dexin
    5. srp 2018    

    Světový týden kojení - 5. den

    Je horko, šílené horko a já ti nemůžu dát napít, protože podle paní doktorky můžu kojit co 3 hodiny. Neplakej, budu tě hladit, i přesto, že vím, že chceš k prsu.

    Tak jo, už jsou to 3 hodiny, ale ty spíš, 2 hodiny jsem tě tišila v náručí, konečně jsi celý zpocený usnul, a teď tě vzbudím a ono to začne nanovo. 10 minut kojení a pak 3 hodiny pláč. Mám strach. Už to nezvládám, jsem unavená, potřebovala bych si odpočinout, najíst se, napít, zajít na záchod. Copak nemůžu mít trochu odpočinku? Proč ti těch 10 minut kojení nestačí, prý by mělo. A proč teď spíš, když by jsi měl jíst?

    V noci se přeci nepapá, říkala to paní doktorka a navíc by se ti mohly zkazit ty dva zoubky, které ti před měsícem vyrostly. Ale jsem tak unavená, neplakej už prosím, já tě ponosím, třeba tu žízeň zase zaspíš. Jen mám pocit, že se mi už ta prsa tak nenalévají. Možná ti mé mléko nestačí. Ach jo, jsem úplně neschopná maminka.

    Ráno raději zajedu pro umělé mléko, protože to mé je slabé přesně jak mi říkali.
    ---------------------------------------------------------------------

    To je příběh, který slýchávám často od žen, které se řídí škodlivými radami kojit co 3 hodiny jen 10 minut a omezit kojení v noci.

    "Co vám říká selský rozum a mateřský cit?", ptám se jich. A odpověď je vždy stejná:"Něco úplně jiného!" Tak dělejte to, co cítíte, máte mou podporu.

    Proč by příroda obdařila matku "hladovým" mlékem? Chce snad, abychom my lidé vyhynuli? Copak příroda ví o umělém mléku?

    Mateřské mléko se tvoří podle poptávky dítěte, to znamená, že čím více kojíte, tím více se tvoří mléko se složením, které miminko potřebuje. Už z logiky toho, je časované kojení nejen mýtus, ale hloupost a vstupuje mezi matku a dítě, stejně jako limitovaná doba kojení a zákaz kojení v noci, které je z hlediska udržení laktace velmi důležité.

    Kojení je samoregulační proces, každý umělý zásah narušuje rovnováhu a tím i dokonalé nastavení těla matky a miminka, kteří se spolu začali ladit už během těhotenství.

    Když si uvědomíte, s jakou přirozeností se začíná po kapičkách rozjíždět laktace po porodu, jak se to děje pomalinku v souladu s potřebami miminka, které má malinkatý žaludek, a proto je i mleziva malinko, není nutno do tohoto procesu nijak vstupovat omezováním času, frekvence nebo doby kojení.

    Miminko navíc na prsu nevisí jen kvůli hladu, chce cítit mámu stejně jako ji cítilo v děloze. Jde o kontakt, který je důležitý pro jeho psychickou pohodu, nejde jen o naplnění fyzických potřeb.

    Přívlastek S-po-kojený prostě k miminku patří, proč asi? ❤️