58 / 369
    ebetka
    autor

    25. únor je 56. den roku podle gregoriánského kalendáře. Do konce roku zbývá 309 dní (310 v přestupném roce). Je Pamětní den české inteligence a Konfederace politických vězňů obětem komunistického převratu a totalitní doby.
    Socialistický kalendář – Vítězství československého pracujícího lidu (1948)

    Svátky

    Liliana ( ženské křestní jméno latinského původu. Je odvozeno od jména květiny lilie - latinsky lilium).
    Taras
    Valburga

    Události

    1919 – Na tajné schůzi Národního shromáždění byla uzákoněna koruna československá jako měna Československé republiky.
    1948 – Prezident Beneš přijal demisi ministrů a doplnil vládu podle Gottwaldovy předlohy. Protestní demonstrace české inteligence byla potlačena, studenti zbiti v Nerudově ulici, účastníci byli zatýkáni. Byl završen komunistický převrat. Komunistická vláda slavila tyto události jako Vítězný únor.
    1951 – Pražský rozhlas informoval o odhalení "protistátního spiknutí", jednalo se o pokračování čistek, kterými se totalitní KSČ zbavovala nepohodlných pohlavárů. Na svém zasedání Ústředního výkonného výboru obvinila z protistátní činnosti nebo buržoazního nacionalismu Rudolfa Slánského, Vladimíra Clementise, Gustáva Husáka a další. Hledání vnitřního nepřítele vyvrcholilo v roce 1952 soudním procesem s protistátním spikleneckým centrem, jemuž údajně velel právě Slánský. K smrti bylo odsouzeno 11 komunistických funkcionářů.
    1954 – Československá televize zahájila pravidelné vysílání ze studia v Měšťanské besedě ve Vladislavově ulici v Praze.
    1965 – Josef Beran jmenován v Římě kardinálem
    1969 – Na Václavském náměstí se upálil 19letý student Jan Zajíc.
    2005 – Obyvatelé obcí Horní Jiřetín a Černice se v místním referendu většinou vyjádřili pro zachování územních limitů těžby hnědého uhlí.

    25. únor 2015