dexin
20. zář 2017
365 

O ženské cykličnosti

Po pátečním setkání s Kateřinou Juřenčákovou jsem si uvědomila, že jsem na konci článku Menstruace při úplňku slíbila, že napíšu o cykličnosti ženy. A protože se mi spojily ještě nějaké informace s vlastními zkušenostmi, které už nějakou dobu považuji za samozřejmost, plním, co jsem slíbila a nabízím vám svůj pohled na moji cykličnost, jak jsem ji přijala na své životní cestě a jak mi ji pomohla sledovat ženská bylinná napářka.

 Paradoxem je, že článek plodím těhotná a tudíž svou cykličnost teď vůbec nevnímám, ale dost si pamatuji, nebojte. Nyní si užívám úplně jiný druh ženského bytí a vnímání sebe sama, těhotenské dvojjedinečnosti, splynutí dvou těl a duší, komunikaci s miminkem, vypořádávání se svým rostoucím tělem, pomatenými hormony, které způsobují totální návaly štěstí střídané s pocity lehkého vzrušení, jak zvládneme porod. Ale je mi v tom stavu tak dobře!

Něco málo teorie, ale fakt jen špetka.

Měsíční cyklus ženy se skládá ze 4 fází, které souvisí s dozráváním vajíčka a jeho vypuzením z těla. Mluvíme o fázi preovulační, ovulační, premenstruační a menstruační. S každou fází je spojena i určitá dominantní ženská energie, pojmenovaná jako energie panny, matky, čarodějnice a stařeny. Jde o energie, které je vhodné přijmout, ale nemusíte jim zcela podlehnout. Třeba v průběhu menstruace s energií stařeny můžete jen těžko vypnout a 5 dní prospat. Co ve skutečnosti můžete, je dovolit si více odpočívat a odmítat návštěvy, na které nemáte energii nebo s dětmi nejít na hřiště. Pokud to tak ale cítíte, můžete si jít klidně zaběhat nebo dělat to, co v jiné dny, jen je docela možné, že vám to úplně nesedne nebo se budete cítit více unaveně. Je to způsobeno tím, že z vás v tuto fázi odchází energie (i hmatatelně v podobě menstruační krve) a vy byste si to měla uvědomit a upravit svůj program, díky čemuž se úplně v tyto dny nevydáte a budete v rovnováze.

Ženské tělo, nálada a kvalita života, jsou měsíčně ovládány snižováním a zvyšováním hladiny hormonů, které tělo produkuje, aby připravilo ideální podmínky pro oplodnění vajíčka spermií nebo v případě, kdy k tomu nedojde, ho vyloučilo z těla. Každý měsíc přibližně ve stejných etapách probíhá celý cyklus znovu a znovu do té doby, dokud neotěhotníme nebo nedojde k menopauze. (Ale i po menopauze dokáže luna ženě její cykličnost připomenout.) Reagujeme tedy na fyziologické procesy, které právě probíhají v našem těle. Je to prosté. Moc ráda vždy připomenu, že se vlastně nejedná o nic ezoterického, nýbrž praktického.

Zjednodušeně řečeno, naše duševní rozpoložení je projevem fyziologie našeho těla, ale zároveň zdůrazňuji, že naším duševním nastavením, můžeme svému tělu poměrně hodně ulevit nebo mu naopak dát zabrat ještě víc.

Naším duševním nastavením k sobě samé a vztahem ke svému ženství přesněji řečeno. Abychom byly vyrovnanými sebevědomými ženami, měly bychom přijmout, že jsme ženy se vším, co k nám patří. Jsme cyklické, propojené s lunou, bezpodmínečně se přijímající jako dokonalé lidské bytosti se všemi chybami, které na sobě vidíme a učíme se v nich číst. Cokoliv, co se nám na sobě nelíbí, je vlastně hnacím motorem ke změně. Učíme se neustále se sebou být a žít, a protože i my se v průběhu života měníme z panny na matku, z matky na moudrou ženu a na konci života ve stařenu, tak nám práce na sobě a na vlastním přijetí zabere celý život.

Když jsem si tuto skutečnost uvědomila, hledala jsem způsob, jak udržovat své vnitřní ženské orgány v kondici a jak svůj měsíční cyklus, co nejvíce očistit a harmonizovat, aby mě neovládala hormonální bouře mého těla. Objevila jsem v tu dobu kouzlo vaginální bylinné napářky, která se pro tyto účely stala mým pravidelným ženským rituálem.

