RL uveden a příjmení dítěte bude automaticky po matce.

Souhlasné prohlášení rodičů na matrice lze však učinit také po narození dítěte.

Vstupujete do 10. lunárního měsíce, posledního měsíce vašeho těhotenství. Přiberete ještě asi 1,5 kilogramu. Miminko začíná postupně sestupovat do pánve, vrchol dělohy tak klesá. Vaše prsa jsou větší a těžší.

Můžete začít pociťovat „cvičné kontrakce“ neboli poslíčky. Při těch děloha asi na 30 sekund ztvrdne a poté se opět uvolní. Každou volnou chvilku byste měla využít k odpočinku. Tlak na váš močový měchýř se zvětšuje, musíte močit i několikrát za noc. Znenadání se mohou objevit otoky jak dolních, tak horních končetin, proto si sundávejte častěji prstýnky. Některé těhotenské obtíže mohou pomoci zlepšit vhodně zvolené potraviny.

V prsech se tvoří mlezivo (kolostrum), první výživa dítěte po narození do doby než se vám spustí mateřské mléko. To se obvykle stane druhý až čtvrtý den po porodu. Mlezivo je velmi bohaté na živiny a protilátky. Podpoří obranyschopnost miminka proti infekcím. Čeká vás vyšetření v prenatální poradně a kardiotokografický záznam ozev plodu, který ale není povinný.

Jaký je rozdíl mezi poslíčky a pravými kontrakcemi? Falešné kontrakce, tedy poslíčky, jsou nepravidelné, nezesilují se a se změnou polohy a aktivity ustupují, na děložním hrdle nejsou zjistitelné žádné zásadní změny. Kdežto kontrakce vedoucí k porodu jsou pravidelné, přicházejí zhruba každých pět minut, postupně zesilují a nezmírňují se ani při relaxaci či jiné aktivitě. Hlenová zátka může odejít, děložní čípek se rozšiřuje.

Zkuste různé metody, jak dosáhnout pohody. Relaxujte při oblíbené hudbě, do aromalampičky si dejte svoji oblíbenou vůni, pokud ještě můžete, zacvičte si doporučené cviky z jógy pro těhotné.

                                                               Co se děje v bříšku?

U miminka ve 37. týdnu těhotenství stále probíhá tvorba tukové tkáně, na hmotnosti přibere do porodu ještě kolem 500g.

Povrch pokožky je pokryt kožním mázkem, který děťátko nejenom ochraňuje, ale také způsobuje, že je tělíčko kluzké. To usnadňuje průchod miminka porodním kanálem.

Na hrudníku se mírně vyklenují prsní bradavky. Mléčné žlázy novorozených holčiček i chlapečků jsou vyvinuty přibližně stejně.

Na hlavě má asi 2,5 centimetru dlouhé vlásky. Děloha je miminku už opravdu těsná, v pozici „skrčence“ se stejně ale snaží v rámci možností pohybovat. Pokud se dosud děťátko neotočilo do správné porodní polohy hlavičkou dolů, nejpravděpodobněji se otočí nyní. Pouze 3 % plodů zůstanou hlavičkou nahoru.

Ve 37. týdnu těhotenství měří plod zhruba 49 cm. Pro určení délky plodu se nyní používá součet délky hlavičky, trupu a nohou. Váha plodu je nyní zhruba 2850 g.

Začni psát komentář...

Odešli