KOSTEL J. A. KOMENSKÉHO - TZV. ČERVENÝ KOSTEL

    Kostel, jenž je v Brně všeobecně více znám pod názvem Červený kostel, dle použité barvy červeného cihlového zdiva, byl postaven v letech 1863-1865 podle projektu Heinricha Ferstela (1828-1883). Ferstel je jedním z hlavních architektů vídeňské Ringstrasse. Brněnská stavba tzv. červeného kostela z let 1862-1867 je ovlivněna severoněmeckou gotikou s charakteristickým neomítaným cihelným zdivem s kamennými detaily.

    H. Ferstel koncipoval kostel Jana Ámose Komenského jako objekt s podélnou síňovou dispozicí a osově situovanou průčelní věží, která se hlásí k tradici severoněmeckých protestantských kostelů. Po dostavbě byl tzv. červený kostel označen za „pomník liberálního ducha“ brněnské obce a stal se také první velkou nekatolickou modlitebnou v Brně. Kvůli dobré akustice se zde často konají koncerty duchovní hudby.

    V lednu 2011 student Masarykovy univerzity zazdil USB flash disk do zdi Červeného kostela. Náhodný kolemjdoucí na ni mohl nahrát libovolná data. Jednalo se o první zapojení do streetartového projektu Dead drops v České republice. Flash disk byl ale po krátké době odstraněn.