Není pravidlo, že každá fáze trvá přesně týden nebo určitý počet dní, a že je pokaždé na den stejná. Spíše se nenápadně prolínají, což se odráží v tom, jakým způsobem dokážu nahlížet na svět a projevovat svou náladu. Je příjemné umět se pozorovat, zorientovat a vysvětlit, proč se cítím tak, jak se cítím. A hlavně využít toho, že vím, že dneska jsem ještě plná energie (a proto stihnu uklidit celý dům, odpovědět na všechny emaily a potom všem ještě upéct s dětmi sušenky), protože zítra už může být všechno jinak.

Po každé menstruaci oslavím nový cyklus napářkou, díky které cítím, že ze svého těla vytahuju ještě zbytečky starého. Pomohu svému tělo se pročistit a mám možnost vykročit do dalšího cyklu s čistým štítem. Většinou smažu všechny rozepsané články, které mám uloženy v počítači a vrhnu se do psaní nových. Mám chuť běhat, přemýšlím, jak protáhnu svou oblíbenou trasu. Miluji v tu dobu vymýšlet nové recepty a vařím spíš pro radost než pro rodinu. Fáze panny je pro mě spojena s lehkostí života. Nelámu si hlavu řešením problémů, protože všechny jsou v tu chvíli snadno řešitelné okamžitě.

Ovulační fáze střídá fázi panny, a krom toho, že fyzicky ohlašuje hlenovitým výtokem, vnímám ji i změnou libida. Této fázi se říká fáze matky, a já jsem v ní opravdu taková trpělivá a starostlivá maminka, ale přitom stíhám spoustu věcí a moc mě baví spolupráce s budoucími rodičkami, jejich příprava k porodu i doprovod k porodu samotnému.

Premenstruační fáze, koresponduje s dobou, kdy mé tělo uvolňuje vajíčko, které není oplodněné. Bývá spojená s premenstruačním syndromem a známou podrážděností ženy. Je to taková egoistická fáze, ale i té je zapotřebí, protože umožňuje ženě zahledět se do sebe a věnovat se vlastním potřebám a uspokojovat svou kreativitu a své sny tak. Být čarodějkou, moudrou ženou nebo i zlou čarodějnicí! Od doby, kdy jsem zařadila do své ženské hygieny napařování, jsem tyto silné projevy zahojila. Energii, která je trošku temněji zabarvená prohřívám teplem. Nemusím s ní bojovat, nachystám se předem na její odliv, kdy bude v další fázi odcházet s menstruací. 

A proto, když začnu menstruovat, jsem připravená na únavu. Tělo si samo říká o odpočinek, zpomalení a spánek. A já ho poslouchám, to ale samozřejmě neznamená, že se na 5 dní vypnu a nereaguji na požadavky své rodiny. Můj muž se snaží mi v této fázi stařeny dopřát odpočinek a pomáhat s dětmi ještě víc, než to dělá normálně. Jediné, co bych mohla konkrétně zmínit v této fázi je, že nevyhledávám společnost a zříkám se svého oblíbeného běhání. A to úplně vědomě, protože vím, jaké to u mě má následky. 

Chtěla jsem, abyste si udělaly představu o cykličnosti svého těla a o tom, jak ji využít, protože je to dar, který nám pomáhá žít naše životy v souladu se sebou a být spokojenými ženami. Neměla jsem v úmyslu vyzdvihnout naší božskou podstatu, sama každá víme, na čem jsme a jaký kus cesty je za námi. Pokud se chcete o ženské cykličnosti dozvědět více, přečtěte si nějakou knížku od Mirandy Grey nebo si zajděte na seminář, nebo se jen na sebe nalaďte, pozorujte se a jděte vlastní sebezkušenostní cestou. Udělejte, co uznáte za vhodné. On vám totiž žádný seminář nebo kurs nezaručí, že přijmete své ženství, že se pro sebe stanete „bohyní“ ale možná, že vás obohatí díky tomu, že pobudete v ženské komunitě, ve které spolu ženy nesoutěží, ale podporují se, a to je něco, co v reálném životě chybí a mělo by se do něj přenést.

Kdysi jsem si udělala poznámku z knížky Rudý měsíc od Mirandy Grey, kterým bych své dnešní zamyšlení zakončila: “Všechny energie pomalu přecházejí jedna v druhou. V každé fázi máme my ženy v sobě podíl temných i světlých energií. Když se ve fázi matky uvolní vajíčko, zahajuje se proces směřující k menstruaci, a když se uvolňuje děložní sliznice ve fázi baby, začíná dozrávat vajíčko pro další ovulaci. Zárodek světla v temnotě a zárodek tmy ve světle. Jin a Jang.“

To jsem já a to jste i vy! A je fajn si to uvědomit!

zdroj obrázků Pinterest

článek najdete na: http://www.sebevedomarodina.cz/o-zenske-cyklicnosti/

#blogujeme

Začni psát komentář...

Odešli