Když žena porodí své první dítě, naskočí do nejzranitelnějšího období svého života a jediné, co doopravdy potřebuje je podpora, vlídné slovo a pomoc někoho, kdo ji nebude brát jeji mateřskou roli, ale nakopne ji správným směrem.
    Šestinedělí může být pro prvorodičku očistec. Na tu záplavu hormonů se nedá předem připravit, ani na to, jak může bolet kojení nebo porodní poranění.
    A tak se často stává, že se ženy chytají každé rady a přes obavu, že něco nebudou dělat dobře, přestanou poslouchat svou mateřskou intuici a hlas svého srdce. Asi si domyslíte, kam to pak celé směřuje...
    Existuje spousta mýtů, které se bohužel dozví už v porodnici a mezi ně patří informace, že mají ploché bradavky a nebudou tak moci bez kloboučků kojit své děti, nebo že nemají kojit dříve než za tři hodiny, délka kojení max. 10 minut a už vůbec nesmí u kojení usnout, aby nezalehly své dítě v posteli, kde samozřejmě nepatří.
    To pak přijdu za takovou maminkou domů a její miminko má dudlík v puse, protože hodinu po kojení plakalo hlady, ale na mléko má přece nárok až za dvě hodiny a něčím ho musela zklidnit. Žena má díry v bradavkách, protože odsává, aby zachránila laktaci a dokrmuje lahvičkou, alespoň tedy mateřským mlékem, protože přes kloboučky se jejímu děťátku špatně saje. Pak mi s omluvou přiznává, že už se jí podařilo únavou usnou s miminkem v posteli.
    Díky bohu, že si uvědomila, že tady bude asi něco špatně a zavolala si o pomoc. Po hodině a půl jsem odcházela od ženy, kojící bez kloboučků v poloze vleže naboku ve své posteli, aniž by sledovala, jak dlouho kojí, protože jí to už je úplně jedno a cítí se dokonce komfortně. Ona i její dcerka byly při mém odchodu přitulené k sobě, šťastné a spoKOJENÉ, a to i přesto, že bradavky budou potřebovat ještě pár dní než se zahojí. Ano kojení může bolet, ale pohled na miminko, které sytíte ze sebe, vám pomůže se přes bolest přenést, zvláště pokud už zase slyšíte hlas svého srdce. ❤️👍🏼🙏🏼
    A pak šup domů přilepit k prsu Mariánka. 🍀